Kategorier
Litteratur Nyheter

On Track… Dream Theater – every album, every song

Musikkjournalist Jordan Blum har den musikalske kompetansen og det blomstrende språket som kreves for å beskrive Dream Theaters komplekse komposisjoner, og han har klare meninger som man både kan nikke samtykkende til, og riste indignert på hodet av – akkurat som det burde være.

Jordan Blum | Sonicbond Publishing

Disse On Track-bøkene til forlaget Sonicbond, som tar for seg alle låtene og alle skivene til diverse store band og artister, har vært litt opp og ned. Det avhenger selvsagt av forfatterens evne til å engasjere, og til å gi oss informasjon som vi ikke har lest mange ganger tidligere. Jordan Blum, som tar for seg New Yorks progmetal-konger Dream Theater, lykkes heldigvis med begge deler. Han har den musikalske kompetansen og det blomstrende språket som kreves for å beskrive Dream Theaters komplekse komposisjoner, og han har klare meninger som man både kan nikke samtykkende til, og riste indignert på hodet av – akkurat som det burde være. Og han har nok kunnskap om de individuelle låtene at du skal være ganske så nerdete løkrull om du ikke suger til deg noen nye fakta om bandet. 

Boken tar kronologisk for seg alle skivene, fra debuten med «When Dream And Day Unite» i 1989 og frem til og med «Distance Over Time» fra 2019. Hvert kapittel starter med en oppsummering om hva som har skjedd i bandet siden forrige utgivelse. 

Skal du riktig fordype deg, kjører du selvsagt hele discografien som lydspor mens du leser, noe som garantert vil få deg til å lytte etter tekststrofer eller instrumentering som du ikke har bitt merke i tidligere. Og det er litt leit å oppdage at «The Astonishing» er stort sett fortsatt like dørgende kjedelig som den var da den kom, samtidig som det er stas å gjenoppdage perler som «Breaking All Illisions» og «Sacrificed Sons», og man ergrer seg litt over at forfatteren kaller en av mine absolutte Dream Theater-favoritter for bandets ‘one of their most stagnant and uniteresting tracks‘.

Selvsagt er denne boken forbeholdt hardcorefansen som allerede har en egen mening om disse låtene, og vil du lese en litt mer helhetlig biografi om bandet Dream Theater, så anbefales heller «Lifting Shadows» fra 2013.

Musikkbøkene til Sonicbond Publishing kan kjøpes direkte fra forlaget, eller fra Platekompaniet eller Amazon– de slippes etterhvert også på Kindle!

5/6 | Geir Amundsen