Kategorier
Nyheter Skiver

Sólstafir | Endless Twilight of Codependent Love

Et kvart århundre etter at gitarist og vokalist Aðalbjörn «Addi» Tryggvason var med på å starte den atmosfæriske islandske kvartetten Sólstafir, er de nå ut med nytt album. Albumet har fått tittelen «Endless Twilight of Codependent Love» og de fortsetter å følge sin ledestjerne.

Season Of Mist

Et kvart århundre etter at gitarist og vokalist Aðalbjörn «Addi» Tryggvason var med på å starte den atmosfæriske islandske kvartetten Sólstafir, er de nå ut med nytt album. Albumet har fått tittelen «Endless Twilight of Codependent Love» og de fortsetter å følge sin ledestjerne – at det ikke skal være noen regler når de lager musikk. For de som ikke kjenner til Sólstafir så beveger de seg i et landskap som er drømmende og vakkert, men som også er mørkt og brutalt, som også Island i seg selv gjerne kan beskrives. Albumet startes med den første singelen fra albumet «Akkeri» og det er en ti minutter lang episk låt fra islendingene, der stemmen til Addi blir et instrument i seg selv og ikke bare vokal. Låtene til Sólstafir beveger seg hele tiden imellom det vakre og det brutale og ofte flere ganger i samme låt. «Akkeri» gjør nettopp det og det må gjerne en låt gjøre for at den skal holde oppe koken i ti minutter! Låten inneholder alt du venter deg fra Sólstafir og vil nok glede fansen. Bandet har av og til vært innom engelske tekster og sanger her og der, men har hovedsakelig holdt seg til å synge på islandsk. Det gjør de her også, men de har med en låt på engelsk og den heter «Her Fall from Grace». Låten funker den, men jeg personlig liker Sólstafir best når de synger på islandsk og det er nok sånn de fleste vil høre dem. Så kommer vi til den heftigste låten jeg har hørt fra gjengen på lenge. Låten heter «Dionysus» og tar oss med tilbake til black metal-røttene som bandet startet som mot slutten av 90-tallet. Her får virkelig Addi kjørt seg, og låten sitter som en kule den. Den følges opp av en låt fra helt motsatt side av skalaen i sangen «Til Moldar». Den blir albumets roligste og den bæres fram av stemmen til nevnte Addi.

Dette er et album som byr på det meste i repertoaret til Sólstafir og det er en variert og spennende plate. Herregud, vi får til og med servert litt rett fram blues i låten «Or» og da har de vel nesten vært innom det som er verdt å være innom av sjangre. Har du ikke hørt Sólstafir før så er dette en bra plass å begynne og kjenner du bandet fra før så vil du garantert trykke «Endless Twilight of Codependent Love» til brystet ditt. Fantastisk!

5/6 Glenn Knudsen

Utgivelsesdato 06.november 2020