Kategorier
Live Nyheter

Janove @ Stavanger Konserthus

Janove har den siste tiden vært ute på sin lille, men store Fullmånehymneturné, som han avsluttet på hjemmebane i helgen. Det er nærliggende å tro at dette vil være hans siste som soloartist for denne gang, siden 2023 vil bli Kaizers Orchestra sitt år, hvis man skal tro ryktene.

Fredag, 21. oktober 2022

Janove har den siste tiden vært ute på sin lille, men store Fullmånehymneturné, som han har valgt å kalle den selv. Han har gjort totalt fire konserter i Trondheim, Bergen, Oslo – i Operaen og nå til sist Stavanger. Han har høstet fantastiske kritikker for konsertene sine og kveldens konsert vil bli hans siste for året. Da er det jo nærliggende å tro at dette vil være hans siste som soloartist for denne gang, siden 2023 vil bli Kaizers Orchestra sitt år, hvis man skal tro ryktene som verserer.

Det gjenstår uansett å se, men kveldens konsert gjør han helt alene med bare et piano med seg på scenen. Der glir han, ifølge han selv, inn i sin egen boble mens han spiller låter fra sin etter hvert utvidede solokatalog. Han åpner med to låter fra sin siste fullengder, «Fullmånehymner», og her vil jeg trekke fram skivas tittelspor. Rett og slett en fantastisk låt, som du bør sjekke ut hvis du ikke allerede har fått hørt den. Den følges opp av nok en liten juvel i form av låten «Engel». En intens og vakker låt som virkelig byr på alt vi forbinder med Janove og hans musikalske univers. Publikum responderer, og stemningen for kveldens konsert er satt.

Etter de fem første låtene reiser han seg opp fra pianoet og spaserer bort til en mikrofon for å dele noen velvalgte ord med oss. Her kan han fortelle oss at han er inni sin egen boble mens han spiller for oss og han vil invitere oss alle til å bli med han inn i den nevnte boblen. Det tror jeg alle til stede er helt med på.

Midtpartiet av konserten makter ikke å leve opp til den første delen av konserten, men Janove klarer likevel å holde hele konserthuset i sin hule hånd. Unntaket her er låten «Det sorte karneval», som blir kveldens absolutte høydepunkt. Veien er kort fra akkurat denne låten til Kaizers Orchestra og publikum får nesten taket til å løfte seg i begeistring når den er ferdigspilt. Det forteller meg at publikumet i Stavanger er mer enn klar for en gjenforening til neste år for Ompa-orkesteret fra Bryne.

Før han tar fatt på låten «Marie Tussauds & Hennes mann Imaginær» får vi fortalt hele historien bak låten, som gir den en helt annen dimensjon. Janove klarer på den måten å få hele salen med seg inn i historien og den blir levende. Man kan mene hva man vil om Janove og Kaizers Orchestra, men mannen er eventyrlig flink til å male bilder med ordene sine. Han er en mester på å dra publikumet sitt med inn i universet sitt.

Mot slutten av konserten spiller han de to låtene «En Drøm» og «Bak En Sky Heim», som han har skrevet til sine barn – da de begge ble 19 år. Begge låtene utrolig vakre og personlige. Publikum koser seg med musikken og historien. Det kan bekreftes uten en skygge av tvil at publikum ble med Janove inn i boblen hans i kveld og ble med inn i historiene bak hver av låtene.

Du kan si hva du vil om Janove. Du kan elske han, mislike han eller være fullstendig likegyldig til han, men du kan ikke benekte hans evner til å skape et unikt univers og gjøre det levende gjennom musikken sin.

4,5/6 | Glenn Knudsen

Foto: Stian Sele