Kategorier
Nyheter Skiver

Caligonaut | Magnified as Giants

Solodebuten til Oak-gitarist Ole Michael Bjørndal kan nesten beskrives som en reise gjennom den klassiske progrocken fra 70- og sent 60-tall, og man kan høre inspirasjon fra alt fra King Crimson, Rush og Genesis til Procol Harum, Black Sabbath og Nick Drake.

Apollon Records Prog

«Magnified as Giants» er debuten til Caligonaut, som i praksis er soloprosjektet til Ole Michael Bjørndal, mest kjent fra Oslo-bandet Oak, og som livegitarist for Airbag. Allerede fra åpningslåta «Emperor» er det innlysende at denne skiva kan by på gnistrende utført musikalitet, noe som ikke overrasker når man ser hvilke musikere som deltar her utenom Bjørndal selv. I tillegg til de fleste medlemmene av Wobbler, har han også fått med seg den semilegendariske organisten Iver Kleive, som spiller på andrelåta «Hushed». «Magnified as Giants» kan nesten beskrives som en reise gjennom den klassiske progrocken fra 70- og sent 60-tall, og man kan høre inspirasjon fra alt fra King Crimson, Rush og Genesis til Procol Harum, Black Sabbath og Nick Drake – men viktigere er det at man også hører et freskt særpreg fra Bjørndal selv. Han er svært variert både som gitarist og som låtskriver, og klarer på ypperlig vis å sette sammen komplekse musikalske partier til et lengre sammenhengende verk, som den 19 minutter lange “Lighter than Air”, uten at sluttresultatet blir for sært og utilgjengelig. Her viser han også klasse som vokalist, og kan tidvis minne om både Brett Anderson fra Suede og om Morten Harket i sitt lavere register.  Og apropos a-ha, stemningen på de mørke og dype tekstene på skiva er ikke ulikt det Pål Waaktaar leverte på “Scoundrel Days” («Horizons of white snow, Touch the mirror-cracked sky … Here my guard is shed, Open to the visions in my head«).

«Magnified as Giants» er ikke bare bra til debutskive å være, eller bra til norsk å være, eller bra til et sideprosjekt å være – den ville stått fjellstøtt på egne bein selv om dette hadde vært et stort, internasjonalt og veletablert progband, og er allerede en sterk kandidat til Årets Skive innen sjangeren. (Vi har selvsagt intervju med Caligonaut i nyeste nummer av NRM, #1/2021 – du kan opprette årsabonnement her!)

5.5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 26. feb 2021