Kategorier
Skiver

John Norum | Gone To Stay

Hele tolv år har gått siden John Norum slapp musikk på egen hånd, men nå er «Gone To Stay», hans niende soloutgivelse, klar for verden. Europe har tatt det meste av tiden Norum har til å holde på med musikk, men som med de fleste artister, åpnet det seg en mulighet for å sette seg ned ved tegnebrettet for å frembringe ny musikk da pandemien ruller over oss.

Gain

Hele tolv år har gått siden John Norum slapp musikk på egen hånd, men nå er «Gone To Stay», hans niende soloutgivelse, klar for verden. Europe har tatt det meste av tiden Norum har til å holde på med musikk, men som med de fleste artister, åpnet det seg en mulighet for å sette seg ned ved tegnebrettet for å frembringe ny musikk da pandemien ruller over oss. Ifølge Norum selv, var det påkrevd å få laget ny musikk for å få forandring fra turnélivet med Europe, der han ikke får utforsket sitt kreative vesen godt nok. Det er tydelig at han har benyttet seg godt av tiden, for det er ei variert plate han serverer oss. Tyngden er ivaretatt, og han har nok en gang funnet sine røtter i bluesen, spesielt på tittelkuttet. Norum har selv tatt hovedtyngden av vokalen, og igjen viser han hvilken undervurdert sanger han faktisk er. Han har de samme kvalitetene i stemmen som vi kjenner igjen i Glenn Hughes, selv om Norum holder seg litt lengre ned i registeret. Dette gjør seg mest gjeldende på åpningssporet, «Voices Of Silende» og «What Do You Want». På sistnevnte kan man også høre både David Coverdale og Jørn Lande i stemmen hans, og det er jo slettes ikke gærent!

Singelen «One By One», som også viser seg å være den mest kommersielle, serveres med gjestevokalist, nemlig vår egen Åge Sten Nilsen, som virker å dukke opp nærmest over alt for tida. Upåklagelig innsats som vanlig fra vår Wig Wam-frontende venn. Som sedvane har Norum servert oss en cover, oftest i form av ei Thin Lizzy-låt. Denne gangen derimot, er det kameleonen David Bowie som har fått unngjelde, og han har påvirket stilen på plata såpass at «Lady Grinning Soul» glir sømløst inn på skiva. Hadde man ikke visst bedre, kunne man ha trodd at låta er skrevet av Norum selv. Åge Sten Nilsen kommer inn i varmen igjen på «Terror Over Me», der han deler vokalen med hovedmannen selv, før vi gjenopplever det man kanskje kan kalle en av hitlåtene til Norum; «Face The Truth», åpningssporet fra albumet med samme navn fra 1992, der Glenn Hughes tok seg av vokalen. Denne gangen er låta lagt langt mer nedpå, med Norum selv på vokal. Den avrunder skiva på en myk og behagelig måte, og understreker på mange måter allsidigheten albumet faktisk viser.

Med «Gone To Stay» er det ingen dører som sparkes inn, ei heller er den på noen som helst måte banebrytende, men det har heller ikke John Norum noen som helst grunn til å gjøre. Han har gjennom 40 år vist at han er en artist til å stole på, og han gjør nok en gang godt håndverk, og det hersker ingen tvil om at han er en undervurdert gitarist også. Melodisk, rytmisk, og kreativ. Har du noen av de andre platene hans i samlinga di, vil du neppe bli skuffet over denne heller. (Intervju med John Norum i nyeste nummer av NRM! Kjøp det her!)

4,5/6 | Jan Egil Øverkil

Utgivelsesdato 28.oktober 2022