Kategorier
Intervjuer Nyheter

Ministry – En nødvendig rensing av moralen

Al Jourgensen er en mann som liker å ha mange jern i ilden. Men ved siden av hans mange sideprosjekter er det vel lite tvil om at det er Ministry som er hovedgeskjeften. Og etter å ha fått en real oppsving rundt sisteslipp “AmeriKKKant” var det på tide med oppfølgeren “Moral Hygiene”, rett før presidentbyttet over dammen. Vi fikk sjefen sjøl på tråden for en hyggelig prat rundt dette, dessverre litt avstumpet da en passelig flau skribent hadde bommet på tiden og følgelig måtte korte den tilmålte intervjutiden betraktelig. 

Tekst: Sven O. Skulbørstad
Foto: Anne-Marie Forker

– Beklager så mye forsinkelsen og at du måtte vente!
– Det må bli kort for jeg har et nytt intervju om ti minutter, men det er OK. Vi får snakke fort.
– Det får vi til, hva kan du fortelle om “Moral Hygiene” (som er anmeldt her)?
– Vel, jeg følte at tiden var inne for et nytt Ministry-album og spesielt ettersom det ikke har vært noe annet å finne på i denne perioden var det bare å låse seg inn i studioet jeg har hjemme og starte å jobbe. Vi brukte vel rundt et år totalt, og fikk samtidig spilt inn et nytt Lard-album som kommer ut neste år så det har vært et godt år med tanke på at det har vært et dårlig år.
– Så du har fått holdt deg i geskjeft i løpet av pandemien?
– Ja, det vil jeg si. To album på et år er ganske bra synes jeg.
– Ligger det en mening bak tittelen “Moral Hygiene”?
– Den skulle i utgangspunktet hete “Truth Decay”, som vi har fra våre myndigheter i sosiale medier om dagen – men så brukte Barack Obama det utrykket i boken han skrev mens vi holdt på å lage skiva hvor alle begynte å bruke det så da ville jeg finne en annen tittel. De stjal rett og slett tittelen min, som da er et ordspill på “tooth decay”. Jeg har lekt litt med ord og utrykk som har dukket opp under pandemien, så da istedet for å spille på “tooth decay” byttet jeg det ut med “oral hygiene” og gjorde det da om til “Moral Hygiene”, for det er dét verden trenger akkurat nå. En liten opprenskning i moralen.
– Du har fått med Jello Biafra på “Sabotage Is Sex”?
– Det stemmer, som jeg sa gjorde vi Lard samtidig der Jello synger på flere av sangene. Så i tillegg til det gjorde han også “Sabotage Is Sex”.
– Når jeg intervjuet deg rundt “AmeriKKKant” fortalte du at du hadde en ordentlig band-følelse med flere folk som hjalp til. Er det samme bandbesetning du har nå?
– Stort sett. Vi har en ny bassist i Paul D’Amour ellers er det vel samme gjeng ja. Jello Biafra hjalp til litt på den forrige også.

– Dere har gitt ut to singler foreløpig i “Alert Level” og “Good Trouble” – hvordan har fansen reagert?
– Ja, de er vel begge tilgjengelige nå tror jeg også kommer det en tredje singel etterhvert – Iggy-coveren “Search And Destroy” der Billy Morrison som spiller med Billy Idol er med. Jeg har ikke fått sett så mye, men av det jeg har fått med meg ser det ut til at de liker det. Og spesielt “Search And Destroy” var veldig gøy å jobbe med så den gleder jeg meg til blir utgitt. 
– Under første gjennomlytting føles “Moral Hygiene” en tanke mer myk og dyster enn forløperen? 
– Du synes den var myk? Haha, den har jeg ikke hørt før – men ok. 
– Jeg forstår at den ble misforstått, men jeg mener i forhold til “AmeriKKKant” der du formelig kunne høre apokalypsen komme.
– Vel, kanskje det er en god ting. Jeg skriver bare det jeg skriver også blir hva det blir. Vet vel fortsatt ikke om jeg er helt enig i beskrivelsen, men jeg kan forstå hva du mener. Jeg sitter nå bare i studio mitt også har jeg plutselig nok materiale til en Ministry-skive. 
– Utgivelsesdatoen er 01.10, har dere hatt mulighet til å legge en turnéplan?
– Jada, den starter 03.10 og kommer til å vare ut november her i statene. Så alt er booka og alt er utsolgt.
– Vet dere noe om Europa?
– Vi spiller på Hellfest i Frankrike i juni, det er alt jeg kan bekrefte hittil. Men det ligger på planleggingsbordet mot neste høst og kommer an på vaksinasjonsraten, smittetall og flokkimunitet. Vi vil selvfølgelig komme over, men det ligger ikke i våre hender akkurat nå.
– Det siste sporet er kalt “TV Song #6 (Right Around The Corner Remix)”, er det en remix av en eldre låt? Jeg kjenner ikke igjen originalen.
– Ja, vi har en tradisjon for TV-låter som kommer fra når jeg switcher kanaler på TVen og innser hvor fantastisk mye dumt som finnes og lager låter om det. Vi opp igjennom Ministry-historien hatt “TV Song” 1-5 så nå var det tid for nummer seks. Det er mest for fansen egentlig, for de ser ut til å like det og får seg en god latter av hvor latterlig media er. Det er egentlig det hele. 
– Vi må ha litt politikk, hva er den største forskjellen mellom Joe Biden og Donald Trump?
– Jeg får sove om natta, det er den største forskjellen. Jeg sover godt for jeg slipper å våkne opp til en ny skandale eller noe annet idiotisk. Han blir kalt “Sleepy Joe”, og det er fint for jeg sover gladelig med han som president etter den galskapen vi har hatt disse siste fire årene. 

Først publisert i Norway Rock Magazine #4/2021