Kategorier
Nyheter Skiver

Gun | The Calton Songs

Skotske Gun har eksistert i 35 år nå, og dette er en slags blanding av Best Of og nyinnspillinger av deres største låter i akustiske og omarrangerte versjoner, pluss en ny elektrisk låt.

Cherry Red Records

Skotske Gun har eksistert i over 35 år nå, hvor brødrene Dante og Giugliano Gizzi hele tiden har vært grunnstammen. Bandet lå brakk i perioden 1997-2008, og startet på ny frisk med Little Angels-vokalist Toby Jepson og en ny EP, men det viste seg raskt å ikke være den optimale løsningen. Det viste seg i stedet å være å oppgradere lillebror Dante fra bass til vokal, og det har fungert ypperlig siden 2010. Vokalt er han ikke milevis unna Axl Rose, men uten den enerverende gneldringa Axl tidvis kan ha. Tre studioskiver har kommet siden da, det siste, «Favourite Pleasures», i 2017, og så ble det brått stille.

Man skulle tro at etter fem år var det på tide med en ny studioskive, men det vi får i «The Calton Songs» er i stedet en slags nyinnspillinger av noen av deres største låter i akustiske versjoner. Radiohitene er også kraftig omarrangert – for eksempel er deres største hit, coveren av «Word Up», blitt tillagt blåsere, kvinnelige koringer og en flamenco-aktig gitarsolo. Undertegnedes favorittlåt med Gun er «Don’t Say It’s Over» fra 1994, skrevet i samarbeid med Jim Vallance, og den har fått et helt nytt liv her med strykere. Bandets svakeste skive etter gjenforeningen er muligens «Frantic», men tittelsporet er glimrende og fortjener absolutt å bli inkludert her – det høres virkelig ut som sommerhiten som aldri ble.

Et annet tittelspor, fra debuten «Taking On The World» fra 1989, var akustisk i utgangspunktet, men har her fått en ny twang som funker helt utmerket, og «Higher Ground» er nå aldeles nydelig. Det sies jo at en låt virkelig er bra, skal den lett kunne gjøres akustisk, og det beviser Gun til de grader her, ikke minst med «Steal Your Fire».

Det må nevnes at skiva åpnes med en ny og elektrisk låt, «Backstreet Brothers», en låt som utvilsomt handler om brødrenes oppvekst i Glasgow-bydelen Calton som skiva er oppkalt etter. Og denne strålende låten viser tydelig at kruttet fortsatt er tørt i Gun, så vi venter spent på neste studioskive fra brødrene Gizzi & co. Det er dags nå.
Ofte er nyinnspillinger av eldre låter bortkastet tid for både band og fans, og lettvint venstrehåndsarbeid, men dette er ett av de hederlige unntakene. (Intervju med Dante Gizzi i desembernummeret av Norway Rock Magazine!)

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 14. oktober 2022