Kategorier
Nyheter Skiver

Underwing | Spirals

Norsk rock lever i beste velgående og Underwing fra det blide Sørlandet, nærmere bestemt Arendal, er et levende eksempel på det. «Spirals» er deres andre EP, og i likhet med deres første «Kaela Upsweep» fra 2017 så befinner de seg fortsatt i 90-tallets alternative lydbilde.

PineCone Records

Norsk rock lever i beste velgående og Underwing fra det blide Sørlandet, nærmere bestemt Arendal, er et levende eksempel på det. «Spirals» er deres andre EP, og i likhet med deres første «Kaela Upsweep» fra 2017 så befinner de seg fortsatt i 90-tallets alternative lydbilde. Men frykt ikke, hvis du i likhet med undertegnede har et lettere anstrengt forhold til flanellskjorter og jesussandaler, så har sørlendingene mer til felles med Alice in Chains, Soundgarden og Tool enn en rekke av de andre mer ryggløse, og sutrete grunge-bandene som vi ikke trenger å nevne ved navn. Vi snakker altså her om tung, mørk alternativ rock med en god dose progressive takter. Det er ingen tvil om at bandet har modnet siden 2017 og har fått mer hår på ballene. EP’n inneholder fire låter som er nokså variert hvorav åpningssporet «All Rise» utmerker seg mest i mine ører. En mørk og ganske så mastodont låt som løfter seg gradvis utover og er et godt eksempel på at disse gutta virkelig kan å komponere låter. Produksjonen er også med på å løfte verket med en ganske så perfekt balansert lyd. Her skal alle med, og det er jaggu ingen selvfølge. Hvem som har produsert skiva har jeg ikke klart å finne ut av, men gudene skal vite at den som har gjort det har gjort en strålende jobb. Det finnes nok av triste eksempler på lovende band med gode låter som har blitt henrettet i miksepulten av en amatør. Så er ikke tilfellet her. Vel verdt å nevne er også Enyeto Kotori på vokal som til tider høres skremmende likt ut som reinkarnasjonen av Layne Staley. Et kvalitetsstempel med andre ord.

Jeg skal være litt forsiktig med superlativene, men hvis dette bandet ikke blir fanget opp av et større plateselskap eller management så skjønner jeg ingenting. Men hvis du spør kjæresten min så er det mye jeg ikke skjønner. Men musikk skjønner jeg, og til mitt forsvar så skjønner ikke hun at enkelte band t-skjorter skal håndvaskes med kjærlige hender og ikke voldtas i vaskemaskinen på 40 grader. Les vaskeanvisningen og ikke skyld på at jeg har lagt på meg. Nok om det. Underwing har nå to EP’r på samvittigheten som inneholder nok kvalitet og styrke til å feie mye annen skit av banen. Det låter også melodiøst nok til å bli spilt på radio, så dette er en oppfordring/henstilling til de riksdekkende radiokanalene om å gravlegge noen av de mest ihjelspilte låtene som bare de med kronisk  kortidsminne orker å høre. Og ja, dere kan gjerne starte med «Africa». Her har dere et nytt norskt band som nok en gang kan slå i bordet med et knippe flotte låter, og til dere andre som ikke hører på radio men liker god musikk med særpreg er det bare å sjekke ut «Spirals» enten gjennom fysisk kjøp eller på en strømmetjeneste nær deg. Du vil neppe bli skuffet!

5/6 | Pål J Silihagen

Utgivelsesdato 1.juni 2019