Kategorier
Litteratur Nyheter

Serj Tankian | Down with the System

Mer enn en rockebiografi er «Down With The System» like mye biografien til en flyktning og innvandrer til USA, og til en sterkt engasjert politisk aktivist, som har som sitt livs hovedmål at folkemordet på 1,5 millioner mennesker i hans hjemland Armenia i 1915-17 skal bli anerkjent på lik linje med Holocaust.

Hatchette Books

Ganske tidlig i biografien til System Of A Downs frontmann Serj Tankian sier han: «To understand anything about me, my life, you need to understand the Armenian Genocide». Og det må gjøres klinkende klart med en gang – dette er ikke en rockebio a la «The Dirt» eller «Hammer Of The Gods» – denne er kjemisk renset for alt av elleville anekdoter om dopmisbruk, knusing av TVer, puling av pornostjerner eller annen promiskuitet og generell rock & roll galskap. «Down With The System» er like mye biografien til en flyktning og innvandrer til USA, og til en sterkt engasjert politisk aktivist som har som sitt livs hovedmål at folkemordet på 1,5 millioner mennesker i hans hjemland Armenia i 1915-17 skal bli anerkjent på lik linje med Holocaust. Han går helt tilbake til grusomhetene hans besteforeldre opplevde, hvordan hans foreldre ble tvunget til å flykte og han selv ble født i Beirut og vokste opp med flyalarmer og drønn fra bomber før familien emigrerer til California når han er syv år gammel. Vi er 26 % ut i boka før han begynner å spille i band som keyboardist, og 34 % ut i boka nevnes for første gang navnet System Of A Down.

Serj Tankian har intet stort ønske om å bli rockestjerne, i motsetning til hans bandkolleger. Han er mer opptatt av det kunstneriske, av det politiske, og at han kan bruke musikken som en plattform til å få ut budskapet om det armenske folkemordet ut til det amerikanske folket – for vi skal helt til 2021 før Joe Biden som første amerikanske president anerkjenner at folkemordet faktisk har skjedd – og da av feil årsaker.

I noen år på starten av millenniet er System Of A Down et av verdens største band, men Tankian går snart lei av turneringen og musikkbransjen, og kommer på kant med den mer dominerende låtskriveren og gitaristen Daron Malakian, som tar mer og mer kontroll over bandet, skviser ut Tankians låter, og tar stadig mer av vokalen. Etter utgivelsen av 2005-skivene «Mesmerize» og «Hypnotize» sa han ifra at han ikke ønsket å turnere mye mer, og bandet har pr dags dato heller ikke gitt ut nye skiver siden da. Etter flere års inaktivitet kom de igang igjen som liveband i 2011, og har siden da spilt en håndfull konserter i året i ny og ne, mest på bandkollegenes innstendige oppfordring, for Tankian ville ikke skuffe dem og frata dem inntektene. I løpet av 2020-tallet har de kun spilt ni konserter, og det er ingen grunn til å håpe på noen ny skive eller noen Europaturne.

Siden System trappet ned har Tankian vært mer involvert i aktivisme, i solokarrieren og i musikk til film og dokumentarer, han har møtt Dalai Lama, og i 2028 sto han foran 200 000 på torget i Jerevan arm i arm med Armenias nye og demokratiske leder etter at folkets fredelige revolusjon og demonstrasjoner hadde tvunget den totalitære statsministeren til å gå av. Hvis du synes dette høres kjedelig ut, så kan du fint skippe denne boka, men hvis du har lest like mange rockebiografier som undertegnede og begynt å bli litt lei av den noe forutsigbare oppskriften som de fleste biografiene følger, så er «Down With The System» et frisk pust og noe helt utenom det vanlige i sjangeren.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 14. mai 2024