Kategorier
Intervjuer

The Wailers – lever videre uten Bob Marley

Midt under epidemien som vi nå forhåpentligvis nå ser slutten av, ga plutselig The Wailers ut nytt album. Det har gått under radaren hos mange – meg selv inkludert. Men når vi oppdaget det så var vi selvfølgelig ikke snauere enn at vi tok kontakt. Mange år har gått siden dagene med Bob Marley ved roret, og i dag er det sønnen til hans høyre hånd, Aston «Family Man» Barrett, som er sjefen i bandet. Vi fikk ordnet et intervju med selveste «Family Man», som var med på hele den fantastiske reisen til Bob Marley and The Wailers på 70-tallet, og sønnen hans Aston Barrett Jr. som er sjefen i dagens utgave av The Wailers.  

Tekst: Glenn Knudsen
Bandfoto: Shirley Mae Owens

Portrettfoto: John Botkin

Aston Barrett Jr:

– The Wailers er jo et band som de fleste rundt om i verden har hørt om og har et forhold til. Musikken og historien til bandet står enda støtt blant fansen. Det har gjennom årene kommet og gått en god del medlemmer i The Wailers. Kan du fortelle meg hvem som er med i bandet i dag?
– Vi har nylig fått ny vokalist og han heter Mitchell Brunings. The Wailers har gått gjennom en haug forskjellige vokalister opp gjennom årene, på grunn av en lidelse som heter LSD, eller Lead Singer Disease, haha. Vi har også ulike originale medlemmer av The Wailers som er innom bandet fra tid til annen, så besetningen er egentlig i konstant forandring som årstidene. Det viktigste er at vi beholder en solid kjerne, med meg selv som leder av bandet.
– Dere ga ut et fantastisk album i 2020 – det første Wailers-albumet på 23 år! Albumet fikk tittelen “One World” og har mottatt mye skryt. Kan du fortelle meg litt om det albumet og hvor dere spilte det inn? Jeg har forstått det sånn at du spilte flere instrumenter på skiva i tillegg til å synge litt?
– Det siste Bob Marley and the Wailers albumet var et album som het «Confrontation» og kom ut i 1983. En verden «One World» er en fortsettelse av det albumet kan du si. Albumene som ble gitt ut etter «Confrontation» kommer ikke fra samme kilde. Selve albumet ble spilt inn i Crescent Moon studios og i Bad Lions studios, samt at noe ble spilt inn på turné. Jeg spilte selv mesteparten av instrumentene og sang på tre av låtene, i tillegg til å ha litt vokal på de resterende sporene på skiva. Albumet ble produsett av Emilio Estefan og det var en ære å jobbe med han og hele familien hans. Jeg har lært så mye av han. Han loste meg trygt gjennom innspillingen av albumet, samtidig som han viste meg de bete måtene å jobbe i studio på. Ved å blande hans ekspertise med min fars, klarte vi å få til å lage et bra album.

