Kategorier
Skiver

Eclipse | Armageddonize

Denne Erik Mårtenssen altså. Det går knapt tre måneder uten at det kommer ut en ny skive hvor han har skrevet brorparten av låtene, spiller de fleste instrumentene, produserer og mikser. Ikke bare med sine egne band, som W.E.T. med Jeff Scott Soto og Ammunition med Åge Sten Nilsen, men også for gamle ringrever som Jimi Jamison eller nykomlinger som Adrenaline Rush.

Frontiers

Denne Erik Mårtenssen altså. Det går knapt tre måneder uten at det kommer ut en ny skive hvor han har skrevet brorparten av låtene, spiller de fleste instrumentene, produserer og mikser. Ikke bare med sine egne band, som W.E.T. med Jeff Scott Soto og Ammunition med Åge Sten Nilsen, men også for gamle ringrever som Jimi Jamison eller nykomlinger som Adrenaline Rush. For ikke å glemme det årlige dusinet av utgivelser hvor han har bidratt med en låt eller tre. Resultatene er nesten uten unntak av ypperste kvalitet, og man må jo begynne å lure på hvor lenge går det an å fortsette å pøse ut gullkorn etter gullkorn – når skal kilden være tom? Svaret er ‘Ikke enda!’, skal man dømme etter kvaliteten på låtene på “Armageddonize”, som er den femte skiva til hans hovedband Eclipse, hvor han også er vokalist og frontmann. I det man trodde at ‘NÅ kan han da vel ikke ha mere krutt på lager!’, så klinker han til med elleve av sine beste låter noensinne. Det skjer ekstremt sjelden at hver eneste låt på en skive er briljant – dette er et av disse tilfellene. (Undertegnede har faktisk ikke trillet ett eneste toppscore siden 2010. Ja, såpass!) Fra den energiske og fengende åpningslåta «I Don’t Wanna Say I’m Sorry» til den avsluttende og frenetiske «All Died Young» med knivskarp gitarriffing og doble basstrommer, så er dette en fryd å høre på, ikke minst på grunn av den krystallklare produksjonen. Ellers er det nesten urettferdig å trekke frem enkeltlåter når så og si alt er gull, men «The Storm» var den første låta som lenket seg fast på undertegnedes hjernebark, med et refreng fra en annen verden, og fantastiske «Wide Open» er muligens den beste låta Eclipse noensinne har levert. Og balladen «Live Like I’m Dying» bygger seg gradvis opp fra en rolig start til et monster epos – herregud for en låt, det kan ikke gjøres bedre! Jeg får tårer i øynene, og da gjør de utvilsomt noe riktig!

Det blir kanskje mye fokus på Mårtensson, men vi må absolutt ikke glemme hans våpenbror og gitarist Magnus Henriksson –  en forrykende gitarist av John Sykes/Jake E Lee-skolen som har skrevet de fleste låtene sammen med Mårtensson, og også han overgår seg selv her. Spesielt introen på «Blood Enemies» jager frem gåsehuden – mannen befester seg her som en av Skandinavias aller, aller ypperste gitarister. Låtmaterialet på «Armageddonize» spenner fra ballader (en!) og melodiøs rock til klassisk hardrock med hoggende gitarer, men felles for de alle er fantastiske melodier og fengende refrenger, med knallsterk vokal og guddommelig gitar. Det eneste kjipe med denne skiva, er at den bare har 43 minutters spilletid, fordelt på elleve låter jeg kommer til å høre på i mange år fremover. En kommende klassiker, og Årets Skive er allerede levert. Løp og kjøp. Nå.  (Intervju her og konsertanmeldelse her!)

6/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 20.februar 2015