Kategorier
Multimedia Nyheter Skiver

Roger Waters | Us + Them

For drøyt to år siden var rundt 40000 av oss i Telenor Arena over to kvelder og fikk med oss Rogers Waters og hans eminente band med en av de mest storslagne scene-produksjonene verden har sett i konsertsammenheng. Omsider er det mulig å gjenoppleve dette hjemme i din egen stue.

Sony Legacy

For drøyt to år siden var rundt 40000 av oss i Telenor Arena over to kvelder og fikk med oss Rogers Waters og hans eminente band med en av de mest storslagne scene-produksjonene verden har sett i konsertsammenheng. Undertegnede var der begge kveldene og gikk fullstendig amok i anmeldelsen, og trillet en særdeles sjelden sekser, noe som innebærer en nærmest perfekt konsert på alle sett og vis, fra setliste og fremførelse til lyd og publikumsstemning. Spenningen var dermed stor på om det lot seg gjøre å gjenskape denne opplevelsen på TV-skjermen i din egen stue – mange av dere fikk antagelig med dere denne konsertfilmen da den ble satt opp på kino for kun en kveld i fjor høst. Men nå er den altså ute på markedet, på både CD, vinyl, DVD og BluRay. Og «Us + Them» innfrir, den har blitt nøyaktig det vi forventet oss etter å ha overvært konsertene. Riktignok virker showet litt nedskalert, på konsertene skjedde det ting over deg og rundt deg og man måtte strekke hals for å få med seg alt og absorbere opplevelsene – her har du kun din egen skjerm og lydanlegg til å formidle inntrykkene.

Musikalsk vet du nøyaktig hva du får – Roger Waters er bokstavelig talt «running over the same old ground» med det beste fra Pink Floyds 70-tallsskiver som «Dark Side Of The Moon», «Animals» og «Wish You Were Here», samt 3-4 låter fra hans fortsatt nyeste soloalbum, «Is This The Life We Really Want?». Men han gjør det med større innlevelse og med mer sinne og lidenskap enn vi har sett ham gjøre det på mange år. Det er tydelig at Donald Trump ikke er en kar som ligger Rogers hjerte nær, men som har vekket engasjementet hans.

Filmen er hovedsakelig innspilt i Amsterdam på konserten der i 2018, og selv om bakgrunnsfilmene ofte overtar skjermen totalt for å få frem det oppdaterte budskapet, så føles det likevel som om man ser en hel konsert, og ikke sammensatte klipp fra flere kvelder. Filmen er i likhet med Waters forrige konsertfilm, «Roger Waters: The Wall» fra 2015, et samarbeid mellom Waters og filmskaper Sean Evans, så om du likte den (og det gjorde du!) så vet du noenlunde hva du får her. Lyden er perfekt, og man får også en viss publikumsstemning takket være de mange klippene fra salen, hvor et overraskende ungt publikum later til å virkelig nyte opplevelsen. Det er på ingen måte bare gråhårede hippier og mannlige progfans i salen – de fleste var ikke født engang da brorparten av kveldens låter ble skrevet. Ikke mange artister som er nærmere 80 enn 70 år kan håpe å oppnå det i dag.

Waters har satt det lyriske innholdet i låtene i en moderne kontekst, og selv om han er innom det meste fra flyktninger til krigføring med droner, så er Trump hovedmålet for hans sinne og indignasjon, og den amerikanske presidenten fremstilles som alt fra en Hitler eller klansmann til et svin. Og publikum jafser det i seg med stor appetitt.

I tillegg til en to timers konsert, er det på BluRay og DVD også en halvtimes dokumentar med tittelen «A Fleeting Glimpse», hvor vi møter Waters og bandet hans under forberedelsene til turnéen, og hvor han forteller at «The whole show is about my conviction that there is no ‘us’ and ‘them’, we are all human beings.»

Var du på noen av konsertene, så er dette den ultimate suveniren, og det er bare å glede seg til å gjenoppleve den kvelden i din egen stue. Var du ikke der, så kjøp «Us + Them» og grem deg resten av livet over at du gikk glipp av denne opplevelsen – en opplevelse du neppe får en ny sjanse til å overvære, dessverre.

6/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 02.oktober 2020