Kategorier
Intervjuer

Darkthrone – Seigt og sultent

En av Norges ledende black metal-institusjoner har servert oss plater i snart tretti år, og slutter ikke å overraske. «Old Star» er duoens attende plate og deres absolutt tyngste.

En av Norges ledende black metal-institusjoner har servert oss plater i snart tretti år, og slutter ikke å overraske. «Old Star» er duoens attende plate og deres absolutt tyngste.

Tekst: Ronny Østli
Foto: Ester Segarra

Darkthrone er den definitive motsats til alt moderne. Medlemmenes kontoer på Facebook er slettet og skal man ha gitarist og vokalist Nocturno Culto i tale, må man slå på tråden som man sa i gamle dager. Jeg er kanskje gammel og surrete selv, for jeg trodde Darkthrone var black metal og ikke doom metal.
– Hehe, «Old Star» ble veldig tung og kanskje tyngre enn vi så for oss. Ikke at vi tenker så mye, vi lager jo bare musikk vi liker. Men i forhold til «Arctic Thunder», som den er en naturlig oppfølger til, er den jo helt klart tyngre og saktere. Vi kom ikke videre med stilen vi hadde på «The Underground Resistance». Den var så bra så vi måtte bare nullstille oss til neste plate. Og da vi hadde spilt inn «Arctic Thunder» var vi så gira og syntes det var så gøy, så det ville vi spinne videre på. «Old Star» er en annerledes plate, men jeg ser på den som en forsterket utgave for forgjengeren. Med det mener jeg at vi drar strikken litt videre i alle retninger.
– Nocturno Culto står for de mer uptempo låtene, som «I Muffle Your Inner Choir» og «Duke Of Gloat», mens Fenriz’ låter er gjennomgående seige.

– Vi sitter jo hver for oss og lager musikk, og gir hverandre noen hint underveis om hvilken retning ting tar. Låtene hører vi for første gang når vi møtes i studio. Da er det full krig mot omgivelsene. I hvert fall på de to siste skivene, som er spilt inn i det gamle bomberommet på Tårnåsen. Vi legger et tidspress på oss selv, vi har en plan og det er utenkelig for oss at det ikke skal gå. Vi er veldig effektive når vi møtes, det er ikke noe tørrprat og drikking. Altså, vi tar oss en øl når vi har kommet ordentlig inn i det og har kontroll, men også da mens vi jobber. Vi sitter ikke bare og slapper av. Vi brukte to helger på innspillingen av «Old Star», utenom vokalen, som jeg gjorde senere.

– Det er Nocturno Culto som står for innspillingen, og jeg er veldig nysgjerrig hvordan man tar fatt på en ny plate med Darkthrone lydmessig.
– Man kommer ned i bomberommet, det lukter sopp og lyden slenges veggimellom. Det er jo veldig spesiell akustikk der nede. Det går jo alltid bra, men det er ikke tid til å kaste bort tiden på preprod eller annet tull. Hallo, ser vi ut som et band som driver med preproder, pleier jeg å si, hehe. Vi gjør det jævlig oldschool. Da skiva var ferdig turte jeg ikke høre på innspillingene før det hadde gått to måneder og jeg skulle legge på vokal. Jeg var drit nervøs for lyden, selv om jeg hadde en følelse det låt greit da jeg la på andregitar og bass mens vi holdt på i bomberommet. Men du kan aldri vite, siden vi gjør ting så fort. Gitarene ble også gjort litt annerledes enn tenkt. Vanligvis spiller jeg inn med forsterker. Det er flere som øver i dette rommet og vi har noe utstyr stående der. Da vi skulle sette i gang var ett av miksebordene våre borte, ergo måtte vi tenke annerledes. Vi spiller jo inn gitar og trommer live, og noe gitarlyd lekker inn gjennom trommemikrofonene, men på en positiv måte. Jeg måtte i hvertfall spille bass og gitar rett inn i miksebordet, noe som gir en flatere lyd. Jeg har en dansk boks som virkelig reddet dagen, og gitarlyden ble veldig bra. Så da jeg omsider hørte på skiva satt den jo som ei kule, og vi gjorde det vi skulle.

