Kategorier
Intervjuer

Crowne – ny svensk supergruppe

Bandnavnet Crowne ringer kanskje ingen bjeller, men du har garantert hørt musikk som disse karene har spilt inn tidligere i karrieren, for den nye svenske supergruppa huser folk fra band som H.e.a.t., Europe, The Poodles og Art Nation.

Bandnavnet Crowne ringer kanskje ingen bjeller, men du har garantert hørt musikk som disse karene har spilt inn tidligere i karrieren, for den nye svenske supergruppa huser folk fra band som H.e.a.t., Europe, The Poodles og Art Nation. Debuten ”Kings In The North” var fortsatt ikke sluppet da vi snakket med bandets produsent, gitarist, keyboardist og låtskriver Jona Tee, mest kjent fra H.e.a.t, og fikk samtidig en oppdatering på hvordan ståa er i moderbandet hans etter et dramatisk år.

Tekst: Geir Amundsen
Foto: Tallee Savage

– Jona, for fjorten måneder siden satt du og jeg og Erik Grönwall og drakk champagne backstage på Trädgår’n i Göteborg etter at H.e.a.t hadde levert en forrykende konsert, som ble anmeldt her. Jeg husker at du var litt småsjuk og Erik kalte deg for Jona Corona, mens vi snakket om den kommende turnéen. Siden da har du vel ikke stått på en scene – og jeg har ikke gjort flere intervjuer ansikt til ansikt. (Les det her, forresten!) Ting ble ikke helt som planlagt, må man kunne si.
– Nei, det ble siste konsert før alt stengte ned! Jeg har heldigvis klart å holde meg aktiv likevel.
– H.e.a.t-fansen fikk seg et sjokk i oktober da det ble annonsert at frontmann Erik hadde forlatt bandet. Hva var årsaken til det?
– Det var flere faktorer som førte til at Erik valgte å gi seg, men han hadde ikke lyst til å turnere like mye som oss andre, eller være borte fra familien.
– Ja, han ble jo pappa like før giggen på Trädgår´n. 
– Ja, det var nok en utløsende greie. Dessuten hadde hans entusiasme og interesse for H.e.a.t kjølnet litt i det siste. Men det var ikke noe mer dramatisk enn som så. Vi snakket ut om det, og løste situasjonen, helt enkelt.
– Når var dette?
– I mars 2020, tror jeg. Så vi hadde visst det ganske lenge før vi annonserte det.
– Dere tok samtidig tilbake bandets første vokalist Kenny Leckremo, som sang på de to første skivene.
– Det var naturlig for oss å be Kenny komme tilbake fremfor å få inn en helt ny personlighet i bandet. Vi har holdt kontakten med ham i alle år, og han var supergira på å komme tilbake. Han hadde nærmest gått og ventet på å få en ny mulighet i mange år!
– Men det var vel en grunn til at han sluttet i 2010 – hva har endret seg siden da?
– Han var i en dårlig periode i sitt liv på det tidspunktet, han slet med depresjoner og prioriterte ikke bandet. Dessuten bodde han i England da, noe som gjorde logistikken vanskelig. Han hadde også mistet interessen litt da, og valgte å trekke seg ut.
– Erik sto jo nylig frem med sin kreftsykdom – men det hadde ingenting med hans avgang å gjøre?
– Nei! Det var jo nå i april, og kom som et sjokk på oss alle! Vi krysser fingrene for at han blir 100% frisk igjen så fort som mulig!
– H.e.a.t rakk jo aldri å turnere med den nye skiva ”II” før pandemien slo til – det ble kun to konserter. Hva er planen nå? Skal dere lage ny skive med Kenny nå som dere faktisk har tid til det?
– Ja, det skal vi absolutt gjøre – vi har allerede skrevet tjue nye låter og regner med å begynne innspillingen i løpet av året. Om vi rekker å slippe skiva i år er jeg mer usikker på. De konsertene vi har i høst vil være på ”H.e.a.t II”-turnéen, så Kenny kommer da til å synge Eriks låter.
– Han er komfortabel med det, og i samme stemmeleie som Erik?
– Ikke helt det samme, men han fikser det helt fint! Du har kanskje hørt nyinnspillingen av ”Rise” som vi har gjort med Kenny? Vi har også spilt inn ”One By One” med ham, men det var mest for moro skyld, den kommer vi ikke til å gi ut. Det låter svinbra, så jeg er overhodet ikke bekymret for hvordan Kenny skal takle dette. Vi fikk jo lagd en ny og flott scene-backdrop til nye skiva, så det er jo viktig å få tatt det i bruk, haha!

