Kategorier
Intervjuer

The Troops of Doom – med Sepultura i ryggen

Bandnavnet er nok nytt for mange, men mannen som startet The Troops of Doom fra Brasil er en gammel ringrev. Jairo Guedz var del av den originale besetningen til Sepultura og bidro sterkt i bandets oppstart. Etter mange år i skyggenes dal er han nå endelig tilbake i rampelyset med sitt eget band og hans gamle venner fra Sepultura er allerede overbevist.

Bandnavnet er nok nytt for mange, men mannen som startet The Troops of Doom fra Brasil er en gammel ringrev. Jairo Guedz var del av den originale besetningen til Sepultura og bidro sterkt i bandets oppstart. Etter mange år i skyggenes dal er han nå endelig tilbake i rampelyset med sitt eget band og hans gamle venner fra Sepultura er allerede overbevist.

Tekst: Glenn Knudsen
Fotos: Troops of Doom / Promo

– Hei, Jairo! Kult at du tok deg tid til å svare på noen spørsmål, og vi er glade for å se deg tilbake med ditt eget band, The Troops of Doom. Dere ga ut debut EP-en “The Rise of Heresy” i fjor. Det var jo midt under nedstengingen, så hvordan var mottakelsen og hvordan fikk dere føle hva folk syns om skiva?
– Vi var veldig fokuserte på å gjøre en best mulig jobb med platen og vi er veldig fornøyde med resultatet. Det hele skjedde midt under den mørkeste perioden av epidemien som du er inne på, så vi viste jo ikke hvordan folks reaksjoner ville bli. Heldigvis har tilbakemeldingene vært positive, og det betyr veldig mye for oss. Det virker som alle liker det vi gjør – både fans og venner, men også anmelderne rundt om i verden.
– Dere er jo et veldig ungt band, så kan du fortelle meg hvordan det hele startet og hvem det var som tok ansvar? Fra utsiden virker det kanskje som et merkelig tidspunkt å starte et band på midt i en epidemi, men var det til hjelp på noen måte?
– Vel, dette var egentlig noe som ble startet for noen år siden for å være ærlig. Vi inviterte da vår gode venn Shagrath fra Dimmu Borgir til å ta del i prosjektet. Han er en veldig travel mann og på den tiden jobbet han hardt med både Dimmu Borgir og Chrome Division. I tillegg bor vi i to forskjellige land og verdensdeler, så det gjorde det hele nesten umulig. Prosjektet ble lagt på is for en tid, helt til i fjor da pandemien var på sitt verste. Da hadde vi plutselig mulighet til å bruke tid og energi på å redde prosjektet. Forskjellen var at denne gangen tenkte vi på The Troops of Doom som et skikkelig band, og ikke bare et prosjekt. Vi startet bandet med tanke på at vi ønsket å gi ut plater, turnere og alt som følger med å være i et band. Pandemien gjorde at vi måtte gjøre ting på en ganske utradisjonell måte i begynnelsen, og det meste foregikk via internett. Vi bor alle i ulike byer her i Brasil, så vi drev og sendte filer med musikk fram og tilbake mellom oss. Vi ga utrolig nok ut den første EP-en vår uten å ha fysisk møtt hverandre, haha. Det er sykt når du tenker på det. 
– Det er ganske så utrolig ja og jeg er imponert over at det har funket. Kan du fortelle meg litt om den nye EP-en deres som er ute nå, «The Absence of Light»? Jeg har leste en plass at den er inspirert av boken “Leviathan” som er skrevet av Thomas Hobbes, stemmer det?
– Det stemmer det ja. Jeg leste bøkene til Thomas Hobbes og ble imponert over teoriene hans og hvordan han fremstilte dem i den verdenen vi lever i. Å blande politikk og religion som fundament for en makt er utrolig spennende. Nå er jo vi et death metal band, så vi snakker ikke om politikk i musikken vår, så da var det bare å angripe religionsbiten av det han har skrevet. Uansett, så er begge emnene til stede i de to delene av EP-en som vi nettopp har gitt ut.
– På begge EP-ene som dere har gitt ut til nå har du inkludert Sepultura-låter. De to utgivelsene du var med på med Sepultura hadde mange knallsterke låter, men som ble rasert av elendig produksjon. De nye versjonene er fantastiske, og lyden er helt rå. Er dette en av grunnene til at du har valgt å spille inn de låtene med The Troops of Doom?
– Jeg har alltid ment at låtene vi ga ut med Sepultura mens jeg var i bandet, og her snakker vi om skivene «Bestial Devastation» og «Morbid Visions», hadde mye kraft og styrke i seg. Dessverre så ble de aldri oppfattet sånn på grunn av den håpløse produksjonen som du er inne på. I Brasil på den tiden var det ingen som forsto hva vi prøvde å få til. Vi tenkte at det kanskje ville være kult å spille inn noen av de låtene på nytt for å se hvordan de kunne ha blitt. Vi prøvde å holde alt helt enkelt og veldig likt sånn som låtene opprinnelig var – bare med bedre lydkvalitet.
– Dere har med min landsmann Øystein Brun som har mikset begge EP-ene. Han er jo selvfølgelig kjent for sitt arbeid med blant annet Borknagar. Hvordan fikk dere inkludert han i The Troops of Doom? Vil han være involvert når det kommer til å spille inn den første fullengderen?
– Øystein er en veldig dyktig mann og veldig profesjonell. I tillegg er han en god venn av Marcelo Vasco, som spiller gitar i bandet. Marcelo er en verdenskjent grafisk designer, som har jobbet med band som Kreator, Slayer, Testament og mange andre. I tillegg har han gjort noen jobber for nettopp Borkangar og det er sånn det samarbeidet henger sammen. Han mikset den første EP-en i fjor og vi var så fornøyde at vi tenkte det naturlige var å få han til å jobbe med denne nye EP-en også.  Det er enda litt tidlig å si hvem som vil produsere den første fullengderen vår, men han er selvfølgelig i tankene våre. Fyren er jo rå!
– Lars Nedland er jo også en landsmann av meg og han spiller på denne nye EP-en til The Troops of Doom. Hvordan fikk dere han med på albumet, og vil han jobbe mer med dere i framtiden?
– Når Øystein hadde begynt å mikse platen hadde vi enda ikke fått spilt inn bassen på den. Vi hadde brukt et bass-program på dataen vår, men det hørtes helt grusom ut, haha. Tiden hadde begynt å renne ut, men tilfeldigvis holdte Lars på å spille inn bass for sitt band White Void i samme studio som Øystein jobbet i med EP-en vår. Øystein foreslo at Lars kunne spille inn bassen og være en «special guest» på albumet. Vi elsket ideen og han gjorde en veldig bra jobb for oss. Men nei, vi har Alex Kafer som spiller bass med oss og Lars var kun med som gjest på skiva.

