Kategorier
Nyheter Skiver

Eclipse | Viva La VicTOURia

Med tanke på at det snart er 20 år siden svenske Eclipse slapp sin debutskive, var det jaggu på tide at også de gjorde den obligatoriske øvelsen det er for ethvert rockeband med røttene i 70- og 80-tallet, og gi ut en liveskive. «Viva La VicTOURia» ble innspilt på hjemmebane i desember i fjor, og er tilgjengelig på både CD, vinyl, DVD og BluRay.

Frontiers

Med tanke på at det snart er 20 år siden svenske Eclipse slapp sin debutskive, var det jaggu på tide at også de gjorde den obligatoriske øvelsen det er for ethvert rockeband med røttene i 70- og 80-tallet, og gi ut en liveskive. Eclipse har fått et stadig større publikum her til lands, og de av dere som har overvært noen av de fire Oslo-konsertene deres, vet at Erik Mårtensson & co alltid leverer 100% på scenen. «Viva La VicTOURia» ble innspilt på hjemmebane i Sverige, på Trädgårn i Göteborg i desember i fjor foran 6-700 fans, og er tilgjengelig på både CD, vinyl, DVD og BluRay, hva enn du måtte foretrekke. Showet er ganske identisk med hva de leverte på John Dee i Oslo snaut to måneder senere, så beklager om jeg her gjentar meg selv i forhold til anmeldelsen av den konserten.

Ofte går man på konsert i håp om å få høre mest mulig gammelt materiale fra tidlige skiver, men Eclipse blir bare bedre og bedre, så at samtlige låter unntatt én (Vi snakker her om en litt for lang og akustisk versjon av «Battlegrounds» fra 2012-skiva «Bleed & Scream») var hentet fra de tre nyeste skivene var helt greit.

Frontmann/vokalist/gitarist Erik Mårtensson og sologitarist Magnus Henriksson imponerer begge stort – spesielt Mårtensson har nå blitt en så sterk og overbevisende sanger at det virker nesten bortkastet å gjemme ham bort som kun rytmegitarist i sideprosjektene W.E.T. (med Jeff Scott Soto på vokal og ny skive på gang i januar!) og norske Ammunition (som ikke har noe nytt på gang). Og Henriksson er også strålende – som en kombo av Jake E Lee og John Sykes med en dæsj Neal Schon og ikke minst masse særpreg – han spiller soloer som er så melodiøse at man kan gå og nynne på bare gitarsoloen i dagesvis.

Trommis Philip Crusner er en av de mer animerte trommisene i bransjen, og på scenen har Eclipse nå fått en rakett opp i rompa i form av den nye bassisten Victor Crusner, Philips bror, etter at Magnus Ulfstedt brått og uventet forsvant ut av bandet i fjor høst etter en liten mannsalder ved Mårtenssons side. Lillebror storkoser seg tydeligvis på scenen, og shower og gir jernet absolutt hele tiden – Eclipse har fått et mye mer visuelt og energisk sceneshow nå, og Mårtensson trenger ikke lenger dra mesteparten av det lasset på egen hånd. De har på denne turnéen også innført en form for uniformering, alle i matchende svarte jakker med hvite striper, unntatt kaptein Mårtensson med røde striper.

Som liveskive er dette nærmest perfekt – Eclipse har et solid arsenal med kanonlåter, og her blir man bombardert non-stop med det ene fengende gitarriffet med tilhørende massivt allsangrefreng etter det andre, fremført av et glimrende band med glimrende lyd med bunntrøkk, og likevel rufsete nok til at man skjønner at dette er 100% live – hvis det er fikset på noe i studio i ettertid, så er det ikke mye isåfall.

Så har vi ekstramaterialet. Vi får årets nye kurante coverlåt «Driving One Of Your Cars» hele to ganger, både i studioversjon og i en live-på-øvingslokalet karantene-versjon, vi får akustiske versjoner av gullkornene «The Downfall Of Eden» og «When The Winter Ends», samt alle tolv låter de gjorde som live-stream i karantene i april. Igjen, det låter helt knall. Skal man være litt kritisk, kan man si at visuelt er verken konserten eller ekstramaterialet spesielt profesjonelt eller spennende. Konserten er tydeligvis filmet med tre håndholdte kameraer; ett på hver side av scenen, og ett stasjonært på venstre siden av galleriet. Det er ganske så lavbudsjett, så bare glem alt av sveipende panoramaer med multiple kamerakraner og nærbilder. Men på den annen side gir det virkelig følelsen av å være i front på en Eclipse-konsert, så det er mulig at mange vil synes at det er kjempegreier. Samme med live-streamen – det er i praksis Eclipse som drar gjennom tolv låter på øvingslokalet med et par kamerakillar mellom seg. Helt ok, men ikke noe jeg kommer til å sette meg ned for å se på mer enn én gang. Som liveskive er dette som sagt derimot optimalt, det låter kuler og krutt, og gir deg bortimot alt du som Eclipse-fan kunne håpe på.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 06.november 2020