Kategorier
Multimedia Skiver

Mystery | Caught in the Whirlwind of Time

De melodiske progrockerne Mystery fra Canada har allerede sluppet ett livealbum («Live In Poznan» fra 2019) etter den fortsatt nyeste studioskiva («Lies And Butterflies» fra 2018), men på denne utgivelsen er det en BluRay som er hovedsaken, i tillegg til 3CDer.

Unicorn Digital

De melodiske progrockerne Mystery fra Canada har allerede sluppet ett livealbum («Live In Poznan» fra 2019) etter den fortsatt nyeste studioskiva («Lies And Butterflies» fra 2018), men på denne utgivelsen er det en BluRay som er hovedsaken, i tillegg til 3CDer. Konserten ble innspilt på gromlokalet Boerderij i Zoetermeer, Nederland, og den fikk et vanskelig utgangspunkt da bandet ankom kraftig forsinket på grunn av en snøstorm, og gikk på scenen kraftig jetlagga og uten søvn. Likevel leverer de to timer og tre kvarter med musikk, og ser ut til å storkose seg på scenen. Gitarist Michel St-Pere smiler konstant, og vokalist Jean Pageau tar seg jaggu en tur ut i salen og opp på balkongen for å menge seg med fansen under en låt. Samme Pageau imponerer forøvrig ikke bare med solid stemmekapasitet, men han har også løftet det teatralske aspektet av Mystery flere hakk, og han bidrar musikalsk på keyboards og fløyte.

Mysterys hovedmann og høvding er og har alltid vært St-Pere, som også er bandets fremste låtskriver, produsent og plateselskapeier. Og hans gitarspill er som alltid helt utsøkt, godt inspirert av herrer som Steve Rothery og David Gilmour, og ikke langt unna disse på det tekniske eller følelsesmessige heller. (Mye av Mysterys DNA kan vel tilskrives nettopp Pink Floyd og Marillion, samt Rush og Genesis.) Resten av bandet gjør en solid jobb, og særlig klapp på skulderen til trommis Jean-Sébastien Goyette som stadig klarer å tilføre låtene noe interessant uten å overspille. Publikum ser også ut til å ha det fantastisk trivelig, og det ser ganske fullt ut i dette lokalet som tross alt har plass til 800. Full allsang på temaet fra «A Song For You» etter at bandet har avsluttet låta understreker også den gode stemninga i salen.

Setlista her er naturlig nok dominert av de nyeste skivene som disse musikerne var med på å spille inn, for i praksis er hele bandet unntatt St-Pere byttet ut i løpet av de siste åtte årene. Derfor får vi hele «Lies And Butterflies» og fire av låtene fra «Delusion Rain» (2014), deriblant det majestetiske tittelsporet, som stadig minner litt om Dream Theaters «Finally Free» på sluttpartiet. Men også den fantasisk titulerte fanfavoritten «Beneath The Veil Of Winters Face» fra 2007 tilgodeses med fire låter på totalt en halvtime. Generelt har Mystery lange låter – av sytten spilte er syv av disse av mellom 10 og 18 minutters varighet.

Fans av fransk-kanadierne kan uten å nøle investere i denne boksen og begynne å se frem til en riktig kosestund foran skjermen med over tre timer melodisk og progressiv rock inkludert litt bonusmateriale. (Forøvrig har vi intervju med høvding Michel St-Pere her!)

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 28.november 2020