Kategorier
Litteratur Nyheter

Decades | Alice Cooper in the 1970s

Hvis du allerede har lest biografiene til Alice Cooper, Dennis Dunaway og Michael Bruce, kunne man tro at det ikke var så veldig mye mer interessant info å hente om bandet Alice Cooper. Men er du hardcore fan og over gjennomsnittelig interessert i nye funfacts, så er denne boka en liten gullgruve.

Av Chris Sutton / Sonicbond Publishing

Hvis du allerede har lest biografiene til Alice Cooper, bassist Dennis Dunaway og gitarist Michael Bruce, kunne man tro at det ikke var så veldig mye mer interessant info å hente om bandet Alice Cooper. Men er du hardcore fan og over gjennomsnittelig interessert i nye funfacts, så er denne nye boka en liten gullgruve. Tittelen sier det meste – her går man i detalj igjennom alle utgivelsene og samtlige låter, samt i litt grovere trekk om hva som skjedde underveis. Tittelen er også litt misvisende, for den strekker seg egentlig tilbake til starten og tar for seg de to første og mer psykedeliske skivene «Pretties For You» og «Easy Action» som begge faktisk ble innspilt på 60-tallet.

Alice Cooper selv har ikke bidratt til denne boka, men ham finnes det jo hundrevis av intervjuer med andre steder. Her får vi istedet høre detaljene fra resten av bandet, altså Dunaway, Bruce og trommis Neal Smith, i tillegg til en lang rekke av støttespillerne. Deriblant Neals søster og Dennis’ kone Cindy, som designet sceneklærne deres, Ernie Cefalu som lagde mange av platecoverne, og gitarist Mick Mashbir som faktisk spilte mye mer på «Billion Dollar Babies» og «Muscle Of Love» enn det bandets gitarist Glen Buxton gjorde. (Buxton døde i 1997 og er således ikke medvirkende her.) Da bandet splittes i 1975 og frontmannen går solo, får vi høre fra de mange musikerne som spilte med ham på skiver og konserter resten av tiåret, deriblant gitaristene Steve Hunter og Dick Wagner, bassist Prakash John og trommis Allan Schwartzberg.

Forfatter Chris Sutton går kronologisk og analytisk gjennom alle skiver og låter, og gir nerdete god info om hvem som spiller hva, av typen «På 01:50 kommer Steve Hunter med en gnistrende solo, før Dick Wagner spiller outro-soloen fra 03:50» – og holder seg ikke bare til fakta, det er også forfatterens subjektive meninger om hva som er klassikere og hva som han synes er middelmådig eller rett og slett undermåls. Han tar også for seg alle relaterte låter, altså outtakes og B-sider, samt videoutgivelser og kjente bootlegs, i litt kortere form – men nok til å holde meg interessert nok til å stadig gå på youtube for å søke opp klipp jeg aldri hadde sett før.

Som sagt, er du fan av 70-talls Cooper og er interessert i funfacts og vil ha mest mulig informasjon, så skal det godt gjøres at du ikke har utvidet kunnskapsbasen din etter å ha lest denne 160-siders heftede boka – i så fall er du allerede Cooper-nerd av ypperste klasse. Hvis din interesse er litt mer selektiv, så er det kanskje ikke her du skal begynne. Men de fleste av oss fans vil kose seg stort i et par kvelder med katalogen fra «Pretties For You» og frem til «From The Inside» som lydspor.

Boka er tilgjengelig rett fra forlaget og hos både Platekompaniet og hos Amazon, og slippes også på Kindle i slutten av mai.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 28.mars 2021