Kategorier
Live

Guns N Roses + Gary Clark jr + Turbonegro @ Forus Travbane, Stavanger

Da Guns N’ Roses skulle gå på var det fortsatt flere tusen mennesker som ikke hadde klart å komme seg inn porten på travbanen, så oppstarten ble utsatt en liten halvtime – uten at det gjorde noe som helst. Når bandet går på og smeller i gang med «It’s So Easy», går det ikke lange tiden før stemmen til Axl Rose legges merke til med negativt fortegn.

Onsdag 15.juni 2022

De aller fleste artister er glade for å få oppmerksomhet fra presse og media. Men ikke Guns N Roses. Samme dag som konserten kom meldingen om at ingen journalister eller fotografer ville bli akkrediterte – kanskje var de redde for å få nok en terningkast null-anmeldelse som svenske Aftonbladet leverte etter helgens Sweden Rock-konsert? Gudene vet – resultatet er uansett at denne anmeldelsen er levert av en fan som hadde betalt seg inn, med crappy mobilbilder fra publikum istedet for krembilder fra fotopit, som vi vanligvis leverer.

Vår egne Turbonegro hadde fått det ærefulle oppdraget med å åpne kvelden i Stavanger og det var et spillesugent band vi fikk høre. Dette var kun den andre konserten deres siden høsten 2019 og det som vel kan sies å være et sikkerstikk som oppvarmer.

De er mestre på å få publikum med seg og når de flesker til med «The Age of Pamparius» som åpningsnummer, så vet du at dette blir bra. Bandet er tighte som bare det og Tony synger dritbra. Utrolig deilig å se Turboneger igjen og de leverer varene så til de grader i den lille timen de spiller.

Jeg er ikke veldig stor fan av den siste skiva deres og de spiller i min mening for mange spor fra den og det er ikke det vi vil høre når vi kun får en liten time sammen. Da vil vi høre alt snadderet de har på lager. Hvor er for eksempel «Denim Demon» eller «Are You Ready (For Some Darkness)»?

I tillegg kjører de et instrumentalparti i en av sangene som gjør at de «kaster» bort tid, som kunne ha vært brukt til å klemme inn en ekstra låt.

Uansett, så får vi servert noen perler, for all del. Vi får både «All My Friends Are Dead», «City of Satan», «Get It On» og «I Got Erection», så jeg skal ikke klage for mye altså. Skulle bare ønske at de kunne fleske til med noen låter fra «Never is Forever», «Ass Cobra» og «Scandinavian Leather». Hvis noen fra bandet skulle lese dette, så kan dere være så snille å spille fler låter fra de nevnte platene framover? Og helst ingen fra det siste albumet for å være brutal.

Når alt det er sagt så leverte Turboneger en fantastisk bra konsert og de klarte det de kom for å gjøre, nemlig få publikum gira og klare for kveldens headliner. 5/6

Andre oppvarmingsartist var Gary Clark Jr. Et noe ubeskrevet blad for min egen del og ganske mange som var til stede på konserten. Han er kjent for sin blues- og soulinspirerte rock, med elementer av hip hop slengt inn. Han har sågar vunnet opptil flere Grammy-priser for musikken sin, så det er på ingen måte en nybegynner, selv om mange her til lands ikke har hørt om fyren.

Jeg kjenner ikke godt nok til musikken hans til å kunne fortelle hva slags låter han spilte, men det var en skikkelig positiv overraskelse når han begynte å spille. Det var kult og bluesete som bare fy og jeg fikk den deilige festivalfølelsen over meg når han spilte.

Han sa ikke stort mellom låtene, men brukte heller tiden på å få klemt inn så mange låter som han kunne på den lille timen også han hadde fått tildelt. For en nydelig gitarspilling på fyren altså og så groovy og deilig.

Problemet blir at der Turboneger hadde fått publikum fyrt opp, så fikk Gary Clark Jr folk litt ned på jorda igjen. Helt vilt kul musikk og ikke minst kul fyr, men ikke noen fest av en konsert. Når han heller ikke sier stort for å prøve å få folk med seg, så flater stemningen ut litt. Dette er sånn musikk som du finner deg en gressflekk og setter deg ned for å slappe litt av til.

