Kategorier
Intervjuer

Incite – en ny Cavalera-konspirasjon?

Incite er muligens et nytt bekjentskap for de fleste her til lands, men bandet fra Arizona har rocket hardt siden 2004 og har bygd seg opp et solid rykte i statene allerede. Vi tok en prat med frontfigur Ritchie Cavalera, som vel navnet røper er sønn av Gloria og Max Cavalera, for å få siste nytt fra Cavalera-klanen.

Incite er muligens et nytt bekjentskap for de fleste her til lands, men bandet fra Arizona har rocket hardt siden 2004 og har bygd seg opp et solid rykte i statene allerede. De er nå signert på et europeisk plateselskap, og er med sitt femte studioalbum klar for å ta Europa med storm. Vi tok en prat med frontfigur Ritchie Cavalera, som vel navnet røper er sønn av Gloria og Max Cavalera, for å få siste nytt fra Cavalera-klanen.

Tekst: Glenn Knudsen
Foto: Oleg Bogdan

 – Hei, Ritchie. Hyggelig at du tok deg tid til oss og gratulerer med et helsikkes bra album i «Wake Up Dead». Mange vil nok ha både Sepultura, Cavalera Conspiracy og Soulfly i tankene når de hører at sønn av Max Cavalera er ute med ny musikk. Er dere spente på å få gitt det ut nå i mars?
– Tusen takk for det. Bare hyggelig og det er stas for oss å være i Norway Rock Magazine. Visst faen er vi gira over den nye skiva. Forbi det faktum at det er kult å gi ut ny musikk, så har vi nå et fantastisk team rundt oss og dette ligger an til å bli en dritkul reise for Incite.  
–  For de som ikke har hverken hørt albumet, eller kjenner til Incite. Hva kan du fortelle om bandet, og hva folk kan forvente når de sjekker dere ut på plate – eller scenen, når den tid kommer?
 – Vi er altså da et metalband fra Arizona og vi har fem rå studioalbum ute allerede. Vi er midt i prosessen med å slippe vårt mest ambisiøse album til nå. På scene er vi et band som oser energi fra scenekanten, og vi prøver å få det gjennom på platene vi gir ut også.
– Som du er inne på, så har dere gitt ut fem album og har bygd dere opp en fanskare i USA. Dette sjette albumet «Wake Up Dead» er det første på selskapet Atomic Fire fra Tyskland. Kan du fortelle litt om hva det betyr for dere å være på et europeisk selskap?
– Vi er veldig gira over å være på Atomic Fire, og de har vært veldig gode med oss så langt. De har vært med i gamet i lang tid og bringer lidenskap og kunnskap til bordet, og en helt syk liste med kontakter og band, som er essensielt for oss i Incite. Dette tar oss til et helt nytt nivå, spesielt i Europa og resten av verden, og vi er klare for å spre musikken vår over hele verden.
– Så dette er en del av planen for å ta over Europa?
– Så absolutt! Det har egentlig vært målet vårt helt siden vi startet bandet i 2004. Vi mener at Europa er episenteret i verden når det kommet til metal, og at folk der borte har lettere for å omfavne noe nytt, når de først har blitt eksponerte for det. Dere er mer åpne i Europa og det er helt essensielt nå det kommer til metal – i min mening. Vi gleder oss til å komme over å rasere spillelokaler over hele kontinentet når det lar seg gjøre igjen!
– «Wake Up Dead» markerer også debuten for den nye gitaristen i bandet Eli Santana. Hva er det han bringer til bordet og har han funnet seg til rette i Incite?
– Han er en dyktig gitarist som har ganske like idéer som oss andre i bandet om hvordan vi ønsker å fremstå. Han er i tillegg en god venn og hjalp oss da vi plutselig sto uten gitarist på sist turné. Han spiller på dette albumet, men hva som skjer i framtiden vet vi ikke helt enda, fordi han har masse greier på gang for seg selv, men han kommer alltid til å være del av Incite-familien.
– Men du er fornøyd med hvordan bandet er satt sammen og føler at dere er sterke nok som enhet for å ta over verden med Incite?
– Så absolutt. Jeg har egentlig alltid vært fornøyd med bandet, men det har vært nødvendig for oss og gå gjennom alle prøvelsene vi har vært gjennom for å bli sterke sammen som en enhet. Tre av fire i bandet har spilt sammen i åtte-ni år nå og det har gitt oss en stabilitet gjennom alt vi har vært gjennom som band til nå. Vi har ventet på muligheten til å vise hele verden hva vi står for, og heldigvis så har den muligheten nå kommet.   
– Jeg regner med at dere vil turnere Europa hardt med den nye skiva, så snart det lar seg gjøre?
– Definitivt. Vi kan nesten ikke vente på å få kommet oss over til Europa med «Wake Up Dead». Sist gang vi var i Europa på en headliner-turné, så gikk det kjempebra og vi følte at vi hadde noe på gang. Denne gangen er vi klare for å ta alt til det neste nivået, og vi venter bare på at denne pandemien skal gi seg, sånn at vi kan få reist over.
– Dere har inkludert en del godbiter fra de tidligere albumene deres på denne nye skiva. Hvorfor har dere valgt å inkludere disse, og ikke bare ha helt nye låter på «Wake Up Dead»?
– Begrunnelsen er at vi ønsket å introdusere nye fans til de gamle låtene våre, og samtidig gi de som har fulgt oss noen år nå noen gode gamle schlägere. En perfekt blanding for både nye og gamle fans av Incite.  
– Du har sagt at dere på «Wake Up Dead» høres ut slik dere alltid var ment å høres ut. Hva mente du med den uttalelsen?
– Nøyaktig det jeg sa der. Noen ganger kreves det at du har de rette medlemmene, og den rette «viben» for å få den sounden du var på jakt etter. Andre ganger må du gå med på å skrive og spille på en annen måte enn du egentlig vil, fordi andre i bandet ditt ikke helt vil det samme som deg. På dette albumet føler jeg at alt har kommet sammen på en bra måte og resultatet er et perfekt Incite-album. Grooven er bedre, tempoet er høyere, vokalen er råere og vi er der vi ønsker å være som band. Det kule er at nå når vi har funnet stemmen vår, så kan vi utforske videre den «viben» vi har sammen og skrive mye ny musikk ut fra det.  

