Kategorier
Litteratur Nyheter

Skin | It Takes Blood And Guts

De siste 25 år har utvilsomt Skunk Anansies frontfigur, låtskriver og vokalist Skin vært både et forbilde og ikon innen både rocken og mote, satt standarden for liveopptredener og gått i bresjen for kampsaker som er viktige for henne. Denne biografien, skrevet sammen med Lucy O’Brien, tar for seg hele hennes liv.

Simon & Schuster

De siste 25 år har utvilsomt Skunk Anansies frontfigur, låtskriver og vokalist Skin vært både et forbilde og ikon innen både rocken og mote, satt standarden for liveopptredener og gått i bresjen for kampsaker som er viktige for henne. Denne biografien, skrevet sammen med Lucy O’Brien (som også har gjort biografier om Madonna og Annie Lennox), tar for seg hele hennes liv, fra hun vokste opp i den multikulturelle bydelen Brixton i sørlige London som datter av innvandrere fra Jamaica, og helt opp til 2020. Og man må bare beundre den pågangsviljen hun har vist gjennom hele sin sangkarriere, for utgangspunktet med å være en sjenert svart biseksuell kvinnelig skinhead var særdeles vanskelig, samtidig som grunge, Britrock og Spice Girls var på sitt største. Selv om Skunk Anansie tok av som en rakett allerede før debuten «Paranoid & Sunburnt» ble sluppet i september 1995, så har hun gått gradene og jobbet steinhardt for suksessen som fulgte utover 90-tallet. Etter splitten med bandet i 2001 fulgte noen år med solokarriere og eksperimentering før Skunk kom sammen igjen i 2009 og har holdt det gående siden.

Noe av det morsomme med å lese boka har vært å ha skivene som lydspor og gjenoppdage musikken som har vært mitt hjerte nær i et kvart århundre, samt å sjekke ut snutter på youtube om episoder hun forteller om – som da Skunk opptrådte på Top Of The Pops i 1995 sammen med Björk hvor de gjorde hennes «Army Of Me», opptredenen med Luciano Pavarotti i 2000 hvor de sammen sang «You’ll Follow Me Down» foran Dalai Lama, eller mest absurd av alt; BBC-programmet «The Masked Singer UK» (eller «Maskorama» på NRK) hvor Skin fremfører låter av Bon Jovi, Whitney Houston og Celine Dion, utkledt som en and. Ja, en and!

Hun har vært modell, skuespiller og DJ, kjempet mot omskjæring av jentebarn, mot apartheid, rasisme og diskriminering av homofile og lesbiske. Språket i boka er flytende, uformelt, humoristisk og lettlest, hun fremstår som en særdeles oppegående dame med massivt bein i nesa og en glødende lidenskap for politikk – noe som ikke bør overraske noen som har hørt de høyst personlige tekstene hennes. Det er ikke uten grunn at hun ble invitert i Nelson Mandelas 80-årsdag. Boka tar for seg både de interne relasjonene i Skunk Anansie, detaljer omkring mange av låtene, hennes stadig flere havarerte forhold, anekdoter og historier fra både turnélivet og i studio, men det er ganske nøkternt – hvis du forventer lesbevarianten av «The Dirt», så blir du nok skuffet. Som hun poengterer mot slutten: “Of course, I haven’t totally spilled the tea. Some delicious little cookies are just for me – for this book was not supposed to be a list of loves won or lost, but a reflection on the blood and guts I needed to get here.”

Definitivt en annerledes rockebiografi, men det var vel egentlig bare å forvente fra kvinnen som har vært fullstendig annerledes enn alle andre siden hun først gikk i strupen på oss med debutsingelen «Selling Jesus».

Anbefales.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 25.september 2020

Vi har gjort flere intervjuer med Skin! Som dette fra 2017 og dette fra 2019!