– Hvordan tilnærmet du deg hele prosessen med å skrive ny musikk for The Wailers? Da tenker jeg på historien som ligger til grunn og ikke minst sounden og hva folk forventer av et Wailers-album?
– Sangene er i meg. Det vil aldri gå bort. Faren min lærte meg alt jeg kan i dag og hvordan holde flammen og sounden i live. Alt jeg tar i vil alltid ha Wailers-viben. Barrett-sounden er inni meg, den er i blodet mitt. Det er en familie-ting rett og slett.
– Albumet kom ut i fjor – midt under epidemien og mange fikk det nok ikke med seg av nettopp den grunn. Hvordan påvirket epidemien innspillingen og utgivelsen av albumet?
– Timingen var perfekt nettopp på grunn av det som skjedde i verden i fjor. Musikken til The Wailers handler og har alltid handlet om å bringe folk sammen. Sangen «One World var en perfekt låt for å løfte folks humør i en vanskelig tid. For vår egen del ble det også en slags terapi.
– Hvorfor tror du det har tatt så lang tid å spille inn et nytt The Wailers album?
– Fordi Bob Marley & The Wailers musikk er så sterk og kraftfull, at faren min følte aldri at det rette tidspunktet kom for å lage et nytt album. Han ga meg retningslinjer jeg kunne følge for å lage et godt album. Det var at jeg måtte finne den rette produsenten, finne det perfekte studioet for oss og ikke minst ha med meg gode låtskrivere. Vi følte at vi hadde de tre ingrediensene nå, så da spilte vi inn en ny plate.
– The Wailers har alltid vært et liveband. Har dere planer om å turnere den nye platen når ting går tilbake til normalen og verden er i vater igjen?
– Vi er godt i gang med å turnere igjen faktisk og skal turnere i hele høst. Det er første gang siden 2019 at vi er på turné, så vi gleder oss. Vi planlegger en større verdensturné for 2022.
– Dere har jo på en måte nå fått dere et eget studio i Bad Lions. Fortell meg litt om det, og hvordan hele den greia skjedde? Hva betyr det å ha et eget studio når det kommer til det å kunne være kreativ? Er Bad Lions noe som kan hjelpe The Wailers i fremtiden?
– Det er en helt unik følelse å ha ditt eget kreative sted når du er musiker. Jeg kom inn i hele Bad Lions-greia i 2013. Når vi først kom oss inn i Bad Lions bestemte vi oss for å rigge utstyret vårt til både og høres ut som det gamle Wailers, men også den nye sounden som vi har nå, derv i på en måte har landet det nye med det gamle. Mange av sporene på «One World» ble spilt inn i Bad Lions studioet, så påvirkningen fra studioet vårt er allerede hørbart på platen vår. Vi er allerede i gang med å planlegge for den neste platen vår.
– Hvor viktig har din far, den legendariske Aston Barrett, vært i ditt liv med tanke på at du valgte å bli musiker? Lærte han deg opp på noen måte, eller måtte du finne ut av ting på egenhånd?
– Faren min guidet meg på min egen sti på veien til å bli den jeg er som musiker. Han fikk meg til å høre på så mange av de tingene som han hørte på for å bli den han er i dag; en levende legende som du sier. Når det gjelder instrumentene så lærte jeg meg selv stort sett alt jeg kan – med hans veiledning selvfølgelig. Han ønsket at jeg skulle finne “grooven” min selv, fordi det kan ikke læres bort. Det er noe du har eller ikke har. Men det er ingen tvil om at musikk har dype røtter i min familie. Du kan si det er en del av vårt DNA.
– Vokste du opp med musikken som din far lagde sammen med Bob Marley?
– Absolutt! Hver eneste dag. Spesielt lørdagsmorgenene var min fars spesielle dag i uken. Han ville da nesten på en religiøs måte spille, lytte og eksperimentere med musikk.
– Fortell meg hvordan og når du ble medlem av The Wailers?
– Jeg ble født en Wailer, haha! Og være sønnen til Aston «Family Man» Barrett er en ting, men å ha evnene til å uttrykke det er en helt annen ting. Jeg øvde dag og natt for å komme dit jeg er i dag som musiker – under min fars strenge treningsregime. Faren min bestemte seg for å ta meg inn i The Wailers rett etter jeg fullførte videregående og jeg gikk en periode på Berkeley samtidig som jeg spilte i The Wailers, som gjorde at jeg ikke alltid kunne bli med dem når de skulle ut på turné. Jeg tror nok min far ikke ville utsette meg for farene ved å turnere alt for tidlig, haha.
– Du og Julian Marley, i tillegg til Stephen Marley og Damian Marley har jobbet sammen ved flere anledninger. Kan du fortelle meg om det spesielle vennskapet og båndet mellom Marley-familien og Barrett-familene, som har gitt verden så mye fantastisk musikk?
– Marley-familien og Barrett-familien er vevd sammen for livet. Vi er alle brødre og søstre i musikk og blod.
– Hva er det med reggae som gir sånn gjennklang rundt om I hele verden? Reggae og Ska er veldig populært her i Norge og Skandinavia og jeg lurer på hva som er greia, liksom?
– Reggae er spirituell musikk for det fysiske, det psykiske og det spirituelle. Det er som Bob Marley & The Wailers sa: «En fin ting ved musikk, er at når den treffer deg så føler du ingen smerte».
– Hvordan velger dere sanger når dere skal ut på turné, eller bare skal gjøre noen konserter? Dere har jo så utrolig mange gode låter å velge fra.
– Til hver turné velger vi en ulik setliste, og på hver konsert prøver vi å krydre setlistene litt. Det er ikke hver kveld vi følger setlisten vår slavisk, men vi prøver å føle på publikum hva som passer å spille.
– Hvordan er det å spille i samme band som din far og har dere pratet om det mellom dere?
– Det er alltid en ære å dele scene med min far. Du må huske at han ikke bare er min far, men også en stor musiker som jeg er veldig fan av. Det var min far som ønsket at jeg skulle spille trommer fordi det minnet han om sin bror, Carlton Barrett som også spilte i The Wailers i mange år. Når vi spille sammen så føles det neste som Carlton og Family Man.
– Hvordan tilnærmer du deg rollen som leder av The Wailers? Passer du på at alle tar vare på arven til musikken eller fokuserer du på å bevege dere selv og musikken framover?
– Begge deler vil jeg si. Begge delene er viktige i bandet. Jeg øver hele tiden med de andre medlemmene i bandet sånn at vi skal utvikle oss til nærmest én enhet – en levende organisme nesten.
– Hvordan ser framtiden ut for The Wailers? Planer og nye album, nye turner eller vil det gå 20 år igjen før vi ser en ny utgivelse fra dere?
– Framtiden er nå. En ny skive er allerede på vei og vi vil holde all fansen vår oppdatert, så det er bare å henge på.

