Kategorier
Skiver

Europe | War of Kings

De fleste av dere har fått det med seg nå, men vi får vel gjenta det for de mer tungnemme av dere: Nei, Europe etter gjenforeningen i 2003 har veldig lite musikalsk til felles med puddelrockbandet som ga oss «The Final Countdown» og «Carrie» på 80-tallet.

ear Music

De fleste av dere har fått det med seg nå, men vi får vel gjenta det for de mer tungnemme av dere: Nei, Europe etter gjenforeningen i 2003 har veldig lite musikalsk til felles med puddelrockbandet som ga oss «The Final Countdown» og «Carrie» på 80-tallet – det er snart 30 år siden, og de har utviklet seg enormt siden den gang. På denne, sin femte skive siden gjenforeningen, har de mer til felles med sine egne 70-tallshelter som Deep Purple, Led Zeppelin og faktisk litt Black Sabbath – hardtslående, riffbasert og groovy hard rock med mye gitar og Hammondorgel, uten de melisdryssede refrengene som de ble kjent for. Men med Joey Tempests stemme og teft for sterke melodier, er du likevel aldri i tvil om hvem du hører på. Musikalsk fortsetter de på samme sti de tråkket opp med 2012-skiva «Bag Of Bones», men lydbildet er kanskje den største forskjellen fra sist – de har benyttet seg av Dave Cobb, mannen som gjorde alle Rival Sons album til noe helt spesielt og tidløst. Skivas tittel- og åpningsspor har et nærmest Sabbath-lignende riff, men låta kunne nesten like gjerne vært hentet fra Europes andreskive «Wings Of Tomorrow», noe spesielt gitarsoloen fra den alltid like eminente John Norum gjenspeiler. «Hole In My Pocket» holder oppe tempoet, som roes litt for den mer atmosfæriske «»The Second Day», en låt i stil med «No Stone Unturned» fra «Last Look At Eden». «Praise You» er en tung Purple-aktig bluespreget låt hvor Norum finner sin indre Blackmore i en smakfull gitarsolo. «Rainbow Bridge» er også et høydepunkt, mens «Angels (With Broken Hearts» er skivas roligste låt – men det er mer en sakte blueslåt enn en ballade. Skivas seksminutters epos «Light Me Up» kulminerer i nok en ekspolsiv Norum-solo, før samme man får hovedrollen i den avsluttende instrumentalen «Vasastan»        

Grunnet særs kort frist før deadline rakk vi ikke høre igjennom «War Of Kings» mer enn et par ganger – ikke nok til å få et grundig inntrykk – men det virker som om Europe endelig tør være det bandet de alltid har drømt om å være. Resultatet fremstår dog bunnsolid, og likte du «Bag Of Bones», så bør også denne gå rett hjem. (Intervju med John Norum her!)

4,5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 2.mars 2015