– Det er lett å få inntrykk av at det meste med Darkthrone skjer på sparket, men noen tekniske forberedelser vil jeg jo tro det er.
– Jeg kjøpte dette studioutstyret i desember 2004 og «The Cult Is Alive» er den første skiva som ble innspilt med dette. Jeg leste litt og prøvde meg frem i forkant, men det var jævlig spennende å spille inn skive. Det gikk jo bra det, men etter hvert som årene går blir jeg mer og mer nervøs. Heldigvis har dette studioet vært bunnsolid hele veien, det har aldri vært noe kødd med at ting har blitt slettet eller noe annet uforutsett tull. Man kan sikkert skyte på det med hagle og det står der fremdeles.
– Med andre ord er dette syvende albumet som blir spilt inn med samme utstyret. Likevel endrer lyden seg litt etter hva slags sjanger som presenteres på platene.
– Det er mye tilfeldigheter som råder. For eksempel har jeg ikke alltids spilt på samme forsterker. Og «F.O.A.D.» hadde veldig low fi lyd, og hvorfor det ble sånn har jeg ikke noe svar på. Selve settingen har jo å mye å si, og på de to siste har vi kunne hatt mye av utstyret stående, og sånn sett fått en viss kontinuitet i produksjonen og lydbildet. Så hører det med til historien at vi siden «The Underground Resistance» har brukt en fyr i USA til mastring (Jack «Control» Conrow, journ. Anm), og han er ekstremt dyktig. Han skjønner hva vi driver med og har gjort mye etterarbeid med lyden. «Old Star» er første plata jeg ikke mikser selv, også dette er gjort i USA (av Sanford Parker, journ. Anm). Det var litt i overkant spennende å sende lydfiler av gårde for at andre skulle tukle med det. Etter litt om og men endte det med et bra resultat det også.
– Hvis jeg skal trekke noe på skiva, så synes jeg vokalen din er litt lav.
– Da kan jeg trøste deg med at den var lavere, hehe. Den er lav og ideelt sett vil jeg nok hatt den høyere. Ser du det på en annen måte så høres den jo mer desperat ut sånn den er nå, og det gir jo en fet stemning. Første utkastet av skiva hadde så lav vokal at jeg trodde de spøkte, hehe.

– Din makker Fenriz har vært veldig aktiv i diskusjoner på nettet om trommelyd. Er det lett å tilfredsstille disse kravene når du skal spille inn?
– Ja, det er egentlig det. Vi kjenner jo hverandre godt og har de samme målene, også når det kommer til trommelyd. Det var jo det store stygge spøkelset denne gangen da skiva skulle mikses i USA. Vi fikk jo da så klart en veldig amerikansk trommelyd tilbake, hehe. Og det er sikkert godt ment, det er nok ikke så lett å forstå vår tankegang. Dette var litt av en prosess, siden han som mikser bor i Chicago og hadde kontakt med Jack Control som mastrer i Texas, og det kunne gå flere dager mellom hver mail. Fenriz spurte etter hvert høflig om det gikk an å ikke få transformers lyd på trommene. Både han og jeg er veldig sensitive på basstrommelyd spesielt. Så basstromma var faktisk det siste vi dreiv med til vi sa oss ferdige og fornøyde. Det er mange plater opp gjennom tiden jeg har så lyst til å like, fordi jeg hører det er noe som appellerer til meg på dem. Det stopper seg fordi det er en trommelyd som er så ræva at jeg ikke klarer å høre på det. Det går bare ikke. Jeg blir så langt nede av sånne skiver at jeg må sette på syttitalls ZZ Top og høre trommelyden der. Da blir jeg glad igjen.

– Jeg vil litt tilbake til det faktum at «Old Star» er innspilt over to helger, og at ingen av de to kjente til hverandres låter før dette.
– Jeg spiller jo alle gitarene, så når vi går i studioet viser Fenriz meg sine låter og ber meg gjøre litt sånn og sånn der. Da har jo han allerede tenkt ut trommene. Så er det hans tur til å tenke ut trommer på mine låter. Så spiller vi låtene noen ganger til vi skjønner greia, så går vi i opptak. Kanskje ikke det sitter på første eller andre førsøk, men kanskje på tredje. Og vi spiller inn hele låta live i sin helhet. Så da kan du jo tenke deg «Leave No Cross Unturned» fra «The Underground Resistance» på nesten fjorten minutter. Da er det kjedelig når du spiller feil tre minutter før låta er ferdig og må gjøre alt på nytt.
– Det regner jeg med skjedde?
– Det skjedde.

– Fenriz har skrevet alle tekstene. Nocturno Culto fikk disse i studioet uten at det på det tidspunktet var bestemt hvilke låter som skulle ha hvilken tekst.
– Vokalen jeg har gjort i alle år kan kalles freestyle. Det er et jævlig necro ord, men det er sånn det er. Det gjelder alle platene. Ved noen tilfeller har jeg tenkt at jeg kan gjøre sånn og sånn, men ikke ned til minste detalj. Jeg setter meg ned og kommer i stemning og tar det meste på langen. Sånn er det også på «Old Star». Jeg leser tekstene og hører på låtene og føler meg frem til hva som passer sammen. «Alp Man» og «The Key Is Inside The Wall» burde kanskje byttet plass vil mange mene, siden den tekstmessig åpenbart tar oss til Sveits. Det er noe med formidling og uttale som er viktig for meg, og da ble det naturlig sånn det er nå.
– Endrer du noen av tekstene før innspilling?
– Nei. Vi stiller aldri spørsmålstegn til hverandres bidrag. Etter så mange år så har vi ett hundre prosent tiltro til hverandre. Jeg har i alle år ment Fenriz skriver utrolige bra tekster. Sånn var det i ungdommen også, han hadde talent for å skrive. Det setter jeg stor pris på.

