Kategorier
Skiver

Joseph Williams | Denizen Tenant

I skrivende stund eksisterer Toto med kun to medlemmer fra den harde kjerne; gitarist Steve Lukather og vokalist Joseph Williams. Sistnevnte kom inn i bandet på plata «Fahrenheit» i 1986, men regnes like fullt som et kjernemedlem av bandet.

Mascot

I skrivende stund eksisterer Toto med kun to medlemmer fra den harde kjerne; gitarist Steve Lukather og vokalist Joseph Williams. Sistnevnte kom inn i bandet på plata «Fahrenheit» i 1986, men regnes like fullt som et kjernemedlem av bandet. Mest sannsynlig har vi hørt det siste fra Toto i plateform, men Luke og Joe skal på turné som Toto senere i år, men da med undertittelen «The Dogz Of Oz». Turneen er en del av plateutgivelsene de gjør i sine respektive navn. Williams´ utgivelse har fått navnet «Denizen Tenant», og er hans ellevte soloalbum i rekken.

For den som har fulgt Williams´ solokarriere, vil nok ikke «Denizen Tenant» by på store overraskelser. Han står for mye av jobben sjøl, både på keyboards og trommeprogrammering, noe han har gjort på flere av sine tidligere utgivelser også. I tillegg har han med seg Lukather på flere låter, i tillegg til bidrag fra blant andre David Paich, Leland Sklar, Simon Phillips og Michael Landau. Et lite stjernegalleri for den som er bevandret i west coast-rocken der, altså. Som vanlig byr Williams på et variert lydbilde, mens han ligger trygt innenfor komfortsonen sin. Åpningssporet «I Never Saw You Coming» er hans smått humoristiske bidrag i låter som handler om døden, og blir etterfulgt av «Liberty Man», som han skrev med tidligere Toto-kollega David Paich. Lee Sklar og Simon Phillips legger et herlig grunnkomp på det som like gjerne kunne vært ei låt fra Toto XIV fra 2015. «Black Dahlia» minner sterkt om tidlig Steely Dan, noe som neppe kan være feil. «The Dream» og «Remember Her» er to strålende låter, og seilte raskt opp som favoritter sammen med tidligere nevnte «Liberty Man». Williams har hatt for vane å ta med seg ei coverlåt eller to, og endrer ikke denne rutinen denne gangen heller. Peter Gabriels «Don´t Give Up» (i duett med datteren Hannah Ruick) er en versjon som gjør ære på originalen, og The Beatles´ «If I Fell» er meget velklingende.

Williams er en strålende vokalist, og har vist stigende form de siste årene. Siden hans andre inntreden i Toto, har han tatt vare på stemmen, noe man lett legger merke til. Mer moden, men fortsatt med god rekkevidde. «Denizen Tenant» er ingen nyskapende utgivelse verken på generelt grunnlag eller i Williams´ ånd, men akkurat som forventet. Strålende instrumentering og god produksjon, og absolutt ei plate det er verdt å sjekke ut. (Intervjuer med både Joseph Williams OG Steve Lukather i neste nummer av NRM – ute i mars en gang! Du kan opprette årsabonnement for bare 189 kr her!)

4/6 | Jan Egil Øverkil

Utgivelsesdato 26.februar 2021

Arkivintervju med Joseph Williams fra 2019 her!