Til slutt fikk vi spurt legenden Aston «Family Man» Barrett noen spørsmål. Han har blitt en godt voksen mann, men har fortsatt meninger om det som skjer i hans gamle band:

– Utrolig kult at du hadde mulighet til å svare på noen spørsmål fra oss. Det setter vi stor pris på. Kan du fortelle meg hvordan du endte opp i Bob Marley and the Wailers?
– Bare hyggelig! Jeg spilte i Upsetters, som var bandet til Lee «Scratch» Perry. Hippy Boys og Youth Professionals før jeg endte opp med Bob Marley. Han hadde hørt meg og broren min, Carlton Barrett spille på radioen, og noen forskjellige plasser på Jamaica, og han likte det han hørte, så han ønsket å spille med oss. Vi møttes, snakket sammen og bestemte oss for å starte The Wailers. Jeg ble, i tillegg til å spille bass, den som tok seg av alt rundt bandet og han som passet på at alle hadde det greit. Litt som en manager. Bob, meg selv og broren min Carlton har hold bandet gående helt siden den gangen og i dag er det sønnen min som styrer skuta. 
– Da Bob Marley gikk bort i 1981, visste du da at du måtte fortsette bandet og holde flammen brennende og holde The Wailers i live?
– Ja det gjorde jeg. Du forstår, vi hadde en misjon og ingenting skulle stå i veien for den misjonen. Det var, og er, å bringe fred og enhet til verden.
– Hvordan er det å dele scene med sønnen din, og spille sangene som du har spilt store deler av livet ditt med blant annet Bob Marley?
– Han gjør meg stolt. Jeg har mange barn, og han skulle det vise seg, var den utvalgte til å fortsette misjonen. Alle mine barn har storhet i seg og jeg tror alle på jorden har sine egne misjoner og oppdrag de er født til å utføre. Sønnen min kom på akkurat rette tidspunkt for akkurat denne oppgaven.
– Hva bringer sønnen din til The Wailers som musiker?
– Han brakte tilbake sounden til bandet, som jeg husker den fra tiden med Bob Marley. Han tar dette så seriøst, og han ønsker virkelig å bevare sounden som jeg og onkelen hans Carlton var med på å skape.
– Til slutt, hva syntes du om albumet «One World» som kom ut i fjor?
– Jeg liker «One World» og jeg synes det er et bra album. Jeg stoler på sønnen min og vet at han vil få jobben gjort i fremtiden som den nye lederen av The Wailers. Jeg har lært han godt.