Kategorier
Live Nyheter

The Black Crowes, AFAS Live, Amsterdam

Så var kråkene over oss igjen, og bra er det. Chris og Rich Robinson har ordnet opp i forholdet seg i mellom (hører dere, Liam og Noel?) og The Black Crowes er tilbake. Nok en gang.

Mandag 03. oktober 2022

Rævafoto med dumtelefon av Odd Inge Rand

Så var kråkene over oss igjen, og bra er det. Chris og Rich Robinson har ordnet opp i forholdet seg i mellom (hører dere, Liam og Noel?) og The Black Crowes er tilbake. Nok en gang.

Først annonsert i 2020, så er det ”Shake Your Money Maker” som er hovedretten når The Black Crowes er på tur igjen for å feire albumets 30-årsjubileum. I år er det strengt tatt ”The Southern Harmony and Musical Companion” som er 30, men nok om det.

Norway Rock Magazines utsendte fikk med seg kråkenes stopp i Amsterdam foran et utsolgt AFAS Live. Og i Amsterdam kom Robinson-gutta til det landet utenom USA som tok best i mot The Black Crowes da de dukka opp først i 1990, og det har vært mange besøk til Nederland siden.

Dagens The Black Crowes er et godt stykke unna originalbesetningen. Faktisk er det kun brødrene Robinson som er originalkråker, med Isaiah Mitchell på gitar, Joel Robinow på keyboards, Brian Griffin på trommer, Charlie Starr på gitar (til daglig frontmann i Blackberry Smoke) og Sven Pipien på bass. Sistnevnte har vært med fra 1997, mens de andre har kommet med i den siste gjenforeningen.

Men uansett besetning, så låter det The Black Crowes så lenge Robinson-brødrenes signatur er smurt utover. På denne gjenforeningsferden gjør de hele «Shake Your Money Maker» fra start til mål, og det kan være krevende for en vokalist som har passert 55, og som da var 22 da dette ble innspilt på slutten av 1989.

Men ”Twice As Hard” og ”Jealous Again” satt som de skulle i innledningen, og da balladen ”Seeing Things” kom etter snaue halvtimen løftet Chris Robinson og resten av gjengen taket på AFAS Live i en helt vanvittig versjon. Otis-coveren ”Hard To Handle” er også selvskreven i dette selskapet, og Chris Robinson virket faktisk mer lei av ”Remedy” som kom mot slutten enn av denne. Like fullt var det mer futt i ”Thick’n Thin” og Money Maker-avslutningen ”Stare It Cold”. Da hadde vi også fått en fin-fin versjon av ”She Talks To Angels”.

Det tok en time å ta oss gjennom 1990-utgivelsen, og på denne turneen har resten av menyen blitt plukket på ny foran hver konsert. Og kanskje tok de med 30-årsjubileet til ”Southern Harmony…” med i betraktningen, for i ekstranummersettet fikk vi nemlig strålende versjoner av både ”No Speak No Slave, ”Sting Me”, en utvidet og praktfull ”Thorn In My Pride” og avslutningen i ”Remedy” – den siste med litt autopilot på.

The Black Crowes sine 17 låter og drøye 1 time og 40 minutter på AFAS Live i Amsterdam denne dagen var overbevisende. Chris Robinson var høyt og lavt og en like bra frontfigur som gjennom karrieren ellers, vel og merke med stemmen intakt. Og uansett hvor mye bråk det har vært mellom brødrene og med resten av den gamle besetningen, så virker The Black Crowes anno 2022 å være en stødig enhet. Det hjelper nok godt på lommebøkene til Robinson-brødrene også å igjen være ute på veien.

Men fulle av overskudd og spilleglede blir det spennende å se hva neste kapittel blir fra denne leiren. En ny plate? En likedann turné der ”Southern Harmony…” skal gjøres i sin helhet? Eller en ny krangel som bare får alt til å ramle sammen enda en gang?

Hvem vet. Men at The Black Crowes present Shake Your Money Maker-turneen har vært liv laga er det ingen tvil om.

5/6 | Odd Inge Rand