Kategorier
Nyheter Skiver

Vanden Plas | The Ghost Xperiment – Illumination

Det tyske progmetal-bandet Vanden Plas har holdt det gående med samme besetning siden starten i 1986. Svært få band kan skilte med samme stabilitet, det er bare å ta av seg hatten og sette seg til rette for en episk spøkelseshistorie.
«The Ghost Xperiment – Illumination» er del 2 av «The Ghost Xperiment»- historien.

Frontiers

Det tyske progmetal-bandet Vanden Plas har holdt det gående med samme besetning siden starten i 1986. Svært få band kan skilte med samme stabilitet, det er bare å ta av seg hatten og sette seg til rette for en episk spøkelseshistorie. «The Ghost Xperiment – Illumination» er del 2 av «The Ghost Xperiment»- historien. Del 1, «The Ghost Xperiment – Awakening» kom i fjor, til svært gode anmeldelser.

Historien, skrevet av vokalist Andy Kuntz, er tuftet på en sann historie, et prosjekt kalt «The Philip Experiment», som kort fortalt omhandler forsøk på samtaler med de døde. Kuntz hadde lenge drømt om å skrive et episk verk som omhandler dette temaet, og bestemte seg raskt da han kom over «The Philip Experiment».

«Awakening» avsluttet med en cliffhanger, der hovedpersonen Gideon Grace endelig kommer i kontakt med spøkelsene som har hjemsøkt ham siden barndommen. Dette bringer oss til del 2; «Illumination», der historien skal fullføres.

En sterk historie behøver sterk musikk, og det har Vanden Plas lykkes med også denne gangen. Musikken er primært skrevet av gitarist Stephan Lill, mens keyboardist Günter Werno er signert to av låtene. For den som er kjent med bandets musikk fra tidligere utgivelser, er gjenkjennelsesfaktoren sterk. Stephan Lill fører et sterkt plekter som vanlig, og han har teft for såvel riff som melodi. Dette har vært et av Vanden Plas´ sterke kort gjennom hele karrieren, og han svikter ikke på «Illumination» heller.

Åpningssporet «When The World Is Falling Down» treffer rett inn i øregangen, og Kuntz´ melodilinjer er tilsvarende iørefallende. Sistnevntes nasale vokal er lett gjenkjennelig, likeså hans aksent, selv om engelsken hans er særdeles god, både i tekst og uttale. Oppfølgerlåta, «Under The Horizon» kommer igjen med så tighte gitarriff at man ikke kan unngå å trekke på smilebåndet. Heder og ære tilfaller også selvfølgelig bassist Torsten Reichert og trommis (og bror til gitarist Stephen), Andreas Lill. Nærmere 35 år i samme band gir tydeligvis en helt spesiell samspilthet. Refrenget på «The Lonely Psychogon» sender vibber tilbake til andreskiva «The God Thing» (1997), plata som ga bandet det etterlengtede bykset opp karrierestigen.

Det er umulig å ikke bli imponert over arbeidsviljen til disse gutta. De har blitt beskyldt for å være late, ettersom de ikke turnerer særlig mye, men om man ser på CVen deres, oppdager vi at i tillegg til å ha skrevet og spilt inn to skiver i et epos på de siste to årene, har de også skrevet og fremført flere rockeoperaer, i tillegg til å spilt på flere andre rockeoperaer på tyske scener de siste årene. (Mer om dette leser du i intervjuet vi har med Stephan Lill i desembernummeret av NRM).

«The Ghost Xperiment – Illumination» er godt skrevet, velspilt og godt produsert, og selv om Frontiers som vanlig har fingrene godt rundt produksjonen, er Vanden Plas´ særegenhet og lydbilde godt ivaretatt, heldigvis! Frem med ouija-brettet, og skru opp lyden!

5/6 | Jan Egil Øverkil

Utgivelsesdato 04 desember 2020