Kategorier
Skiver

Garmarna | Förbundet

Sverige skilter med en grusomt sterk tradisjon for folketone-revitalisering, som strekker seg flerfoldige decennier bakover i tid. Simultant med at nasjonen sto ansvarlig for den progressive rockens renessanse ved inngangen til 1990-tallet, oppsto en rekke grupperinger som søkte å forene moderne populærmusikk med nordisk folklore.

Season Of Mist

Sverige skilter med en grusomt sterk tradisjon for folketone-revitalisering, som strekker seg flerfoldige decennier bakover i tid. Simultant med at nasjonen sto ansvarlig for den progressive rockens renessanse ved inngangen til 1990-tallet, oppsto en rekke grupperinger som søkte å forene moderne populærmusikk med nordisk folklore. I spann med blant andre Hoven Droven og Hedningarna førte Garmarna an i nevnte korstog. En håndfull remarkable album senere innledet kvintetten en nær femten år lang pause, før ”6” utstedtes i 2016. Comebackskiva konstituerer ingen diskografisk skamplett, men bød i liten grad på de attributter og særdrag bandet innstiftet med klassikerne ”Guds Spelemän” og ”Vedergällningen”. Med ”Förbundet” ikke bare gjeninnsettes svenskenes etos, men sågar forpaktes i den grad at albumet markerer karrierens mørkeste og vakreste. Garmarnas unikum hviler på en emosjonell og intelligent omgang med kalde droner og ostinater, toppet av Emma Härdelins uforlignelige vokaluttrykk, hvorunder skillelinjene mellom folketoner, rock og elektronisk pop forvitrer. Härdelins sang er poengtert, nærmest saklig, og sedvanlig harmonisk utbrodert. Nytt av året er dessuten nestor Stefan Brisland-Ferners funn av estlandske dødssanger, som i stort monn dikterer fonogrammets grunntone. To sekunder ut i ”Ramunder”, for øvrig gjestet av Hedningarnas Anders Norudde på mora-harpe, erkjenner alle og enhver eksakt hvilket band man har å gjøre med – i seg selv en bragd, gitt stykkets basale konstituenter. ”Förbundet” er det første Garmarna-albumet renset for middelstendige innslag; samtlige ni spor dirrer av elegisk kulde og sort skjønnhet, uten flåsete fakter eller anakronistisk sjangerdogmatikk.

Harmonisk spennende ”Två Systrar”, pågående ”Dagen Flyr”, blodvakre ”Sven i Rosengård”, pop-eteriske ”Vägskäl” og den legato- og fiolintunge begravelsesprosesjonen ”Avskedet” representerer det ypperste av folkrock anno 2020. Postludiet ”Din Grav” plasserer et stormende punktum. Aldri hørte man Garmarna bedre. (Intervju med Garmarna i neste nummer av Norway Rock Magazine, i Narvesen-hyllene 08.desember!)

5/6 | Geir Larzen

Utgivelsesdato 06.november 2020