Kategorier
Nyheter Skiver

Confirmation Bias | Century Mornings

Independent

Confirmation Bias er et norsk prog/art rock-band, grunnlagt av bassist Jon Martin Haarr, gitarist Ørjan Risa Svensen og trommis Kai Gabrielsen, som oppsto etter deres tid i tribute-bandet Rusj – A Working Man’s Tribute to RUSH og et ønske om å skape egen musikk. Etter å ha rekruttert keyboardist Fredrik Skår, vokalist Lars Martin Aasgård og gitarist Eirik Hanssen (kjent fra Magic Pie), har bandet ønsket å lage musikk som kombinerer syttitallets kunstrocktradisjon med moderne progressiv rock og metal. Deres debutalbum «Century Mornings» markerer et spennende bidrag til den norske progscenen.

«Century Mornings», med sine syv låter hvorav den siste er over 18 minutter lang, er et album godt plantet i tradisjonell progmetal stil, med et relativt rolig tempo selv med et ganske tungt lydbilde. God balanse av instrumentell lek og flotte vokaler gjør dette til et veldig interessant tilskudd til norsk prog. Spennende melodier, og flotte tekniske krumspill, spesielt i den lengste låten (tittellåten) som utpeker seg til min favoritt. Lekent mikser de gitarer og synther fra 2000-talls prog som Dream Theater, Flower Kings og Transatlantic samtidig som de ligger backdrop med lydbilde fra 70-tallet som minner om band som Kansas, Styx,  Van Der Graaf Generator. Det er digg å høre på. 

Låtene omhandler aktuelle temaer som mental helse, og den turbulens man møter i livet. Ett par av låtene på albumet forteller en historie om en mann som levde på slutten av det 19. århundre som utvandret til Amerika.

Det er mye kos musikk å finne her, og et imponerende stykke arbeid for å være deres debut. Men det er også litt trygt, og mangler litt av det ekstra som gjør at de virkelig skiller seg ut fra sine kolleger innenfor prog-sjangeren.

4,5/6 | Kim Arthur Sakariassen

Utgivelsesdato 29. mars 2024