Kategorier
Nyheter Skiver

FM | The Italian Job

Etter over tredve års fartstid var det jaggu på tide med en full liveskive fra de britiske AOR-heltene FM, og konserten fra Italia i fjor inneholder de aller fleste klassikerne som Steve Overland & co har å by på. Fansen har en høytidsstund i vente foran TV-skjerm og høyttalere.

Frontiers

Utrolig nok har FM holdt det gående i 35 år nå, om vi ser bort fra et 12 års hvileskjær mens grungen herja som verst. De har også befestet posisjonen som et av de ypperste AOR-bandene, i hvert fall fra Storbritannia, godt hjulpet av en perlerad av skiver uten noen betydelige kalkuner på CVen. Liveskiver har de derimot ikke skjemt bort fansen med – med unntak av en akustisk utgivelse for et kvart århundre siden («Live – No Electricity Required»), er dette faktisk deres første, innspilt på en festival i Italia i fjor vår. Det italienske plateselskapet, Frontiers, har de siste par årene spydd ut liveskiver med DVD innspilt på deres egen hjemmebane, men denne er faktisk den beste hittil – lyden er aldeles glimrende og så krystallklar at du nesten glemmer at det er en liveskive du lytter til, et entusiastisk publikum høres passe høyt i lydbildet til å skape stemning uten å virke forstyrrende, og jo lengre ut i konserten du kommer, jo mer innser du for et veritabelt skattekammer av låter FM innehar. Og ikke minst har de den mest sjelfulle vokalisten som England har produsert siden Paul Rodgers – selv om Steve Overland er blitt grå i manken og nærmer seg 60, så er stemmen i høyeste grad fortsatt intakt. Spesielt på balladen «Story Of My Life» skaper han gåsehud. Det er fort gjort å glemme at han også bidrar solid på gitar – ikke bare komp. Hør på de tostemte gitarsoloene på «Let Love Be The Leader» eller den herlige «Over You», og han spiller også en kompetent solo på bluesballaden «Closer To Heaven». Kudos må også gå til bandets «nye» gitarist Jim Kirkpatrick, som virkelig har funnet sin plass i dette bandet, og han spiller helt nydelig – hør bare hva han gjør på den korte instrumentalen «Metropolis».

Setlista spenner fra klassikerdebuten «Indiscreet», representert med fem låter, deriblant nasjonalskattene «I Belong To The Night» og «That Girl» (som selveste Iron Maiden har covret) til fjorårets «Atomic Generation». Og sjarmøretappen på oppløpssida er en ren triumf, med blant annet AOR-klassikerne «Bad Luck» og «Tough It Out». DVDen som følger med er vel kanskje ikke den mest visuelt blendende, men den funker fint som bonus-disc. Likevel, som liveskive fra FM er dette nærmest optimalt. Er du fan av bandet, så er ikke dette noe å lure på, den er et obligatorisk kjøp.
Les også vårt intervju med Steve Overland her.

5,5/6 | Geir Amundsen 

Utgivelsesdato 22.februar 2019