Kategorier
Nyheter

Joe Satriani @ Rockefeller, Oslo

Det er ikke mange instrumental-artister som kan dra nærmest fullt hus på Rockefeller en vanlig torsdag, men virtuosgitarist Joe Satriani har en hengiven tilhengerskare.

Onsdag 18.juni 2014

Det er ikke mange instrumental-artister som kan dra nærmest fullt hus på Rockefeller en vanlig torsdag, men virtuosgitarist Joe Satriani har en hengiven tilhengerskare. Man skulle kanskje tro at publikum skulle bestå utelukkende av andre gitarister med blikket stivt festet på Satrianis venstrehånd, men her var flere som vedgikk å aldri ha tatt i en gitar – og en høyere andel kvinner enn man skulle trodd på forhånd, selv om gutta var i solid flertall. Satriani selv er en fornøyelse å se på – mannen koser seg glugg ihjel på scenen, og gitarspillet hans er selvsagt av en annen verden.

Hvilke låter han spiller er nærmest helt uvesentlig, selv om de fire bidragene fra gjennombruddet «Surfing With The Alien» får et kraftigere jubelbrøl enn resten. Og man vet at Satriani kan velge på øverste hylle blant medmusikanter når alle i backingbandet har gitt ut flere soloskiver hver. Jeg kunne egentlig skrevet en fyldig artikkel om hver av dem, men nevner kjapt at Marco Minnemann regnes som en av de mest innovative trommisene på planeten pr idag. Han har spilt med bl.a. Steven Wilson, fikk nesten jobben i Dream Theater og er til daglig i The Aristocrats sammen med kveldens gnistrende bassist Bryan Beller, som har jobbet med Steve Vai, James LaBrie og Dweezil Zappa. Og vi må for all del ikke glemme gitarist og keyboardist Mike Keneally, som hadde samme posisjon på turneer for både Frank Zappa og Steve Vai. Disse fire har tydeligvis et godt vennskap og den dypeste respekt for hverandre; Satriani går f. eks ikke backstage når Minnemann har sin sinnssyke solo – nei, han blir stående på siden og se på med et bredt glis og spille lufttrommer!

Som ekstranummer får vi full allsang fra publikum under «Crowd Chant» før det hele rundes av etter nærmere to timer med «Summer Song». En nærmest perfekt levert instrumental konsert. 5/6

Tekst & foto: Geir Amundsen