Kategorier
Live Nyheter

Kvelertak @ Sentrum Scene, Oslo

Kvelertak har akkurat sluppet sitt femte album og er ute på en aldri så liten signingsferd, både her til lands og i det store utland. Denne fredagskvelden var det Oslo og Sentrum Scene som stod for tur. Og foran et smekkfullt Sentrum Scene ble det full pinne, hæla i taket og tenna i tapeten, for å si det mildt. 

Fredag 29. september 2023

De fleste som har sett Kvelertak live i en eller annen sammenheng vet at rogalendingene alltid gir full gass. Slik sett ble ikke denne kvelden noe unntak. Kvelertak gikk rett i strupen på publikum, og stemningen tok helt av omtrent fra første riff til tonene av «Krøterveg Te Helvete». Med duracellkanin og vokalist Ivar Nikolaisen i spissen ble det en heseblesende, men svett og fornøyelig affære. Jeg skal ikke påstå at låtene til Kvelertak er ensformige, men de gjør seg best live i mine ører, og det beviste de nok en gang. De klarer å skape en dynamikk mellom scenen og publikum som er ganske unik, ikke minst har de også en utrolig god dynamikk seg i mellom på scenen også. Sistnevnte faktor smitter selvfølgelig over på publikum, og det er lett å se at denne gjengen elsker det de holder på med. For er det noe Kvelertak virkelig kan, så er det å formidle låtene og vise pur spilleglede. Sjeldent er det også å oppleve et så entusiastisk publikum, og det er nettopp dette musikk handler om, nemlig å skape følelser. Kvelertak er mestere i akkurat det, for finnes det noe vakrere enn en real moshpit fylt av energi, glede og ren eufori? 

Settlista inneholdt naturlig nok flere låter fra det siste albumet “Endling” (anmeldt her!), og joda, de funket utmerket live. Det var fint lite å sette fingeren på når det kom til utførelsen, og heldigvis var også publikum med på de nye låtene. Allsang på rykende ferske låter sier sitt om tilhengerskaren. Men når nye låter kommer, så utgår andre, og selvfølgelig er det lov å savne enkelte låter, og jeg tenker da spesielt på “Bruane Brenn”. Mulig de er drittlei av å spille den og vil ha en pause, og helt greit det så lenge de leverer på dette nivået når det kommer til nytt materiale. Heldigvis fikk også servert de “gamle” slagerne ”Blodtørst”,”Fossegrim”,”Nattesferd” og ikke minst “Evig Vandrar”, så med samtlige skiver representert på settlista må en si seg fornøyd tross alt. Og om det var mulig å få salen til å koke enda mer på slutten, så klarte Kvelertak det med ekstranumrene “Mjød” og “Bråtebrann”. Det var nesten så Sentrum Scene tok fyr. 

Kort oppsummert er det ikke annet å si enn at Kvelertak leverte til toppkarakter nok en gang. Og åstedet for begivenheten, altså scenen, passet bandet som hånd i hanske. Akustikken og lyden på Sentrum Scene er som skapt for et slikt band. Så om noen lurte var det heller ingenting å utsette på lyden. Men viktigst av alt var de seks som stod på scenen og virkelig ga valuta for pengene. Til tross for at bandet tilhører en genre jeg egentlig aldri har fått helt taket på, så vil jeg påstå at Kvelertak befinner seg på pallen når det kommer til liveopptredener. Jeg har sett dem blåse både Mastodon og Metallica av scenen tidligere, og uansett hvilken annen storhet de hadde delt scene med denne kvelden, ville Kvelertak ha blåst dem av scenen som den orkanen de er av et band. 5,5/6

Tekst: Pål J. Silihagen
Foto: Anne-Marie Forker

Ikke glem at vi har Kvelertak på forsiden av nyeste Norway Rock Magazine, og stort intervju inni. Kjøp det for en skarve trettilapp her og nå!