– Folk vil naturligvis bli interesserte i Incite på grunn av at du er Ritchie Cavalera. Cavalera-navnet har vært synonymt med god metalmusikk i årevis nå, så legger det noe press på deg til å føre den arven videre? Eller er du bare gira over å kunne gjøre nettopp det – føre arven videre?
– Til å begynne med følte jeg vel i større grad at det var litt press der og en del hinder å komme over som bærer av Cavalera-navnet. Men nå føler jeg at jeg har revet ned alle murene av sammenlikninger, ettersom jeg har skapt mitt eget band, mitt eget image og gjort det på egenhånd. Det var ikke mange som trodde jeg ville klare det, men her står jeg da atten år og seks album senere. Jeg er stolt av å kunne være med på å føre Cavalera-navnet framover og ta det med inn i neste generasjon. 
– Var det alltid dette du var ment til å gjøre når du vokste opp? Være metalhead?
– Helt klart. Jeg har hatt mine endringer opp gjennom årene når det kommer til sjangre jeg har vært opptatt av og jeg elsker egentlig alt mulig av musikk, men når det gjelder å lage egen musikk, så er det alltid metal som har vært favoritten. Det som er så kult med metal er at du kan være, eller gjøre hva du vil og alltid være trygg på at du har en stor familie av metalheads der ute som er med deg. Det er spesielt.  
– Har Max, Gloria og gjerne Iggor også, alltid vært støttende overfor deg og Incite? Har de vært på plass for å gi deg tilbakemelding på det Incite har gitt ut av plater?
– De har alle vært veldig støttende – alltid. Det har vært kult og viktig for meg. Når det er sagt, så har jeg aldri gått til dem når jeg har hatt spørsmål rundt musikk, fordi jeg har alltid ønsket å lære meg det jeg trenger å lære meg helt selv. Jeg digger å skrive låter som får dem til å måpe og kanskje også bli inspirerte av. Det synes jeg er kult! 
– Har de gitt «Wake Up Dead» tommelen opp?
– Visst faen har de det. Det er et monster av et album, så det sier seg egentlig selv, haha.
– Du har jo, som sikkert noen av våre lesere vet, spilt på albumene «Inflikted» av Cavalera Conspiracy i 2008 og ikke minst «Dark Ages» av Soulfly i 2005. Har de to erfaringene hjulpet deg på din musikalske reise fram til i dag og utgivelsen av «Wake Up Dead»?
– På en del måter så har de to erfaringene du nevner der hjulpet meg ja. Du får oppleve ulike måter å tilnærme seg innspillingen av album på og alle sånne erfaringer vil naturligvis hjelpe deg å vokse som musiker. De to albumene var utrolig morsomme å være med på, og de hjalp til med å få navnet mitt ut til massene, så det var vinn-vinn for meg. «Wake Up Dead» har bygd seg opp gjennom tjuefem år med slit, hardt arbeid og inspirasjon.
– Denne ganger er det snudd, fordi Max Cavalera bidrar denne gangen på ditt album for første gang. Han synger sammen med deg på låten «War Soup», så hva kan du fortelle om akkurat den låten?
– Vi hadde egentlig gjort ferdig skiva, men på grunn av covid så ble innspillingen utsatt før vi var helt i mål. Vi fant da ut at det hadde vært kult å krydre albumet og managementet foreslo å få Max til å synge på «War Soup», noe vi også syntes var en god idé siden det ikke hadde blitt gjort før med Incite. Resultatet ble dritbra og den ble veldig unik, fordi han sang etter min egen vokal og min tekst. Jeg elsker hvor tykk aksenten hans er på den og jeg tipper alle metal-fans der ute vil digge den. Det er kanskje den råeste låten på plata. Det er min mening i hvert fall.

– Så et aller siste spørsmål til deg. Jeg har hørt at du ble døpt i en bar av selveste Rob Halford! Det høres helt rått ut, så jeg håper det er sant?
– Haha, joda, det kan jeg bekrefte at det er. Jeg var bare noen få dager gammel og på den tiden drev min mor den aller første metal-baren i Arizona. Rob Halford var stamgjest og han ønsket å se hennes nye baby. Jeg hadde akkurat fått komme hjem med min mor fra sykehuset og hun tok meg med på jobb en dag. Vi var på kontoret hennes da Rob kom inn og han la den ene handen sin på hodet mitt og ga meg hornene med den andre, så da var det egentlig avgjort at jeg kom til å bli en metalhead, haha. Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har fått oppleve på grunn av etternavnet mitt, og jeg gleder meg til reisen jeg har foran meg med Incite. Tusen takk for at du sprer ordet om oss og vi håper å komme til Norge så snart vi kan.

Først publisert i Norway Rock Magazine #1/2022