Kategorier
Nyheter Skiver

FM | Tough It Out Live

Selv om de engelske AOR-prinsene FM har holdt på i 37 år (minus en 12 års pause) og gitt ut 12 studioskiver, så er det for evig og alltid de to første klassiske skivene «Indiscreet» og «Tough It Out» som kommer til å definere karrieren deres.

Selv om de engelske AOR-prinsene FM har holdt på i 37 år (minus en 12 års pause) og gitt ut 12 studioskiver, så er det for evig og alltid de to første klassiske skivene som kommer til å definere karrieren deres. De har allerede tatt for seg debuten «Indiscreet» med en nyinnspilling av hele skiva på 30-årsjubileet i 2016, og i tre år senere markerte de oppfølgeren «Tough It Out» med å spille skiva i sin helhet på noen konserter. Hvordan det låt kan du sikkert gjette ganske eksakt, eller du kan sjekke ut denne doble liveskiva. Det er jo ikke lenge siden forrige liveskive fra FM, («The Italian Job» fra 2019), men de har tatt hensyn til akkurat det ved å velge totalt andre og sjeldnere fremførte låter på del 2 av «Tough It Out Live» slik at det ikke blir noe overlapping.

Tre av FMs fem orginalmedlemmer er fortsatt med i bandet, og heldigvis er vokalist Steve Overland en av disse. Han innehar en utrolig sjelfull og inderlig stemme i beste Paul Rodgers-ånd, og synger akkurat like bra nå, selv om han har passert 60 år nå. Bandets nyeste medlem, gitarist Jim Kirkpatrick, har vært med siden 2008 og forlengst bevist at han er en forsterkning, med nydelige og melodiøse gitarsoloer utført på utsøkt teknisk vis.

Da «Tough It Out» kom ut i 1986 hadde FM alle forutsetninger til å virkelig slå igjennom. De hadde utrolig fengende singler som også kunne bli spilt på radio, de hadde et stort plateselskap i ryggen, en velrenommert produsent (Neil Kernon – Queensrÿche, Dokken, Michael Bolton og, øh, Ole i’Dole), de var support for Bon Jovi på den turnéen som sendte Jon & co til himmels med «Slippery When Wet», og de hadde en av de beste vokalistene i bransjen – atskillig bedre enn f.eks. Jon Bon Jovi. Likevel rykket FM aldri helt opp i eliteserien, og deres mer rocka og rootsy stil på tredjeskiva traff ikke fansen helt – og da grungen kom i 1992 var det i praksis over for FM.

Ulempen med å spille en skive i sin helhet er selvsagt at man da er også nødt til å spille de svakere sporene, som publikum ikke er spesielt interessert i å høre, og bandet ikke er spesielt interessert i å spille. Og det er noen dødpunkter på «Tough It Out», spesielt på andre halvdel. Derimot åpner det forrykende, med tittelsporet, spretne «Don’t Stop», og bandets sykt fengende trumfess «Bad Luck» som burde ha blitt en monsterhit om det fantes noe rettferdighet i verden. Også skivas andre singelvalg «Someday (You’ll Come Running)» høres ut som hiten som aldri ble, mens det dabber litt av under balladen «Everytime I Think Of You» (først innspilt av Eric Martin). Bandet leverer bra, men det gnistrer ikke kontinuerlig – tidvis er de på autopilot.

Som alltid er liveskiver hovedsakelig rettet mot fansen – og de fleste fans har nok større interesse av Disc 2 av denne utgivelsen. Her drar de som nevnt frem de litt mer ukjente låtene sine som ikke har vært utgitt på noen liveskive tidligere – som rockeren «Wildside», radiohiten «Hollow» og «I Ain’t The One» fra comebackskiva «Metropolis» (2010), og det spruter godt av overraskelsen «Hard Day In Hell» fra den oversette «Aphrodisiac» (1992) – fra samme skive får vi også «Breathe Fire» og «Blood And Gasoline». De har til og med gravd frem obskure «Dangerous», som opprinnelig var B-sida av deres første singel, «Frozen Heart» i 1985. Høydepunktet får vi helt til slutt, en aldeles forrykende cover av Marvin Gayes «I Heard It Through The Grapevine», hvor Overland virkelig får vrengt sjela og publikum er fullstendig med på notene.

«Tough It Out Live» er ikke noen banebrytende liveutgivelse, men det låter veldig bra, vi har et solid band med en fantastisk vokalist som spiller glimrende låter foran noe som høres ut som et entusiastisk publikum – skulle gjerne hatt denne på DVD/BluRay også! Er du allerede fan, så kommer du garantert til å kose deg i et par timer med denne – er du ikke fan, så anbefales du herved å i det minste sjekke ut den ovenfornevnte «…Grapevine».

4,5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 09.april 2021