Kategorier
Live Nyheter

Kaizers Orchestra @ Stavanger Konserthus

Ti år har gått siden Kaizers Orchestra gjorde sin siste dans i DNB Arena i Stavanger. Nå er de jammen meg tilbake og skal spille ti konserter i et knippe større norsk byer i høst. Først ut er Stavanger og dette er konsert nummer tre, etter at de startet i helgen som var. Konsertene har vært utsolgt i lang tid og forventningene til comebacket er skyhøye. Hva har ti år gjort med musikken og ikke minst medlemmene i bandet?

Onsdag 6. september 2023

Det starter safe fra jærbuene. Etter en kul entré fra bandet kjører de i gang «Ompa Til Du Dør» og allsangfaktoren er allerede på plass. Jeg mistenker at den kommer til å være tungt representert i hele kveld. Føler det er litt lite energi fra bandet og låten blir bare helt middels. Oljefatene tas i bruk allerede på låt nummer to, nemlig «Bøn Fra Helvete» og jeg liker at de kjører i gang oljefatene fra første stund nesten. Må også kommentere at jeg liker den intime scenen de spiller på, og synes det kler bandet godt.

Videre får vi den The Cramps-aktige «KGB», som jeg også synes blir fremført med håndbrekket på. Mulig det er fordi det er onsdag, eller kanskje de ti årene har satt sine spor? Det låter bra, men litt lite trykk og mangler litt i fremføringen av låten. «Diamant Til Kull» blir den første av de litt nyere låtene til Kaizers Orchestra som blir fremført i kveld, og den passer godt inn, både med tanke på publikum, men også passer den bandet ganske godt, føler jeg. Jeg merker også at bandet har begynt å spille seg varme, som lover godt for resten av kvelden. Etter låten byr Janove på en liten prat og vi får servert ‘Velkommen og takk for sist. Lenge siden’ – og det har han jo helt rett i.

Første gang jeg så Kaizers Orchestra var i kantina på universitetet i Tromsø for over tjue år siden og jeg må innrømme at jeg liker det gamle Kaizers best, så når det begynner å piple inn låter fra «Violeta»-albumene, sliter jeg litt med å henge på. «Aldri Vodka, Violeta» blir for meg derfor en nedtur i settet. Pent og pyntelig fremført av bandet, men klarer ikke å engasjere publikum nevneverdig.

Heldigvis henter de seg raskt inn igjen med «Tusen Dråper Regn» og her trykkes det på. Her er publikum virkelig med på notene og bandet fyrer på alle sylindre. Vokalen er bra og bandet høres tighte ut til tross for at det er ti år siden de har spilt konserter sammen som Kaizers Orchestra. Det skal de ha, selv om det til tider føles litt energiløst og «autopilot» ut.

Kveldens høydepunkt kommer i form av trioen «Bak et Halleluja», «Dr. Mowinckel» og «Resistansen». Her er det fult trykk, oljefat og hele pakka. Det er som å være tilbake i kantina på universitetet i Tromsø for alle de årene siden. Bandet leverer så til de grader i denne delen av konserten og plutselig står Janove i bare helsetrøyen sin og slipsene til alle i bandet har for lengst har blitt kastet. Plutselig ble det jævlig varmt i Stavanger konserthus!

Vi får servert låten «Dine Gamle Dager Er Nå», som er en helt ny låt som vil være på det neste studioalbumet til Kaizers Orchestra. Det er en solid låt, som jeg tror alle som liker bandet vil trykke til brystet sitt. Morsomt å få oppleve helt nytt materiale på denne konsertrunden.

Når hovedsettet rundes av med den utrolig vakre «Drøm Videre Violeta» er publikum tydelig sultne på mer. Kaizers kan ikke trå feil nå og ekstranummerene bare bekrefter at dette, til tross for en litt trå start og litt rusk her og der, ble en seiersparade for Kaizers Orchestra. Når de siste tonene av «Die Polizei» ebber ut kan vi endelig puste ut og begi oss ut i Stavangernatten med et smil om munnen.

4,5/6 | Glenn Knudsen

Foto: Stian Sele