– Dere skal spille deres aller første konsert sammen senere i år i Brasil. Ser dere fram til det og endelig kunne spille konserter sammen for et publikum?
– Visst faen gjør vi det! Vi gleder oss enormt, men samtidig er vi ganske spente. Vi har jo nesten ikke fått øvd sammen i det hele tatt, haha. Men det skal nok gå bra og vi har satt av en hel uke rett før konserten for å øve masse og gjøre oss klare. Denne første konserten vil bli spesiell, både siden det er vår første konsert sammen, men også for at det blir en liten feiring av at vi har kommet oss gjennom pandemien. Vi skal gjøre vårt beste for å sette sammen et fantastisk show for de som kommer!
– Vil dere spille låter fra dine album med Sepultura på den konserten og framtidige konserter?
– Ja så absolutt! Det er noe vi var klare på fra starten at vi skulle gjøre. Sepultura er en del av meg og min historie, så selvfølgelig skal vi spille de gamle låtene jeg var med på å lage. Det er en del av hele pakken med The Troops of Doom.
– Hadde dere allerede sanger klare før dere startet bandet, eller begynte dere først å skrive etter at dere hadde satt sammen The Troops of Doom?
– Jeg hadde noen riff og Marcelo hadde noen riff, men mesteparten ble skrevet etter vi hadde startet bandet. Ting begynte å flyte ganske naturlig så snart vi hadde bestemt oss for å satse som band.
– Jeg har lest at dere planlegger å gi ut en fullengder til neste år. Stemmer det?
– Ja, det er planen. Vi har allerede en demo, som fungerer som en slags slagplan for hvordan skiven vil høres ut og hvordan vi ønsker å jobbe. Vi er stort sett ferdige med å spille inn alt av gitar, så akkurat nå jobber vi med tekster og vokalen for å få det på plass. Trommene håper vi at vår mann Alexandre Oliveira har på plass i løpet av høsten. Vi satser på å ha alt ferdig til februar 2022 og at albumet er klart til å gis ut i mai/juni.
– Vil dere turnere verden når ting åpner opp og det er mulig å gjøre det igjen? Jeg har en mistanke om at The Troops of Doom vil bli godt mottatt her i Norge, så jeg håper jo dere har tenkt å ta turen innom her?
– Ja, klart vi skal turnere! Vi er faktisk godt i gang med å planlegge en europaturné mot slutten av neste år. Det hadde vært utrolig gøy å spille i Norge og Skandinavia, og vi skal gjøre vårt beste for å få det til. 
– Fortell meg litt om visjonen du hadde for musikken og sounden til The Troops of Doom. Jeg hører mye Sepultura inni der og jeg lurer på om det var planen?
– Det er så absolutt mye Sepultura inni der ja. Spesielt fra min tid i bandet og albumene «Bestial Devastation» og «Morbid Visions». Meg selv, Max og Iggor og Paolo hadde samme smak i musikk tidlig på 80-tallet. Band som Possessed, Slayer, Metallica, Celtic Frost, Hellhammer osv, og den inspirasjonen er en del av The Troops of Doom sitt DNA. 
– Har noen av dine gamle venner fra Sepultura hørt det nye bandet ditt og hva hadde de for tilbakemeldinger?
– Ja, klart og de har vært veldig støttende. De var blant de første som fikk høre musikken vår – til og med før plateselskapet vårt fikk høre det, haha. Jeg sendte demoen av «The Rise of Heresy» til Andreas, Paolo, Iggor og Max og de likte det de hørte. Iggor Cavalera inviterte meg til å spille med han og Max på Sepultura-låten «Antichrist», som ligger ute på Youtube kanalen til Iggor, faktisk. Den ble ganske kul synes jeg, så sjekk den ut hvis du ikke har det enda. Vi hadde faktisk planlagt å gi ut «Antichrist» på nytt sammen, så når denne ideen fra Iggor kom hadde vi allerede låten klar.  

