Kategorier
Festivaler Live Nyheter

Gefle Metal Festival 2022, Gävle, Sverige

Äntligen! Efter två år med inställda festivalen är det återigen dags för Gefle Metal i Gävle. Mycket har händ sedan 2019.Men med laguppställningen i form av 2022 års spelschema så går det nära på att se det hela som en landskamp i metal mellan Norge-Sverige.

14. – 16. juli 2022

Äntligen! Efter två år med inställda festivalen är det återigen dags för Gefle Metal i Gävle. Mycket har händ sedan 2019.Men med laguppställningen i form av 2022 års spelschema så går det nära på att se det hela som en landskamp i metal mellan Norge-Sverige. Historiskt så upplöstes unionen Sverige-Norge 1905 och en form av fientlig vänskap finns kanske kvar i någon mån länderna emellan sedan dess.

Norge som är erkänt för sina enormt vackra fjäll och fjordar, Grieg, troll och Statoil – och går man in på metal så har vi ju Mayhem, Burzum, Darkthrone, Satyrion, Emperor, Immortal för att nämna en handfull av black metalband som skapat ett enormt musiklandskap åt en hel värld. Norge är helt klart världens vackraste land. Med brutalt bra metal dessutom så nu blir det musikuppvisning på hög nivå på årets utgåva av Gefle Metal!

Sverige stoltserar som en industrination med skog, ABBA, Björn Borg och Volvo (numera Kina tyvärr) och kanske numera Spotify och annat men även som en stark musiknation av både hårdare rock och mer extrem metal i olika former sedan 80-talet. Entombed kom till festivalen för att hylla den bortgångne sångaren och legendaren LG Petrov. Dessutom kommer även Sverige att bidrag med Marduk, samt Norge kontrar med Emperors andra spelning någonsin i Sverige.

Ser man på hur metal överlag har utvecklats så har de nordiska länderna bidragit väldigt mycket vad gäller hårdrock och metal. Att ge sig på namedropping tenderar bli meningslös med länder som Sverige, Finland, Norge och Danmark som fått fram många stolta band inom metal.

Med den natur och kultur vi har här upp i norr ska vi vara stolta över våra traditioner och musikaliska ambitioner. Det är en unik bredd även som samlats i Gävle i år. Pandemi, krig i Europa kan inte stoppa festivalen. Bandet Jinjer innebär under Gefle Metal visas sig vara en synnerligen frisk fläkt ifrån Ukraina. Blågula ränder som även i ett annat blågult land uppe i norr ska smälta samman och visa att musik bryter gränser och förenar folk världen över. Inte söndra och härska likt Rysshelvetet – utan fyrmannabandet, ja tre man och en kvinna på sång visar på Ukrainska urkraft och sann styrka i en mycket svår tid i hemlandet. Politik och strukturer runt om i världen finns problem men på en festival är det metal som gäller. Respekt och tankar till de som har det besvärligare än vad vi har på hemmaplan.

Med vissa inslag såsom finska Swallow The Sun – ett ypperligt funeral doomband ifrån Finland och även tyska bidraget i form av Heaven Shall Burn. Amerikanska thrasharna Exodus från The Bay Area – alltså San Francisco, grundat redan 1980 då troligen många inte ens många festivalbesökare var födda. Ibland kan det ha en poäng att vara född 1970 då jag fått uppleva många bra musikaliska stunder från 1980 och framåt då jag personligen kom i kontakt med AC/DC, Iron Maiden, Ozzy, för att sedan upptäcka hårade band som Accept, Helloween, Entombed, Grave och andra som mer intrikata band som Dream Theater och Panteras tyngd samt tex Machine Head. Vilka minnen från förr! Men man kan inte leva i det gamla – utan metal utvecklas och därför är det alltid kul att snappa upp vad som bjuds på Gefle Metal. Det är alltid en utmaning att boka gamla godingar och även få ta del av nykomlingarna inom musikbranschen!

Här är en summering av Gefle Metal 2022:

Torsdag 14 Juli

Festivalens stora scen ”Goat Stage” drar The Haunted med sångaren Marco Aro var i god form och rev loss och festivalen öppnar hårt och rättframt. Göteborg har ju ett annat band med på festivalen (At The Gates) och det är en solid start. 4/6

Dags för Soilwork från Helsingborg och Björn Strid på sång as known as ”Speed” är på topphumör och bandet blandar låtar från karriären alltifrån ”Stabbing The Drama” till ”Stålfågen” från albumet «Verkligeheten» från 2019. Dagens verkligehet ger Soilwork och det är en riktigt bra start på festivalen. 5.5/6

Amerikanska thrashlegendarerna Exodus står på tur ut med Gary Holt på gitarr och frontmannen på sång Steve Souza. Säga vad man vill men i min smak peakade bandet redan med albumet «Bonded By Blood” från 80-talet. Men en bra dag på jobbet. Grabbarna såg ut att ha en rätt rolig dag på jobbet trots jetlag från staterna. 4/6

