Kategorier
Multimedia Nyheter

John Waite | The Hard Way

Arbeidet med denne dokumentaren begynte allerede i 2018, men innen filmingen var i gang, var også covid-19 i gang, og dermed møter vi en John Waite i lockdown, som vasker klær og lager middag. Hovedfokuset her er på hans tidlige år, primært The Babys og solokarrieren på tidlig 80-tallet.

White Rabbit FilmsRegi: Mike J. Nichols

John Waite er utvilsomt mest kjent som soloartist og som vokalist i Bad English, men det var som frontmann i engelske The Babys at han først slo igjennom, med flere hits på Billboardlista i USA. Likevel sto bandmedlemmene i stor gjeld til plateselskapet Chrysalis, og levde på 200 dollar i uka, som også skulle dekke både sceneklær og husleia hjemme i England. (Man kan jo lure på hvorfor han da signerte solokontrakt med samme selskap da The Babys splitta.) Sekvensen når de sendes til Toronto for å jobbe med Bob Ezrin er gull verdt («He was a real cunt«), men Ezrin har ikke fått sjansen til å besvare kritikken her, så det får stå for Waites regning. Vi får ellers intervjuer med figurer fra hans karriere som gitarist Neil Giraldo, låtskriver Diane Warren og produsent Ron Nevison, men her kunne det vært gravd atskillig dypere.

Waite ser tilbake på karrieren med både oppgitthet og tilfredshet, men later ikke til å angre på noe, tross at han alltid har fremstått som en kar det er vanskelig å samarbeide med, i hvert fall i et band. Hans år i Bad English forbigås i stillhet bortsett fra «When I See You Smile», noe som virker totalt bortkastet når flere minutter kastes bort på multiple glimt fra westernfilmene fra 50-tallet som inspirerte ham i begynnelsen, og på klipp av fans som covrer «Missing You», som er filmens gjennomgangslåt. Den fikk nytt liv da han gjorde den som duett med Alison Krauss i 2006.

Pr 2023 er det tolv år siden forrige John Waite-skive med ny musikk (den høyst kurante «Rough & Tumble» fra 2011), og det er vel ingen som trenger å holde pusten i forventninger til neste heller. «The Hard Way» er en fin påminnelse om hva Waite har gjort musikalsk i den første delen av sin karriere, og for mange i Norge har nok The Babys gått fullstendig under radaren. Likevel føles dette som en bortkastet anledning, en dokumentar som overser mye av det interessante med John Waite, og for mye tid brukt på totalt uinteressante og irrelevante innslag. Mange musikkdokumentarer kan ses gang på gang med jevne mellomrom, men «The Hard Way» er for min del ikke en av disse.

3,5/6 | Geir Amundsen

Tilgjengelig på Apple TV, Amazon, Roku, Youtube & Google Chromecast.