Kategorier
Multimedia Nyheter Retro Skiver

Pink Floyd | Delicate Sound Of Thunder

Da Roger Waters forlot Pink Floyd i 1985, trodde nok de fleste at bandet var ferdige. Men neida, det viste seg at trioen Pink Floyd, med David Gilmour i front, klarte seg helt ypperlig kommersiellt sett, men at det musikalsk ble noe helt annet var tydelig da «A Momentary Lapse Of Reason» ble sluppet i 1987.Da Roger Waters forlot Pink Floyd i 1985, trodde nok de fleste at bandet var ferdige. Men neida, det viste seg at trioen Pink Floyd, med David Gilmour i front, klarte seg helt ypperlig kommersiellt sett, men at det musikalsk ble noe helt annet var tydelig da «A Momentary Lapse Of Reason» ble sluppet i 1987.

Da Roger Waters forlot Pink Floyd i 1985, trodde nok de fleste at bandet var ferdig. Men neida, det viste seg at trioen Pink Floyd, med David Gilmour i front, klarte seg helt ypperlig kommersiellt sett, men at det musikalsk ble noe helt annet var tydelig da «A Momentary Lapse Of Reason» ble sluppet i 1987. De var likevel mer enn populære nok til å fylle Valle Hovin sommeren 1988, i løpet av turnéen som «Delicate Sound Of Thunder» dokumenterer. Denne konsertfilmen ble opprinnelig sluppet på VHS i 1989, men er nå fullstendig nyoppusset og remixet, og reutgitt i en boks som gir deg to CDer (eller tre LPer) med hele liveskiva pluss seks låter som ikke var med på 88-versjonen: «Signs of Life,» «One Slip,» «A New Machine (Part 1)», «Terminal Frost», «A New Machine (Part 2)» og «Welcome to the Machine» – sistnevnte på en offisiell Pink Floyd liveutgivelse for første gang. Her er også filmen på både DVD og BluRay (Trenger man egentlig begge?!), som også har blitt mikset, klippet og redigert på nytt fra orginalen. Vi får f.eks hele «Shine On You Crazy Diamond Part 1-5», ikke bare introen, og «The Great Gig In The Sky» er nå i farger, ikke i svart/hvitt. Her er også fem låter som ikke var med opprinnelig: «Yet Another Movie», «Round and Around», «A New Machine (Part 1)». «Terminal Frost» og «A New Machine (Part 2)», og bare det er jo gode nok argumenter for fansen til å oppgradere samlinga.

Musikalsk sett vet alle hva de får her. Det er et solid fokus på materialet fra «A Momentary Lapse Of Reason» – vi får faktisk samtlige spor derifra – samt 70-tallsskivene: halve «Dark Side Of The Moon», to låter fra både «The Wall» og «Wish You Were Here», og «One Of These Days» fra «Meddle». Gilmour, Mason og Wright har med seg fem ekstra musikere samt tre kordamer, og spesielt Guy Pratt gjør en strålende innsats. Som bassist valser han fullstendig over Roger Waters sitt ganske enkle bass-spill, men det er ingen som klarer å duplisere Waters’ desperate, angstbiterske vokal.

Visuelt er dette blitt ganske lekkert, selv om det naturlig nok ikke er et like knivskarpt bilde som vi har blitt vant til å se når man setter på en BluRay – men dette ble tross alt innspilt på 35mm for 32 år siden, med det som den gang var den ypperste tilgjengelige teknologien. Og det er jo en tidsreise tilbake til 80-tallet, det er bare å stålsette seg for anakronismer som lisseslips, krepp-permanenter og hockeysveisen fra hælvete.

Som vanlig stritter gåsehuden når David Gilmour drar introen på «Shine On You Crazy Diamond» og soloen på «Comfortably Numb», så om du er fan er det ingen grunn til å ikke kjøpe «Delicate Sound Of Thunder» en gang til – du får til og med en 40-siders bok, postkort og en poster på kjøpet.

Kan nå noen vennligst gi «Pulse» og «The Wall – Live at Earls Court» den samme overhalingen?

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 20.november 2020