Kategorier
Intervjuer Nyheter

Kvelertak – Live fra Artilleriverkstedet på NRK2

Fredag 21.mai viste NRK «Kvelertak – Live fra Artilleriverkstedet» i beste sendetid. Konserten er et opptak fra streaming-konserten de gjorde i fjor, mens hele verden lå nede for telling. Vi tok en prat med Maciek Ofstad for å høre litt om hvordan coronaen fulgte dem som en mørk skygge gjennom Europa for vel et år siden.

Fredag 21.mai viste NRK «Kvelertak – Live fra Artilleriverkstedet» i beste sendetid. Konserten er et opptak fra streaming-konserten de gjorde 10.april i fjor, mens hele verden lå nede for telling. Den fikk tittelen «Live From Your Livingroom», og ble en stor suksess som satte standeren for hvordan onlinekonserter skal gjennomføres. Vi tok en kjapp prat med Maciek Ofstad for å høre litt om konserten og hvordan coronaen fulgte dem som en mørk skygge gjennom Europa for vel et år siden.  

Tekst: Glenn Knudsen
Foto: Jon Klasbu

Jeg tenkte vi kunne starte med å prate litt om tiden før dere gjorde «Live From Your Livingroom», fordi dere var jo på Europadelen av «Splid»-turneen. Husker du hvor dere var når dere fikk beskjeden om at dere måtte komme dere hjem?
Da vi dro ut på den turneen så ga turnelederen vår Christian oss hver sin flaske med antibac og sa Okay, nå stikker vi ut i Europa. Først lo vi alle av den flasken med antibac, men en uke ut i turneen var det nærmest krig om de antibac-flaskene, haha. Coronaen pustet oss egentlig i ryggen hele veien og det var nesten sånn at vi kunne spille en plass og neste dag var hele byen stengt ned. Vi rakk å spille åtte plasser før coronaen tok oss igjen og vi måtte stoppe. Den siste gigen vi rakk å gjøre var i Budapest og da var det skikkelig ekkelt å være ute på turné. Halvparten av de som hadde kjøpt billett i Budapest hadde cashet den inn fordi de ikke turte gå på konsert og hele kvelden ble veldig stiv og laber. Vi turte ikke stagedive eller gjøre de tingene vi normalt gjør under en konsert heller. Etterpå kjørte vi rett til München – vi skulle egentlig videre til Wien og Praha, men de konsertene var blitt avlyst så vi kjørte rett til München. Der satt vi i 48 timer og lurte på hva vi skulle gjøre. Vi var utenfor venuen «Backstage» i München der vi egentlig hadde en utsolgt konsert, mens vi ventet på en avgjørelse. Plutselig fikk vi alle en melding fra Norge der det sto at alle nordmenn som oppholdt seg i utlandet måtte se til helvete å komme seg hjem – nå med en gang! Da var det bare å pakke sammen, gå innom en butikk å handle mat og det vi trengte for en 26 timer lang bussreise rett hjem til Norge.
Det må ha vært en ganske ekkel opplevelse. Så kom dere altså hjem og bestemte dere etter hvert for å kjøre en online-gig i Horten av alle plasser. Hvordan fikk dere ordnet lokalet der dere spilte «Live From Your Livingroom»? Jeg drister meg til å gjette at ingen av dere er lokalkjente i Horten?
Da vi kom hjem så var vi jo enda varme i trøya og var i det giret, liksom. Det var jævlig kjipt å måtte snu, men alle skjønte jo at vi måtte. Så ble vi enige om å skulle møtes i påskeferien å gjøre «Live From Your Livingroom», og da måtte vi jo finne en plass å spille. Vi hadde fått høre at det var et nytt selskap som heter Vierlive som gjorde streams og sånt. Vi fikk bruke plattformen deres til å vise konserten fordi det var jo en del logistikk rundt hele streamingen som vi ikke kunne noe om. Da alt stengte ned var det jo ikke mangel på onlinekonserter, som du sikkert husker? Men vi i bandet var enige om at hvis vi skulle gjøre dette så skulle det være helt «over the top» med full produksjon rundt konserten. Der fikk vi igjen god hjelp fra turnelederen vår Christian Junge, som bor i Horten og kjenner de gutta på Artilleriverkstedet som lot oss låne lokalet. Han fikk på en regissør og fikk på pyro og fikk ting til for oss. Det var jævlig morsomt. Det var veldig rart og litt skummelt å spille i et helt stille lokale med kameraer og greier rundt oss – uten at vi visste hvor mange som satt å så på.
Når dere spiller en sånn type konsert der det ikke er publikum til stede og dere streamer den for folk i de tusen hjem, så blir dere jo litt nakne og alt er synlig å hørbart. Gjorde det at dere var ekstra nervøse eller var det en vanlig kveld på jobben liksom?
– Jeg var pissenervøs under nedtellingen før vi gikk på. Vi hadde jo ikke fått gått gjennom det og kjørt gjennom showet, så det var jo bare å gønne på å håpe at alt gikk bra. Det var jo ikke sånn at man nødvendigvis var nervøs for selve spillingen, det får man jo bare stå inne for – det er jo Live. Det var mer rundt det tekniske og om alt funker. Er vi på, liksom!?! Det ble jo faktisk litt sånn «art by accident» fordi det kuttet jo på siste låten og bilde frøs. Det passet jo helt perfekt, så i ettertid ble det jævlig kult. Skulle nesten tro at det var regissert, haha.

