Kategorier
Nyheter Skiver

Kings of Mercia | Kings of Mercia

På papiret skal ikke supergruppen Kings of Mercia kunne fungere. Fra AORen har vi vokalgud Steve Overland fra FM og ex-Toto-trommis Simon Phillips, og fra progmetallen kommer Fates Warning-gitarist Jim Matheos og bassist Joey Vera fra Armored Saint. Men funker det i praksis?

Metal Blade

Fates Warning har som de fleste kanskje har fått med seg tatt en liten pause på ubestemt tid og Jim Matheos kaster ikke bort tiden. Her er han med sitt prosjekt Kings of Mercia, for jeg er meget usikker på om dette faktisk er/ blir et reelt band utenfor studio. Uansett er det et bandnavn som bærer bud om noe stort. Og store navn har han også fått med seg. Resten av kongene består av ingen ringere enn Simon Phillips (ex-Toto, Judas Priest) på trommer, Joey Vera (Armored Saint) på bass og Steve Overland (FM) på vokal.

Men det skal mer til enn å kalle seg konger og ha store navn for å lage en god skive. Jim Matheos som er hovedpersonen bak dette prosjektet skrev låtene da det ble bestemt at Fates Warning skulle legges på hylla og det er liten tvil om at han har gått tilbake til sine røtter i hard rocken. Dette låter mer hard rock enn progressiv metal og slik sett fungerer det utmerket med Steve Overland på vokal. Han tilfører låtene akkurat det de trenger vokalmessig. Men det er sjelden kost å høre Simon Phillips såpass tilbaketrukket og anonym bak trommene. Glimtvis kommer det noen små signaturer som gjør at du hører at det er han, og han gjør definitivt jobben. Låtmessig innbyr ikke denne skiva til de største krumspringene med stikkene, og slik sett utfører han jobben eksemplarisk. Tidligere Fates Warning kompanjong Joey Vera trakterer bassen, og viser her at han også behersker noe annet enn progressiv metal og tradisjonell heavy metal.

Så var det Matheos selv. Ingen tvil om at den mannen både kan komponere låter og ikke minst skape magi med gitaren. Skiva er veldig variert og pendler mellom små pompøse rolige låter til mer klassiske hard rock låter som til tider heldigvis tenderer til litt Fates Warning. Gode eksempler på denne variasjonen er henholdsvis “Everyday Angels” og “Liberate Me”. Verdt å nevne er også låtene “Wrecking Ball” og “Set the World on Fire” som i mine ører er de sterkeste låtene her.

Skiva trengte mange gjennomkjøringer før den satt og jeg skal ærlig innrømme at den første umiddelbare følelsen var en ørliten dose skuffelse. Mulig forventning nivået var skyhøyt med denne besetningen på papiret og at det som kom ut av høyttalerne var noe litt annet enn det jeg hadde forestilt meg. Uansett er dette en knakende god skive som er noe helt annet enn det du har hørt før fra Matheos og Vera. Likevel tviler jeg på at Fates Warning fans vil bli skuffet, ei heller de som liker FM og Steve Overland. Og da har jo faktisk Kongene av Mercia klart å samle kongeriket eller hva?

4,5/6 | Pål J Silihagen

Utgivelsesdato 23. september 2022