Kategorier
Multimedia Nyheter

Y & T | On With The Show – The Documentary

Det har tatt mange år – faktisk så mange år at halvparten av bandets originalmedlemmer har avgått ved døden underveis – men omsider er den her, dokumentarfilmen om om et av de mest oversette, men innflytelsesrike, bandene i rockehistorien; Y&T fra Oakland, California.

Meanstreak Music co.

Det har tatt mange år – faktisk så mange år at halvparten av bandets originalmedlemmer har avgått ved døden underveis – men omsider er den her, dokumentarfilmen om om et av de mest oversette, men innflytelsesrike, bandene i rockehistorien; Y&T fra Oakland, California. Men selv om de aldri slo igjennom blant massene, så var de desto mer respekterte og beundret blant andre musikere, og både Van Halen og Mötley Crüe har vært forband for Y&T i sine tidlige år – Crües aller første konsert var faktisk som support for Y&T.

«Y&T: On With The Show – The Documentary» er særs grundig, til tross for at den tar for seg hele 45-årige karrieren, fra den spede begynnelsen hjemme i Bay Area-området på tidlig 70-tall og frem til 2019, men så varer den også i 2 timer og 23 minutter, med over 2 timers bonusmateriale, spredt over to discer – tilgjengelig på både DVD og BluRay.

Det er tydelig av filmskaperne er store fans, ikke minst fortelleren, metalguruen Eddie Trunk. I tillegg til intervjuer med absolutt alle bandmedlemmer (unntatt bassist Phil Kennemore som døde i 2011), får vi innspill fra roadcrew, management, familier, fans, produsenter og ikke minst en rekke andre musikere, som alle er fulle av lovord for Dave Meniketti og hans medskyldige: To ex-Van Halen-folk (Sammy Hagar og Michael Anthony), Don Dokken, Jeff Scott Soto, Eric Martin fra Mr.Big, Dee Snider fra Twisted Sister, Kip Winger, folk fra Journey, Ratt, Tesla, Cinderella, Anvil, Faster Pussycat, og Lars Ulrich fra Metallica som erklærer at det var et vendepunkt i livet hans da han så Y&T på scenen på klubben Starwood i Hollywood på tidlig 80-tall.

Selv om det uten tvil er frontmann, vokalist og gitarist Dave Meniketti som er bandets hovedmann – og som eneste gjenværende orginalmedlem får han naturlig nok mest taletid – så er det nesten intervjuene med de to som ramlet av lasset underveis som gjør mest inntrykk – trommis Leonard Haze og rytmegitarist Joey Alves kan sammenlignes med skjebnen som Peter Criss og Ace Frehley fikk i Kiss. Begge havnet på kjøret med alkohol og kokain og fikk fyken mot slutten av 80-tallet, og de ser svært herjede ut i intervjuene. Du hadde ikke reagert om du hadde sett de sovende på en benk i parken, og legg merke til at Haze’s fortenner kommer og går. Men også disse to var høyt respekterte i bransjen, og Leonard Haze kalles for ‘en blanding av John Bonham og Ian Paice’. Haze døde i 2016 og Joey Alves i 2017.

Nesten to og en halv time kan høres langdrygt ut, men det blir aldri kjedelig, og filmen tar for seg alle aspekter av bandets karriere – starten, platekontrakten, liveshowene, alkoholproblemene til enkelte medlemmer, årsakene til at de aldri ble blant de største, plateselskapets forsøk på å kommersialisere de og den poppa hiten «Summertime Girls», oppbrudd og gjenforening, festlige anekdoter fra da de var på turné med AC/DC (med Bon Scott), med The Runaways og med Twisted Sister… alt er her! Uansett om du er superfan av bandet eller bare liker å se musikkdokumentarer, så har du en hyggestund i vente foran skjermen. Skal man pirke litt, så kan man alltids hevde at mye av bonusmaterialet blir litt repetitivt, med panegyrisk skamros av Meniketti, Kennemore, Haze og Alves på rekke og rad, og at skjermmenyen er litt knotete (Det hadde vært lett å legge inn en ‘Play All’ i stedet for å måtte gå tilbake til hovedmenyen og spille av en etter en av de utelatte scenene!) – men det er flisespikkeri. Selve dokumentaren er nærmest perfekt, og jeg har helt sikkert ikke sett den for siste gang. «Y&T: On With The Show – The Documentary» får du kun kjøpt på bandet egen hjemmeside her.

6/6 | Geir Amundsen

Vi har også noen egne intervjuer med Dave Meniketti å by på, helt gratis! Som dette i forbindelse med den fortsatt nyeste skiva «Facemelter», eller dette hvor vi går igjennom hver eneste en av hans skiver med Yesterday & Today, Y&T og solo.