Kategorier
Nyheter Skiver

Skambankt | Jærtegn

Skambankt, som egentlig var i en prosess med å gi ut et nytt «klassisk» album med full trøkk, bestemte seg på grunn av tingenes tilstand å avbryte hele greia for å fortsette der «1994» slapp. De sier selv at de ønsket å gi ut et album som var forenelig med å gjøre konserter for et sittende publikum. Det har vi full forståelse for.

Indie Recordings

Skambankt, som egentlig var i en prosess med å gi ut et nytt «klassisk» album med full trøkk, bestemte seg på grunn av tingenes tilstand å avbryte hele greia for å fortsette der «1994» slapp. De sier selv at de ønsket å gi ut et album som var forenelig med å gjøre konserter for et sittende publikum. Det har vi full forståelse for at de valgte å gjøre. Så mens vi venter på at ting skal bli normale igjen, så får vi kose oss med albumet «Jærtegn».

Albumet følger som nevnt fint opp det «1994» begynte, eneste forskjellen er at de på «Jærtegn» har litt mer trøkk på toppene og det er litt mer elektrisk, som uten tvil gjør seg. Albumet består av ti låter – hvor fire av sporene er «Jærtegnversjoner» av klassiske Skambanktlåter.

Det er ingen tvil om at bandet kler denne stilen og stemmen til Terje Winterstø Røthing (intervju her!) fungerer perfekt for låtene på disse to mer nedstrippede albumene som de nå har gitt ut. For å sette søkelys på de helt nye låtene på skiva, så synes jeg de totalt sett er sterkere enn det som var tilfelle på «1994». Åpningslåten «Hadde Eg Bare Visst» er drivene vakker og følelsesladd. Den drar deg inn og holder deg i et fast grep gjennom hele låten. En veldig melankolsk sang som har en tekst som nok mange kan kjenne seg igjen i. Den viser på en fantastisk måte denne nye siden av Skambankt, der du sitter med en klump i halsen og en tåre i øyekroken. En nydelig og sørgmodig låt som nok vil leve sitt eget liv etter at Skambankt har gått tilbake til det «normale» igjen.

Neste låt ut er en litt mer fyrig sak som får det til å rykke litt i Skambankt-foten igjen. Det hadde fort blitt litt treigt og dystert hvis de hadde fortsatt i samme spor som åpningslåten, så det var en smart avgjørelse og kjøre «En Av En Million» som neste låt ut. Spor nummer tre blir en nye versjon av låten «Bak Låste Dører», fra albumet «Eliksir». Absolutt en godkjent versjon, men jeg foretrekker uten tvil originalversjonen.  

Så kommer favoritten min fra albumet, nemlig «10/10». Rett og slett en fantastisk bra låt. Den begynner rolig og bygger seg opp mot et refreng som jeg kommer til å gå å nynne på i lang tid framover. Hvis du leser dette så MÅ du høre «10/10»! Den kommer til å sette seg i hjernebarken din også – på en god måte altså. For min del blir denne sangen alene verdt hele skiva og en låt jeg kommer til å gå tilbake til mange ganger i årene som kommer, og den er så absolutt en mulig schläger!

«SOS» gir oss litt trøkk igjen og blir gjerne den mest rocka på albumet. Den har et herlig driv og kan godt bli en del av det normale settet til Skambankt framover. Den har i hvert fall ingrediensene som skal til for å bli et konsertinnslag for bandet fra Jæren. «Rosa Løgner» byr på strykere og orgel, men blir litt anonym for min del og en låt som føles litt som albumfyll før albumets siste originale spor «En Skjebne Som Slår» også føles å mangle litt. Det blir litt vel sørgmodig, treigt og rett og slett kjedelig for min del, for å være ærlig.

Til slutt får vi tre spor som alle er nyinnspillinger av gamle travere for Skambankt sin del. Fine versjoner alle sammen, men jeg foretrekker originalversjonene.

4/6 Glenn Knudsen

Utgivelsesdato 29.januar 2021