Äntligen! En av höjdpunkterna drar igång. Svenska Entombed går ut på scen för en hyllning till bortgångna sångaren – LG Petrov som tyvärr lämnade oss blott 49 år gammal. Det är originalsettningen med Alx Hellid på gitarr, Uffe Cederlund gitarr, Jörgen Sandström sång och bas, samt Nicke Andersson på trummor ikväll. Men minnet lever som sagt lnge och LG lämnade ingen oberörd – och Entombed har med sig ett par överraskningar. Inledningsvis sjunger Jörgen och öppnar med klassikern ”Left Hand Path” och ”But Life goes On”. Alla har LG i tankarna denna kväll. Tomas Lindberg (At The Gates) kliver upp och kör ett par låtar, ”Out Of Hand” och bland annat ”Living Dead”. Scott Carlsson medverkar även han på gästsång och även Pia Stjärnvind. Även Peter Stjärnvind är med och spelar trummor intill Nicke och det är tight och samspelt. På slutet kommer Cronos in från Venom på sång och avslutar med ”Bursting Out”, ”Countess Bathory” och ”Witching Hour”. Fantastiska spelning och guldkant till Entombed som gör sin grej på sitt sett, tidigare även med både balett och filharmoniska orkestrar. Hade LG dykt upp hade det blivit en klar sexa, men det går tyvärr inte. R.I.P LG – detta var en fin och hedrande spelning. Stockholmssoundet med Entombed, Unleashed och Dismember låter som bekant annorlunda än tex ”In Flames” och ”At The Gates” (tänk bara på klassiska mästerverket ”Slaughter of the Soul”)  5,5/6

Entombed har jag sett hur många gången som helst live genom åren och det är ett skönt gung och dödsmetall med inslag av rock kan aldrig bli fel. Distat och bandet peakade på 90-talet med odödliga albumsläpp som ”Left Hand Path”, ”Clandestine” och ”Wolverine Blues”. Kvällen för min del avslutas med Marduk. Pansardivisionen kliver på scenen och kör full styrka med pansarkarft. Bandet firar 30-års jubuleum och har hur mycket driv och kraft och rutin och kör låtar från både igår och idag. Allt ifrån ”Warewolf”, ”Hangman of Prague” till ”Viktoria”. Låtar som ”Frontschwein” och annat botaniserar ifrån krig och betraktelser från det helvete som andra världskriget innebar. Bandet kör på och upplevelsen för kvällen summeras in på 5/6.

Fredag 15 Juli:

Öppnar gör finska doombandet Swallow The Sun. Jag såg bandet i Finland 2006 och kan konstatera att de är lika bra då som nu. Mer rutin såklart och bandet är möjligen inte det mest underhållande men gillar man band som Paradise Lost, Candlemass och ja då har ni hittat hem så att säga. Bandet ger en underhållande spelning med musikaliska ambitioner som överglänser att det kanske inte är en storslagen show. 4.5/6

Fleshgod Apocalypse är en ny bekantskap som flimrar förbi och de får därav 3/6.

Jinjer från Ukraina såg jag håromåret som förband till Amorphis. Bandet är från Ukraina och kämpar på trots krig och elände i hemlandet. Det gav ett starkt intryck den blågula backdropen på ett annat blågult territorium. Sångerskan i fyrmannabandet ger ett starkt intryck och hon heter Tatiana Shmayluk. Briljant underhållning och all sympati som går att få ger ett mycket fint minne. Vilken övertygande sångerska, ger verkligen ett starkt minne ger betyget 5/6.

Svenska At The Gates gör en stabil spelning men räcker inte hela vägen ut. Det märks att det var länge sedan mästerverket ”Slaughter of the Soul” kom ut. Sångaren Tomas Lindberg är vital på scenen men rösten håller tyvärr inte riktigt fullt ut som för ett par år sedan då det verkligen fanns en mer effektivitet i leveransen. Bandet får en summering som ger 3.5/6.

Äntligen! Norsk revansch på Sveriges övertag hittills i form av Emperor. Andra spelningen någonsin annonseras ut och nu ska bandet från Telemark upp till bevis. Vilken spelning sen! Öppning med ”Thus Spake the Nightspirit”, ”Ye Entranemperium”, för att avsluta med de band som inspirerat Emperor sedan starten: Celtic Frost och svenska influensen ifrån stilbildande Bathory som influerat så många svenska som norska band. Avslutas med  Bathorys ”Innocense and Wrath” – ”The Usurper”.  Stabil och träffsäkert minne att bära med sig. Gästar gör Mortiis på bas i sista låtarna vilket är en boost för bandet. Outstanding uppvisning. Vilken spelning. Mäktigt. Det bästa på mycket länge. 6/6.

