Av Chris Sutton / Sonicbond Publishing
Det britiske forlaget Sonicbond har spesialisert seg på to typer musikkbøker, begge rettet mot en ganske nerdete fanskare. Den ene tar for seg hver eneste låt som et band/en artist har spilt inn, og analyserer disse. Den andre tar for seg ett tiår i en artists karriere, og går i dybden på dette. Ikke bare går man gjennom alle skivene og alle låtene, men også hva som skjer med artistene underveis, alle turneene og alle videoutgivelser. Og ikke minst er det artistenes støttespillere som får fortelle, ikke nødvendigvis artisten selv, noe som gjør at man får et helt annet perspektiv på det enn å få høre samme historien for nittende gang fra samme person.
Denne gang er det skribenten Chris Sutton som har tatt for seg Alice Coopers 80-tallskatalog, etter å allerede ha levert en høyst interessant gjennomgang av de mer legendariske 70-tallsskivene. (Les anmeldelsen av den her!) Faktisk har han snakket med 45 av Alice Coopers musikere som har spilt med ham både på skiver og på turné, deriblant Mike Pinera, Jan Uvena, John Nitzinger, Graham Shaw, Ken Mary, Kip Winger, Kane Roberts, John McCurry og Al Pitrelli. (Faktisk har vi intervjuer med to av disse i neste nummer av NRM – Winger og Mary. Abonner her!)
Skivene han tar for seg her er de skjulte skattene fra Coopers karriere, for det er ikke lenger ofte at man hører låter fra verken «Flush The Fashion» (1980), «Special Forces» (1981), «Zipper Catches Skin» (1982) eller godbiten «Dada» fra 1983. Cooper selv kaller dette sine tapte år, da han var langt nede i spritflaska og knapt husker noe som helst. Etter at han ble nykter, gjorde han et comeback som appellerte mest til metalfansen på 80-tallet, med «Constrictor» (1986) og «Raise Your Fist And Yell» (1987), før han i 1989 fikk en kommersiell renessanse og masse radiospilling med hitlåtene fra «Trash».
Her går forfatteren virkelig i dybden, og hvis du leser boka og deretter kommer her og påstår at du ikke lærte en eneste ny funfact om Alice Cooper, så må du faenmeg dra lenger ut på landet, far. Dette er rett og slett en skattekiste av funfacts – og mer eller mindre kontroversielle meninger – for nerdefansen som tror at de vet alt om helten sin.
Det er vel tvilsomt at det kommer en «Alice Cooper In The 90s» siden Cooper bare ga ut to skiver det årtiet, men det er mer enn nok å sette tenna i her – og ikke minst gjenoppdaget undertegnede en rekke kremlåter som jeg rett og slett hadde glemt eller oversett i første korsvei. Med disse syv skivene som lydspor var det en fornøyelse å fordype seg i Alice Coopers kanskje mest oversette periode.
Boka er tilgjengelig rett fra forlaget og hos både Platekompaniet og hos Amazon, og slippes også på Kindle i løpet av sommeren.
5/6 | Geir Amundsen
Utgivelsesdato 12.mai 2023