– Fenriz legger åpent ut om hvilke band som har inspirert til hvilke låter.
– Der er ikke jeg like bevisst. Jeg satt og mikset en av de forrige platene våre og ved et tilfelle skjønte jeg hvor underbevisstheten min hadde hentet inspirasjonen fra. I det tilfellet var det Onslaught. Akkurat i skriveprosessen tenker jeg ikke så mye inspirasjon. Jeg er jo gitarist så jeg sitter bare og spiller og kommer opp med en ide som jeg bygger videre på. Og da ruller ballen uten at jeg tenker inspirasjon direkte. Men jeg har hørt mye musikk, så at det ligger noe der er det ingen tvil om.
– Fenriz startet jo nettsiden Band Of The Week og har eget radioprogram. Er du like aktiv på å oppsøke ut ny musikk?
– Nei. Jeg har ikke tid til å høre så mye musikk som han. Jeg er heller ikke så opptatt av det. Jeg setter mer pris på å få enkelte tips jeg kan sjekke ut. Selv om jeg hører på mye forskjellig musikk er jeg veldig positiv til mye ny metal. Siden tusenårsskiftet har det kommet mye bra som har overrasket meg veldig.

– Dere har vært innom mange sjangere i løpet av deres atten skiver. Føler du det er noe utråkket mark dere ønsker å utforske?
– Musikk er jo vårt fokus og etter så mange år er det koselig at man kan komme opp med noen stilskifter. Man skulle kanskje tro det tok slutt en gang, men det gjør ikke det. Når vi kan komme opp med «Old Star» som skive nummer atten, så føler jeg det er håp for fortsettelsen. Og vi ble om mulig enda mer gira etter «Old Star», så vi har mer på trappene, det er helt klart.
– Livetilbudene har vært mange og lukrative. Du spiller live med Sarke og har gjort en konsert på Wacken hvor du fremførte noen Darkthrone låter med Satyricon. Hadde det egentlig vært deg imot og spilt live med Darkthrone?
– Altså, det kommer så an på. Hvis Fenriz plutselig skulle blitt supergira på det, så måtte jo det vurderes. Jeg vet jo det ville blitt bra, men er det lurt? Det å spille inn en plate og det å stå på scenen er to helt forskjellige ting. Når du spiller live er du på en måte i showbiz, og det er ikke der vi hører hjemme. Ikke jeg heller egentlig, selv om jeg spiller med Sarke. Jeg har jo spilt med Sarke på Wacken også, og det var koselig. Akkurat det året likte jeg å spille live, for uka før Wacken spile vi på en liten festival i Trysil som heter Furustokk for kanskje førti betalende, og trivselsmessig er det kanskje den beste konserten jeg har gjort med Sarke. Kjempefett var det.
– Jeg drømte en natt dere spilte Panzerfaust i sin helhet på Sweden Rock.
– Haha, ja det hadde nok slått an.
– Jeg la ut det på Facebook hvorpå Fenriz svarte dere kun ville spilt en cover av Nena om dere skulle på scenen igjen. Regner med det var et nøye gjennomtenkt svar og at du er enig?
– Jeg tenker noe annet jeg. Jeg tenker at hvis folk vil ha ondskap skal de få ondskap. Vi skulle spilt «Soulside Journey» og «Goatlord» skivene i sin helhet. Begge skivene og ikke noe annet.

– Du ga ut en solo-EP i 2013 under navnet Gift Of Gods, er det noe du kommer til å gjøre mer av?
– Det var veldig fett å gjøre det, og jeg tenkte i etterkant at kanskje jeg burde gjort dette enda bedre og gitt ut en fullengder, men det blir ikke noe nå i hvert fall. Jeg må ha mer permanent tilgang til ting. Det var jo et kapittel for seg å spille trommer igjen også. Jeg har jo spilt litt før, men ikke på ordentlig som det heter, hehe. Så det var en greie. Men du veit, tida går så jævlig fort så jeg har ikke tid til å tenke på noe sånt nå. Det å planlegge og få det som jeg ville tok meg i hvertfall to år. Jaså, også ble det ikke bedre enn det, tenker du da? Hahaha.

Først publisert i Norway Rock Magazine #3/2019