Kategorier
Skiver

Navian | Cosmos

Drøye året etter Navian slapp EP-en «Reset», er bandet ute med sin første fullengder, med den grandiose tittelen «Cosmos». Etter den flotte opplevelsen «Reset» ga, var det ikke så rent lite spenning knyttet til nyutgivelsen. Har Navian klart å holde det høye nivået de hadde i 2020?

Indie Recordings

Drøye året etter Navian slapp EP-en «Reset», er bandet ute med sin første fullengder, med den grandiose tittelen «Cosmos». Etter den flotte opplevelsen «Reset» ga, (les anmeldelsen her!) var det ikke så rent lite spenning knyttet til nyutgivelsen. Har Navian klart å holde det høye nivået de hadde i 2020?

Det åpner så flott med «Luna», med svevende keyboards og klangfylt gitar, og det levnes liten tvil hvilket band vi lytter til. Navian har så til de grader funnet et spor vi lett kjenner de igjen i, både på godt og vondt. Og for å ta det gode først; de har funnet seg en særegenhet, til tross for uttalte inspirasjonskilder som Animals As Leaders, Plini og Polyphia. Det er instrumentføring på høyt nivå, og trioen er utvilsomt drevne på sine respektive instrumenter. Gitarist Martin Stenstad Selen har utviklet seg et hakk siden sist, det er mer følelse i soloene han presenterer, spesielt på «Silver Lining» glimter han til. Minste like hyggelig er det at bandet har tatt skrittet videre til et åpnere landskap, noe jeg poengterte da jeg anmeldte tidligere omtalte EP, for det er et vesentlig mer luftig landskap på «Cosmos», og det skulle kanskje bare mangle, med en såpass romslig tittel.

Kompet, bestående av bassist Christian Alexander Espeseth og trommis Ola Dønnem er tight og bakpå, noe som gir godt med rom for Selen å boltre seg i. Det ligger også endel keyboards og sequencere i bakgrunnen, men det oppleves aldri som dominerende, her er det gitarer og komp som skal regjere. På «Duchess» har de fått med seg ingen ringere enn Mats Haugen, mest kjent for sine eskapader i Circus Maximus. Vi vet hva han er god for, og soloen han bidrar med, er aldeles strålende! Men så var det dette med vondt da, for det blir litt ensformig i lengden. Flere av låtene har ganske så like riffmønstre, med to-tre markeringer, med en påfølgende serie med 16-deler. Det er ei fin oppskrift, men det er viktig med et sunt og variert kosthold lar vi oss fortelle. Man skulle vel mene det når det gjelder musikk også, for det blir litt forutsigbart når vi skal igjennom flere låter i samme mønster.

Alt i alt gir Navian oss nok en god musikkopplevelse, og jeg vil anta at de er strålende live. Gi «Cosmos» en sjanse, og lytt deg igjennom forløperen «Reset» med det samme, om du ikke har gjort det allerede.

4,5/6 | Jan Egil Øverkil

Utgivelsesdato 19.november 2021