Kategorier
Nyheter Skiver

Foreigner | Double Vision 40: Then And Now – Live Reloaded

Liveutgivelse med Foreigner var ikke akkurat det vi trengte mest fra den kanten, etter at det har gått elleve år siden «Can’t Slow Down», men fra et musikkhistorisk perspektiv er faktisk denne litt interessant.

ear Music

Liveutgivelse med Foreigner var ikke akkurat det vi trengte mest fra den kanten, etter at det har gått elleve år siden «Can’t Slow Down» mens vi har blitt oversvømt av akustiske liveskiver, symfoniske liveskiver, nyinnspillinger, Best Of-liveskiver og så videre. Men fra et musikkhistorisk perspektiv er faktisk denne litt interessant – jeg kan ikke huske å noensinne ha sett en konsert hvor to generasjoner – både den nye besetningen og hele originalbesetningen av et band – spiller sammen, med kun èn fellesnevner. Foreigner hadde riktignok sin storhetstid på 70- og 80-tallet, men selv om det kun er gitarist Mick Jones igjen fra double platinium-perioden, er de fortsatt store nok til å kunne headline festivaler og spille foran store mengder av fans hver kveld – uten å gi ut ny musikk eller ha hatt en hit på tredve år.

I første del av denne konserten er det dagens besetning, med bl.a. vokalist Kelly Hansen og bassist Jeff Pilson (som vi forøvrig har intervju med her!), som åpner med überklassikeren «Cold As Ice» foran et godt voksent og jublende publikum på et casino i Michigan, i oktober 2017. Tittelsporet fra «Head Games» følger før monsterhitballaden «Waiting For A Girl Like You» og hardtslående «Headknocker». Rekkefølgen og innholdet varierer litt fra DVD/BluRay kontra CDen, men et par positive og overraskende innslag er en akustisk versjon av «Say You Will», og fantastiske «The Flame Still Burns», låta Mick Jones skrev til den like fantastiske filmen «Still Crazy» – og som han omsider har innsett er så bra at Foreigner har begynt å spille den på konsertene sine. De runder av med nok en klassiker i «Urgent», en litt mer obskur «Starrider» med Mick sjøl på vokal, og avslutter med en storslagen «Juke Box Hero» hvor Hansen er høyt og lavt på, av og foran scenen og jobber knallhardt med publikumsfrieriet.

Før Del 2 av konserten settes i gang, kommer bandets manager Phil Carson, en legende innen bransjen, på scenen og gjør en litt for lang introduksjon av Foreigners originalbesetning – dog minus bassist Ed Gagliardi som døde i 2014. Inn toger Lou Gramm, trommis Dennis Elliott, keyboardist Al Greenwood, gitarist og saxofonist Ian McDonald (ex-King Crimson – tenk det!) og bassist Rick Wills, som overtok for Gagliardi i 1979, og sammen med Mick Jones går de rett inn i «Feels Like The First Time». Med tanke på at disse ikke har spilt sammen siden Odvar Nordli var statsminister, og Gramm har hatt alvorlige helseproblemer, blant annet en hjernesvulst, så var det all grunn til å være skeptisk, men etter en litt vaklende innledning finner de fort grooven sammen, og Gramm synger bedre enn fryktet. Trøkket er ikke der lenger, men stemmen er intakt.

Siden påskuddet med konserten var å markere 40-årsjubileet for andreskiva «Double Vision», får vi nok av låter derifra – de ruller ut klassikere som dagens Foreigner ikke så ofte spiller, som tittelsporet, “Blue Morning, Blue Day” og “Long, Long Way From Home”, og gamlegutta ser ut til å kose seg. Når de kommer til «Dirty White Boy», har de virkelig fått liftoff, og det låter glimrende. Likevel, når den nye generasjonen kommer tilbake på scenen for at alle sammen skal kjøre gjennom sviskepuddelen «I Want To Know What Love Is» (komplett med fullt gospelkor i hvite kjortler) og en avsluttende «Hot Blooded», er det innlysende at unggutta har ett ekstra gir å gå på kontra gamlegutta – selv om Gramm overrasker positivt, blir han nærmest blåst av scenen når han gjør duett med Hansen. Hadde Foreigner, som mange ønsker seg, fått Gramm tilbake, hadde de kanskje blitt et mer autentisk band, men de hadde likevel blitt betydelig svekket.
Ellers er dette utsøkt filmet i HD med 24 kameraer, og lyden er krystallklar med trøkk, så alle instrumenter og vokaler høres godt, og det må virkelig ha vært en opplevelse å være tilstede denne kvelden for noe som utvilsomt var en historisk begivenhet for et av USA største og mestselgende band gjennom tidende. Er du fan av Foreigner, så vil du garantert ikke bli skuffet om du anskaffer deg denne. (Vi har forøvrig et langt og festlig intervju med Jeff Pilson i neste nummer av Norway Rock Magazine!)

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 15.november 2019