Mayhem kräver ingen presentation. Med extrem historik (Med svenska Per Pelle Ohlin, as known as ”Dead” och Varg Vikernes, ursprungligen Kristian Vikernes även känd som ”Greven”, kolla upp albumen även med Burzum samt tragiska mordet på Euronymous). Album som räknas idag till klassisk norsk black metal är såklart albumet från 1994  ”De Mysteriis Dom Sathanas”, Chimera, och senare verk som ”Daemon” står Mayhem stabilt på både norsk och svensk jaktmark. Men nu står de på den mindre scenen ”Fire Stage” och levererar. The Past Is Alive och bandet kör låtar som ”Falsified and Hated”, ”To Daimonion”, samt klassiska verken ”Freezing Moon” med sångaren Attila och basisten Necrobutcher (Jørn Stubberud) samt ”Buried by Time And Dust» och ”Deathcrush”. De kommer inte upp i samma nivå som när de körde ”The Past Is Alive” för ett par år sedan. Men men good enough som man kan uttrycka sig med facit i hand. 5.5/6

Lördag 16 juli

Svenska viking metal-stolthetenmed bandet Thyrfing kör igång med stor stil på sista dagen. Bandet har krigat vidare sedan starten 1995 och för de som är intresserade av viking metal finns många bra i genren, vad sägs om svenska bandet Amon Armarth och varför inte norska Einherjer för att nämna några bra i sammanhanget. Solid spelning ger 4.5/6

Infected Rain har cruisat upp med turnebussen från Moldavien. En riktig vitamininjektion till frontkvinna som kallar sig för Lena Scissorhands. Med sin gula man är hon en riktig härlig frisk fläkt utanför Gävles Gasklockor. Bandet ger en trevlig atmosfär och de klockar in på 5/6.

Svenska Unleashed grundat i Stockholm 1989 körsin dödsmetall med vikingateman och fyra man starka ger de en mycket stabil spelning. Gitarristerna har grymt tighta och är mycket samspelta och bandet har ett skönt driv framåt genom hela spelningen 4.5/6

Tyska bandet Heaven Shall Burn är underhållande och stabila. Gitarristen drar lite vitsar på svenska och förklarar att han snappat upp en del svenska i skolan. Lite publikfrieri och frontmannen Marcus Bischoff ger ett stabil insats. Bandet får klocka in på en god över medelinsats och får alltså 4/6.

MGLA från Polen (grundat 2000) ger ett mörkt färgintryck i den musikaliska paletten på festivalen och bandet omger sig med mysik och via nihilistiska traditioner så skapas en synnerligen subtil stämning och misantropiskt intryck – rent av intrikat och subtil kontext – då de spelar med svarta masker på scenen.  Underhållande och tight ljudbild samt ger ett stabilt intryck. Detta band är intressant att hålla ögonen på genom hela spelningen. 5/6

Svenska tech-metallarna Meshuggah – norrlands svenska stoltheter – farbröderna från Norr! Bandet har ursprung från hebreiska och betyder ”galen”. Galet bra antar jag att de syftar på. Det bjuds på en färgsprakande inledning med guldröda ljuslådor i öppningen med ”Broken Cog” och ger en norrländsk trygghet i tanktbyten, snabba tempon och de må upplevas som ”meckiga” och svårlyssnade för den oinvigde medelsvensson. Men gör sig till full rätta på Gefle Metal 2022. Tänkvärt är ”In Death”  Is Life – Is Death. Bandet är tyngd och solid norrländskt furu I musikalisk förpackning. Fantastiskt bra spelning. 5.5/6

Avslutningsvis: Gefle Metal 2022 blir i det stora hela liknande som en tuff landskamp i metal från de tunga nationerna Norge VS Sverige. Rent musikaliskt så tycker jag matchen blir oavgjord. De svenska och norska banden levererar sin musik träffsäkert utan att någon går på knock out så att säga. Sedan är det alltid kul att ta del av de mindre kända banden inne i gasklockan på den mindre och intimare scenen.

Det blir många härliga och tunga metalminnien att bära inom sig inför hösten och vinterns mörkare dagar drar in över oss, likt nordmännens raseri över Frankrike på 800-talet. Frågan är om inte Gefle Metal är den bäst organiserade festivalen för de som uppskattar hårdare musik. Nu har jag i och för sig inte varit på Tuska i Finland på några år – men Gävle ligger vackert inramat vid havet intill gamla Gasklockorna. Trevlig atmosfär, fantastiskt arrangemang och mycket varierat spelschema. Man börjar redan nu spekulera vilka band som bokas in till Gefle Metal anno 2023.

Ledorden: respekt, metal, live, Gefle och atmosfär. Framtida utmaning: boka bästa banden för 2023. Tack Gefle Metal för en fin upplevelse och en härlig atmosfär. Det var inte fint väder då kyliga vindar drog in med lätt regn – men musiken och atmosfären värmde den kyliga nordiska själen. Musik går väl egentligen inte att poängsätta utan jag ser leveransen och upplevelsen som får betygen 1-6.

Se mer information om festivalen på: www.geflemetalfestival.se

Tekst & fotos: Johan Persson