– Debutalbumet til Sepultura, “Morbid Visions” har med årene blitt en klassiker og det er et album med mange solide låter. Lyden er som vi har vært inne på ikke den store, men det skader ikke kvaliteten på låtene. Hva husker du fra innspillingen av skiva og er du stolt av resultatet?
– Jeg husker veldig lite fra den tiden for å være ærlig. Det er jo nesten 40 år siden, haha. Det jeg husker er at det var en uskyld over oss og en lidenskap for å ta del i hele prosessen ved å lage albumet. Det er litt den same følelsen jeg har nå med The Troops of Doom. Den eneste store forskjellen er at teknologien er mye bedre og kunnskapen er større. De to tingene gjør at alt flyter mye bedre i studio. Jeg prøver å ta vare på den følelsen jeg hadde på tiden rundt «Morbid Visions» i alt jeg gjør. Hver sang, hvert intervju og hver konsert vi booker skal gjøres med lidenskap og et ønske om å være best mulig.
– Du tok også del i prosessen med å lage albumet «Schizophrenia» i form av demoer osv. Men så ga du deg før albumet var klart til å spilles inn. Hvorfor bestemte du deg for å kaste inn håndkleet, og er det noe du angrer på i dag?
– Jeg hadde personlig og familiære problemer som gjorde at jeg valgte å slutte. I tillegg til det så hadde jeg litt andre meninger om hvordan musikken vår burde høres ut i forhold til de andre i bandet og hvilken retning de ønsket å ta bandet i. I dag er jeg lettet over at jeg tok den avgjørelsen som jeg gjorde og jeg er takknemlig for at jeg ikke var med i 1997 når alt gikk galt. Det skjedde på en så brutal mate og det skadet forholdet mellom alle involverte. Jeg er i dag gode venner med både Sepultura og Cavalera-brødrene og de respektere meg for den avgjørelsen jeg tok.
– Til slutt så lurer jeg på hvordan planene er for fremtiden med The Troops of Doom? Er dere her for å bli?
– Visst faen er vi det! Vi har kommet for å bli og vi skal lage mye lyd og gjøre mye ut av oss, haha. Det første blir nå å gi ut debutalbumet vårt til neste år og så komme oss ut på turné. Vi ønsker å spille over hele verden og dele musikken vår med de som vil høre. Tusen takk for at du tok deg tid til The Troops of Doom min venn, og jeg håper å se deg og alle andre i Norge så snart som overhodet mulig.

Først publisert i Norway Rock Magazine #6/2021