Hvis du ikke kjenner til Gary Clark Jr, så kan du med hell sjekke han ut og gjerne gå å se han neste gang han spiller her til lands, for fyren var rå på gitar og musikken behagelig og cool. 4/6

Kjære naboer i øst. Ikke vær så kjip a. Nå var jeg riktignok ikke til stede under konserten med Guns N’ Roses sist helg på Sweden Rock, men husk at en konsert er ikke bare musikken som spilles, men opplevelsen. At Axl Rose har mistet store deler av stemmeprakten sin som vokalist er veldokumentert og noe alle har fått med seg. Selvfølgelig skal det tas med i beregningen når en konsert skal anmeldes, men man må ha det som utgangspunkt, sånn at man ikke forventer noe som ikke kommer til å skje.

Da Guns N’ Roses skulle gå på var det fortsatt flere tusen mennesker som ikke hadde klart å komme seg inn porten på travbanen, så oppstarten ble utsatt en liten halvtime – uten at det gjorde noe som helst. Når bandet går på og smeller i gang med «It’s So Easy», går det ikke lange tiden før stemmen til Axl Rose legges merke til med negativt fortegn. Uansett, så gir fyren alt og klemmer til så godt han bare kan.

De følger opp innledningen med to klassikere til i form av «Mr. Brownstone» og «Welcome to the Jungle». Igjen høres bandet helt glimrende ut og lyden er bra, men stemmen til Axl kommer man ikke unna at har sett sine beste dager. Da er det bare å prøve å se bort fra det og heller fokusere på det som er positivt, noe jeg føler kanskje Aftonbladet ikke gjorde. For den legendariske og noe ustabile frontmannen er i kjempehumør i dag og skryter av den vakre norske sommerdagen, de flotte omgivelsene i Stavanger og ikke minst det vakre publikumet. Det er nesten som man må klype seg litt i armen, fordi her pøser han på med superlativer og det settes stor pris på av de vel 45 000 som er til stede. Ifølge de som vet disse tingene, så er dette det største arrangementet i byens historie og det er morsomt å være del av det.

I tillegg til en hitparade av de sjeldne, så får vi servert to helt nye spor. De heter «Absurd» og «Hard Skool». At de blir nye klassikere er vel heller tvilsomt, men morsomt å få noen nye spor fra Guns N’ Roses.

Bandet har til og med gjort innsatsen for å lære seg å si «Stavanger» og de klarer det på eksemplarisk måte og det forteller meg at de setter pris på denne opplevelsen med oss. Jeg har hørt rykter om at da de spilte i Oslo for noen år siden, så kom de til å si «Thank you, Sweden» … ikke bra!

Et par ting som irriterer meg ved dagens Guns N’ Roses utgave er at de insisterer på å spille i over tre timer. Noe som er fullstendig unødvendig og de kunne med hell ha kuttet konserten med en time. Det hadde de kunne klart ved å kutte ut de tre cover-låtene, og da ser jeg bort fra «Live and Let Die» og «Knocking on Heaven’s Door». Nei for de har i sin visdom bestemt seg for å spille blant annet både AC/DC og Iggy and the Stooges. Hvorfor i helvete skal et band med den katalogen de har, spille AC/DC??? Så ufattelig unødvendig og rett og slett dumt! Og så må jeg nevne de uendelige gitarsoloene. Det er greit at de har en av historiens beste gitarister med seg, men det kan da ikke være nødvendig å spille soloer hele forbanna tiden. Så, Guns N’ Roses, hvis dere vet hva som er best for dere så kutter dere ut de coverlåtene og dropper noen av de evigvarende gitarsoloene, så vil konserten krype seg ned på totimersmerket.

Mot slutten av konserten spiller de låten «Coma», som jeg vet fler av de mest hardbarka fansene elsket at de spilte. De gjør en ganske så grei framførelse av den også, så det var morsomt.

Alt i alt, så var dette en særdeles hyggelig opplevelse og så fokuserer vi på det i stedet for stemmen til Axl, som vi alle vet suger. 3/6

Tekst og foto: Glenn Knudsen
Flere fotos fra våre konkurransevinnere Robert Eliassen, Siggy Loftsson og Guns N Roses egen Facebook-side