Har dere funnet ut hvor mange som var pålogget og fulgte konserten?
– Jeg tror det var 5500 som var logget på, men det kan jeg ikke bekrefte. Men vi var uansett veldig fornøyde selv og det ble en slags «pay-off» for vår del, fordi vi var enda varme etter å ha avbrutt turneen og vi var sultne og ville spille. Vi hadde sluppet ny skive og det var så jævlig surt å sitte hjemme å se releasen sakte, men sikkert dø, fordi det var jo det som skjedde. Når det er en global pandemi så er ikke folk så jævlig interessert i rock, men selv om ingen vet hvordan det kunne ha gått så har det jo gått veldig bra og det gikk strålende med lanseringen. Det kunne helt sikkert ha gått mye bedre hadde vi fått fullført turneen, men jeg er også veldig fornøyd med hvordan det har gått med «Splid». Når det er sagt så er det noe uforløst ved å ha ti nye låter som man ikke har fått spilt til mer en åtte venues rundt om i Europa.
Da jeg satt og så på «Live From Your Livingroom» i fjor, så tenkte jeg at dette var så «tight» og satt så bra at dette må dere jo gi ut som en liveskive! Var dere inne på tanken om å gi det ut på en eller annen måte?
– Ikke der og da fordi da tenkte vi bare på det nye studioalbumet vårt som nettopp var kommet ut. Det var jo det som var så jævlig kult, at det ble så bra som det ble. Så er det jo en boost nå i ettertid å ha det opptaket liggende og at NRK nå ønsker å vise det. Men om det blir et livealbum? I hvert fall ikke fra dette. Vi får spare det til karrieren begynner å gå litt treigere, haha.
Men hva gjorde at NRK nå plutselig ønsket å vise konserten?
– Vi fikk beskjed fra Kim Paulsen, i plateselskapet vårt Petroleum at NRK skulle vise konserten. Den skal sendes på NRK2 i kveld og vil ligge på NRKs nettspiller en periode etter det. (Se konserten her!) Det er jo bare dritkult for oss å kunne dele den med mest mulig folk sånn at alle kan få se hva vi holder på med. Vi er jo et metalband, så det er jo bare kult at de ønsker å vise konserten vår på NRK. 
Er det tilfeldig at den blir vist på fredag og ikke lørdag, med tanke på at det er finale i Melodi Grand Prix, haha?
Her er det nok en godt gjennomtenkt plan ja. Faen, jeg har ikke fulgt med på Melodi Grand Prix, så jeg må kanskje arrangere en MGP-fest på lørdag, haha.
Haha, det får du gjøre ja. Sjekk ut årets beste bidrag fra Italia og gruppen «Måneskin». Kult band og en kanonlåt fra det unge bandet.
Det skal jeg gjøre. Jeg har vært litt i min egen surreverden den siste tiden og ikke fått med meg det, så jeg tar deg på ordet om «Måneskin» og Italia.
Jeg håper det er innafor, men jeg må bare klemme inn spørsmålet som jeg vet mange der ute lurer på – og det er om dere har brukt denne nede-perioden på å jobbe med nye låter? Jeg har hørt rykter her Stavanger om at det skjer ting, ser du.
Ryktene stemmer de. Det eneste vi har kontroll over akkurat nå er det kunstneriske, så vi har brukt det siste året på å skrive nye låter, og jeg tror nok ikke det er så langt unna at det kommer ny musikk fra oss.
Så jævlig kult og dere leste det her først, folkens! Til slutt må jeg spørre om det nye mobilspillet dere har ute nå. Jeg har selv lastet det ned og det er dritkult!
Ja, du har det? Hva syntes du om låtene?
Jeg elsker låtene og spillet er helt fantastisk! Men hvordan i all verden kom dere på å lansere et eget spill?
Det er jo det som er coronaen det – man tenker jo gjerne litt annerledes, haha. Gjennom en vi jobber med så fikk vi kontakt med disse spillutviklerne i Winwood Labs som lurte på om vi hadde lyst til å lage et spill. Jeg er jo en old school gamer og elsker NES, SNES og SEGA og alt de greiene der og det er så jævlig mye bra musikk i de gamle spillene. Det hele begynte med at de laget en 8 bit-versjon av «Bråtebrann» og jeg holdt på å le meg i hjel av glede når jeg fikk høre den. Så vi måtte jo bare «gønne» på å lage karakterer av oss selv – med Ivar som er ute og skal redde museet fra spøkelset av han Tagholdt (Even Olsen Tagholdt). Jeg synes jo det ble jævlig bra, og jeg har fortsatt ikke klart å runde spillet. Jeg holder på her hjemme og faen meg prøver å ta siste bossen, men det er vanskelig – som det jo skal være.

Har du ikke lastet ned spillet til Kvelertak enda, så vet du nå hva du har å gjøre! Da skal alt være klart for selveste Kvelertak på statskanalen på en fredagskveld. (Her!!!) Her er det bare å sende ungene på overnatting, sprette en haug med kalde øl og skru lyden på fullt for dette blir gøy!