Kategorier
Multimedia Nyheter

Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story

Bon Jovi har 40-årsjubileum i år, og på Disney+ kan du i disse dager se en fire episoder og seks timer lang dokumentar som tar for seg bandets historie fra klubber i New Jersey på tidlig 80-tall og helt frem til i dag.

Disney+

Det er absolutt en fordel å ha et godt forhold til Bon Jovi og musikken deres for å se denne 4 x 90 minutter lange dokumentaren som nå ligger ute på Disney+-kanalen. Og i de første par episodene tenker man gang på gang : «Herregud for en fet låt! Herregud så bra de var på denne tiden!», mens man i den siste episoden tenker: «Herregud så kjedelige de har blitt…»

Dette er en offisiell dokumentar, med hovedfokus på Jon Bon Jovi, som er intervjuet grundig og titter rett inn i kameraet og forteller deg hvordan han opplevde alle oppturene og nedturene gjennom 40 år. Og selv om dette utvilsomt er presentert subjektivt fra JBJs side, så er det modig gjort, for han er atskillig mer åpen og ærlig om vokalproblemene som har ridd ham de siste årene enn han hadde trengt å være. Og det er rett og slett vondt å se dagens ham kvekke seg gjennom låter på bandøving eller i studio, sammenlignet med den 30 år yngre kjekkasen vi møter i de første to-tre episodene. For da sang han knallbra. Nå har han gjennomgått operasjoner, møtt stemmespesialister, gjort øvelser, tatt akupunktur og prøvd alt for å få stemmen til å fungere godt nok – men han vet at det ikke er like bra som det en gang var, og det går tydelig inn på ham, i den grad at han seriøst vurderer å pensjonere seg fremfor å bare levere 80 %.

Vi følger to separate tidslinjer gjennom fire episoder – en historisk tidslinje som tar for seg bandets historie fra tidlig 80-tall, mens de spiller på klubber i Jersey og New York, og en nåtidig tidslinje hvor Jon og dagens band forbereder 40-års jubileumsturné

Men selv om han er åpen på de vokale utfordringene han nå har, så får man følelsen av at det er mye annet som er feid under teppet. Dette er absolutt ikke en «The Dirt»-aktig dokumentar stappet med sex og dop, selv om det kommer frem at hele bandet var ute og kjøre, spesielt på tampen av den toårige maratonturneen med «New Jersey» i 1988-90, og både Tico Torres og Alec John Such omtales som «mean drunks».

Men det kan hevdes at denne dokumentaren er ganske ensidig. Det er nesten bare bandmedlemmene selv som intervjues, og de har interesse av å bevare sitt ettermæle og bli husket som et av de virkelig store rockebandene. Og vi blir ikke veldig godt kjent med menneskene Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan og Tico Torres. Vi får nesten ikke høre noe om deres personlige liv. Jons kone Dorothea, som han har vært sammen med siden han var 18, er så vidt med (og hun er også eneste kvinne som intervjues i løpet av seks timer…), men at Sambora var gift med Heather Locklear er ikke nevnt. Sekvensen hvor Sambora brått dropper å stille på en turné i 2012 er derimot veldig interessant, og vi får høre grunnene fra både Richie og Jons perspektiv. Og det blir tydelig hvor viktig Sambora var for bandet, og at de mistet en dimensjon da han ikke var der lenger. Herregud for noen koringer den mannen bidro med, og hvor essensielle de var for bandets lydbilde.

Er du stor fan fra før, så vil du sikkert kose deg med å se denne over et par kvelder, men du vil neppe lære mye nytt om bandet eller skivene. Det føles litt ufokusert, det går ikke veldig i dybden på det musikalske. Vi får ikke vite mer enn det Jon Bon Jovi vil at vi skal vite. Du vil nok plukke frem igjen skivene fra 80- og 90-tallet, mens du samtidig vil grue deg litt til å høre den kommende skiva «Forever», som slippes 7. juni.

4/6 | Geir Amundsen

På Disney + Channel nå