Kategorier
Skiver

Springsteen E Street Band – The Legendary 1979 No Nukes Concerts

Da Bruce Springsteen opptrådte på Madison Square Garden 21. og 22. september 1979, var han allerede godt kjent for «Born To Run» og oppfølgeren «Darkness On The Edge Of Town». Her til lands lot fortsatt det store gjennombruddet vente på seg.

Sony Music

Da Bruce Springsteen opptrådte på Madison Square Garden 21. og 22. september 1979, var han allerede godt kjent for «Born To Run» og oppfølgeren «Darkness On The Edge Of Town». Her til lands lot fortsatt det store gjennombruddet vente på seg, selv om man hadde hørt gjetord om de særs energiske konsertene som denne mannen og hans band visstnok var i stand til å levere. Bakgrunnen for denne opptredenen var en veldedighetskonsert mot atomkraft i regi av MUSE (eller Musicians United for Safe Energy) i New Yorks storstue Madison Square Garden sammen med bl. a. Tom Petty, The Doobie Brothers, Crosby Stills & Nash, Jackson Browne og Bonnie Raitt. Det ble utgitt en samleskive fra konserten hvor Bruce & co var representert med to låter, men endelig kan fansen få høre nesten hele konserten ( dette er en miks fra to kvelder fra en opptreden som i årtier har versert som bootleg) med ypperlig lyd og bilde godkjent av Sjefen sjøl – noe han visstnok var i sterk tvil om i mange år.

Og la det være sagt med en gang – dette er en energibombe av det sjeldne. Vi vet alle at Springsteen & co den dag i dag gjerne kjører tretimers ønskekonserter mens de gliser og koser seg glugg i hjel – nok til at mange utenom den harde kjerne nesten blir litt skremt bort – dette opptaket er både langt og energisk nok til at fansen vil få multiple orgasmer, og kort og konsist nok til at de mer tilfeldige nysgjerrige vil skjønne greia og få hakeslipp av en eksplosiv opptreden som får Angus Young til å fremstå som en komatøs skilpadde. Det spruter av spilleglede – og har jeg nevnt ordet «energi» hittil? Det er nemlig nøkkelordet her.

Et par momenter stikker seg ut – ha i minne at «Born To Run» bare var et par år gammel på dette tidspunktet. Likevel får han publikum med seg på full allsang på første verset av «Thunder Road», noe som vanligvis fører til kollektiv usikker mumlenynning i dalen – men her kan tydeligvis alle samtlige ord. Og så spiller han to klassikerlåter som på dette tidspunktet ennå ikke var utgitt, tittelsporet til neste års dobbeltskive «The River» og hurralåten «Sherry Darling». Hvem pokker ville turt å kjøre to nye låter på tilsvarende event i 2022?!?

Her får du totalt tretten låter som spruter av energi og spilleglede, med et fokus på de nevnte «Born To Run» og «Darkness On The Edge Of Town», men mot slutten boltrer de seg i noen coverlåter, og får Jackson Browne på scenen for «Stay». Uten å påberope meg å ha sett konserter fra samtlige epoker av Bruce Springsteens karriere, kan jeg ikke fatte og begripe annet enn at «The No Nukes Concerts» dokumenterer en av vår tids beste sceneartister på sitt aller ypperste – og bare det er mer enn god grunn nok til å gå til innkjøp av dette 43 år gamle liveopptaket.

6/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 19.november 2021