– Da er vi oppdatert på status i H.e.a.t, men vi skulle jo snakke om ditt nye prosjekt, Crowne. (Og skiva «Kings In The North», som anmeldes her!)
– Ja!
– (Det italienske plateselskapet) Frontiers har jo en lang tradisjon med å sette sammen nye Frankenstein-band med musikere fra andre kjente band – som typisk lager én skive uten å noensinne møtes og som aldri gjør konserter. Gjerne med samme låtskriver og produsent på alle disse prosjektene.
– Haha, ja, jeg skjønner hva du mener!  
– Men Crowne er ikke der?
– Nei, det startet med at jeg skulle produsere en soloskive for Alexander (Strandell, vokalist i Art Nation). Men så dro han inn Kicken (trommis Christian Lundqvist fra The Poodles) og John Levén (Europes bassist), samt at han fikk Love (Magnusson, fra Dynazty) til å gjøre gitarsoloene, så det ble fort en ekte bandfølelse av dette. Når det gjelder konserter, så kan nok det bli vanskelig siden vi alle kommer til å bli opptatt med våre hovedband så fort som det åpner opp igjen. Men alle fire er klare på at det hadde absolutt vært kult å få til noe, så vi får sammenligne hverandres kalendere og se om det finnes et vindu når alle har anledning. Noen turné er nok utelukket. Dette er et prosjekt for oss alle, selv om det har fått en slags bandfølelse.
– Det står i bandets presseskriv at dette er et prosjekt initiert av Frontiers sjef Serafino, men du får det til å høres ut som om dere fant sammen på egen hånd? Kjente du alle de andre fra før?
– Til en viss grad. Jeg og Love gikk i samme klasse på gymnaset, og Kicken har jeg spilt sammen med noen ganger. John Leven hadde jeg bare truffet i forbifarten de gangene både H.e.a.t og Europe har spilt samme festivaler. Samme med Alex, men jeg kjente til hans band Art Nation, vi er jo på samme plateselskap, Gain. Men nå er vi gode kompiser alle fem!
– Verken H.e.a.t, Europe eller Art Nation er på Frontiers, så hvordan kom de inn i bildet?
– De hadde tatt kontakt med Alex og tilbudt ham å gjøre en soloskive – som jeg ble bedt om å produsere. Så endret det seg underveis fra å være en soloskive til å bli et nytt bandprosjekt. Jeg hadde egentlig begynt å skrive ganske melodiøse rockelåter til skiva, men Alex var innstilt på noe hardere, og det var helt fint for meg, så da begynte vi å skrive nye låter sammen. Og da fikk vi en så jævli bra feeling, knallbra låter bare fløy ut av oss, så vi syntes det var utrolig kult. Slik startet det. Så jeg vil ikke si at det var dratt i gang av Frontiers – de ville gjøre noe med Alex, og han ville ha med meg. Og da låtene var i boks, dro Alex inn resten av bandet til innspilling.
– Så du og Alex har skrevet alle låtene?
– Ja, unntatt den siste låta, ”Save Me From Myself”, den var det Frontiers som kom med.
– John Leven er jo en del eldre enn dere andre – ble han dratt med for å kunne bruke Europe-navnet i promo og virkelig kalle Crowne for en svensk supergruppe?
– Nei, fordi han er så kjekk! Haha! Neida, han er utrolig kul å jobbe med, og en rå bassist. Han skjønte hva vi var ute etter og gled rett inn. Men ellers så er det jo et bra poeng å ha et kjent navn med seg, det stimulerer jo interessen for at folk skal høre på dette bandet. Men det viktigste er det musikalske.
– Du spiller alt av gitarer på skiva, utenom soloene. Skal Love være med på eventuelle konserter?
– Nei, han ville ikke være medlem av bandet, han sa bare ja til å hjelpe oss som musiker med innspillingen. Så det må vi bare respektere. Vi får få inn en annen, jeg kan ikke lære meg å spille gitarsoloer kun for noen få konserter, haha!
– For å opprettholde supergruppe-stempelet, så får dere dra inn Kee Marcello eller Rob Marcello eller Magnus Henriksson…
– Gode forslag! I videoen til ”Sharoline” bruker vi gitaristen i Art Nation, Chris Bertzell, og han er jo dritdyktig, så kanskje vi kan spørre ham om det skulle bli noen konserter.
– Vi kjenner deg jo først og fremst som keyboardist – hvordan har det seg at du er gitarist på skiva? Og hva startet du egentlig med?
– Jeg begynte på piano da jeg var rundt 10 år gammel. Her i Sverige er det litt musikkrulett om hvilket instrument man skal spille, og siden vi tilfeldigvis hadde piano hjemme, var det der jeg startet. Men etterhvert da jeg oppdaget rocken, ville jeg så klart lære meg å spille gitar.
– Ja, du er jo gammel metalfan, og det var vel ikke mange som oppdaget Maiden og Priest på 80-tallet og tenkte at ’Faen, nå vil jeg lære meg å spille keyboards!’.
– Haha, nei, akkurat! Jeg ville starte band sammen med Dave (Dalone, H.e.a.t-gitaristen) som jeg har kjent og gått på skole med siden jeg var syv! Men han var alltid mye bedre enn meg, så jeg innså at det kanskje var lurt å bytte til keyboards i stedet! Og da vi begynte på gymnaset, så kom jeg inn på musikklinja hvor jeg lærte å spille keyboard bedre. Men jeg har alltid syslet med gitaren på si, og synes det er dritkult. Bra å kunne gjøre begge deler, synes jeg! 
– Skiva slippes i juni – jeg får litt ”Game Of Thrones”-vibber av både coveret og av tittelen ”Kings In The North”…
– Ja, det skulle være litt nordisk tema – vi er jo vikinger, haha!
– Er du Game Of Thrones”-fan?
– Absolutt! Jeg vurderer å se hele serien på nytt igjen snart!
– Da skal du ha takk for din tid, så håper jeg at vi ses i konsertsammenheng i 2022!
– Jo takk selv, vi har planer om å komme til Norge med H.e.a.t til neste år, så da ses vi nok!

Først publisert i Norway Rock Magazine #3/2021