Kategorier
Litteratur Nyheter

Matt Sorum | Double Talkin’ Jive: True Rock ‘n’ Roll Stories

Det blir stadig vanligere for rockemusikere å gi ut sin selvbiografi, og siste mann ut er Matt Sorum, den norskættede trommisen mest kjent som medlem i Guns N Roses på «Use Your Illusion»-tiden, og med The Cult og Velvet Revolver.

Rare Bird Books

Det blir stadig vanligere for rockemusikere å gi ut sin selvbiografi, og siste mann ut er Matt Sorum, den norskættede trommisen mest kjent som medlem i Guns N Roses på «Use Your Illusion»-tiden, og med The Cult og Velvet Revolver. Men om du ikke kjenner godt til mannens historie, vil du nok bli overrasket over at han dannet band og spilte inn sin første skive sammen med en da totalt ukjent Tori Amos under bandnavnet Y Kant Tori Read, og at han faktisk har turnert med Motörhead som vikar bak slagverket. De første kapitlene er som vanlig tilegnet barndom og oppvekst, med en fraværende far, en likegyldig mor og en ondskapsfull stefar, samt hvordan han viklet seg inn i kokainsmugling mens hans spilte i diverse coverband på si, med nok av elleville historier. Det som vil interessere de fleste er selvsagt tiden hans med de større bandene, som heldigvis boken har fokus på. Han gir et godt innblikk i hierarkiet i The Cult, som han turnerte med i etterkant av utgivelsen av megasuksessen «Sonic Temple» (Les hva The Cult-gitarist Billy Duffy hadde å fortelle oss om den skiva og turnéen her!), og hva som gjorde det bandet så dysfunksjonelt.

Etter turnéen blir han den nye trommisen i Guns N Roses da de sparker Steven Adler grunnet dop, noe som er særs ironisk når man senere leser om det ekstensive misbruket av alkohol, kokain og heroin som florerte blant de andre bandmedlemmene – også Sorum. Vi får høre alle historiene og anekdotene om innspillingen av «Use Your Illusion», og Axl Roses stadig mer eskalerende kontrollbehov og nykker, om hvordan han stadig sjeldnere dukket opp i studio eller øving. For eksempel var Axl den eneste av vokalistene på Freddie Mercurys minnekonsert på Wembley som ikke stilte opp på en gjennomkjøring dagen før, og Matt Sorum hadde aldri noensinne øvd med fullt band inkludert Axl før hans første konsert med Guns N Roses, på Rock in Rio foran 100.000 tilskuere. En etter en slutter orginalmedlemmene inntil det bare gjenstår Sorum og Axl pluss nye folk.

Sorum gikk nærmest fra asken til ilden med enda en dysfunksjonell frontmann i sitt neste band, Velvet Revolver, hvor ex-Stone Temple Pilots-vokalist Scott Weiland var tungt ute og kjøre. Sorum uttrykker også skuffelse over at Hollywood Vampires, som egentlig skulle være en supergruppe, kun frontet Alice Cooper, Joe Perry og Johnny Depp, mens rytmeseksjonen Sorum og Duff McKagan ikke fikk være med på promobildene engang. Og grunnet utsatt utgivelse av denne boken avsluttes historien før Sorum blir med i sin nyeste supergruppe Deadland Ritual med bl.a. Geezer Butler og Steve Stevens (hvor han visstnok allerede har sluttet). Han blir nok en gang skuffet når han ikke blir invitert med på Guns N Roses gjenforening med Duff og Slash, og Duff ikke engang tør å fortelle ham det, enda de spilte sammen i den Sorum-initierte supergruppa Kings Of Chaos. Ikke uten grunn er denne boka titulert «Double Talkin’ Jive»…

Er du fan av noen av de overnevnte gruppene, spesielt GnR eller The Cult, så er dette obligatorisk lesning. Som rockebiografi er den ikke spesielt oppsiktsvekkende eller original, men den er særs underholdende, språket flyter godt, du lærer mange nye funfacts, og de som er interesserte i sex’n’drugs får også dosen sin. Ganske lettlest, jeg brukte ikke mye mer enn ett drøyt døgn på å pløye gjennom de snaut 300 sidene, men koste meg non-stop med videoer fra Cult og Guns på TV-skjermen som det naturlige supplementet. (PS. Anmeldelsen ble skrevet våren 2021, før boka ble utsatt og revidert.)

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 10.mai 2022