Kategorier
Nyheter Skiver

Von Hertzen Brothers – Live at Tavastia

Den finske udefinerbare brødretrioen Von Hertzen Brothers har forlengst etablert seg som en kultfavoritt hos flere i denne redaksjonen, og etter åtte studioskiver er det omsider klar for deres første liveutgivelse, som slippes på LP, CD og BluRay.

DoingBeingMusic

Den finske udefinerbare brødretrioen Von Hertzen Brothers har forlengst etablert seg som en kultfavoritt hos flere i denne redaksjonen, og etter åtte studioskiver er det omsider klar for deres første liveutgivelse, som slippes på LP, CD og BluRay. Og som tittelen mer enn antyder, ble «Live at Tavastia» innspilt på det som kan kalles Helsinkis svar på Rockefeller, storstuen Tavastia hvor brødrene har spilt 24 ganger de siste 20 år. Brødrene frontes som alltid av Mikko Von Hertzen på vokal og gitar, med brødrene Kie og Jonne på gitar og bass. Her backes de av trommis Sami Kuoppamäki, som også har spilt med Apocalyptica og Stratovarius, og The Flower Kings ex-keyboardist Robert Engstrand.

I hjemlandet Finland har brødrene vært helter siden gjennombruddet med «Love Remains The Same» i 2008, men i resten av Europa har det gått mer trått, der er det kun Storbritannia som har tatt bandet til sine hjerter. Men det skyldes ikke kvaliteten – Von Hertzen Brothers har et unikt særpreg og en eklektisk variasjon i musikken som gjør dem umulig å putte i bås. Men de evner å treffe fansen rett i hjerterota med sin emosjonelle musikk med innslag av både progressiv rock, classic rock, punk og folk, oftest med den mollstemte melankolien som kjennetegner nordisk folkemusikk. Likevel finner jeg bare èn vettug forklaring på at et band som f. eks. Muse fyller Telenor Arena, mens Von Hertzen Brothers knapt finner det økonomisk forsvarlig å legge turen til Norge – og det er at det ene bandet er britisk og det andre er finsk.

Men kjenner du ikke til VHB, så er «Live At Tavastia» et bra sted å starte. Åpningen med en dobbel fra «Red Alert In The Blue Forest» – «Day Of Reckoning» og «Blue Forest» setter stemningen og demonstrerer brødrenes unike vokalharmonier, før monsterlåten «Flowers And Rust» sitter som ei øks i bakhodet ditt. Herregud for en låt! Andre høydepunkter på den 84 minutter lange innspillingen er overjordisk vakre «All Of A Sudden, You’re Gone» og «Sunday Child», som rett og slett får meg på grinern.

Og så lyden da, mann! Lyden! Hver eneste instrument og hver eneste vokal høres glassklart, med nok rom til å puste. Èn ting er å få til dette i studio, men å få høre samme lydbilde som nesten skriker etter øretelefoner er bortimot uhørt! Jeg kan på stående for ikke komme på en eneste liveskive med like bra lyd som denne.

«Live At Tavastia» er også tilgjengelig som BluRay rett fra bandets hjemmeside, og denne er smakfullt filmet med nok kameraer og vinkelvekslinger til at det aldri blir kjedelig, selv om sceneshowet og produksjonen ikke akkurat er på Rammstein-nivå – her er det musikken som står i fokus, og et entusiastisk hjemmepublikum sørger for bra livestemning inne på klubben som har plass til 700 publikummere.

Skal jeg pirke på noe, så er det setlista. Den fokuserer utelukkende på de fire siste skivene, og ingenting fra de fire første er inkludert, selv om de denne kvelden spilte både «Freedom Fighter» fra fabelaktige «Love Remains The Same» fra 2008, og «Let Thy Will Be Done» fra «Approach» fra 2006. Av de tretten låtene er hele tolv fra de tre nyeste, pluss trumfesset «Flowers And Rust» fra 2013 er således denne utgivelsens eldste låt. Det hadde vært fint å få med noe mer fra storslagne «Stars Aligned» og «Nine Lives» altså.

Og noter deg endelig bak øret at Von Hertzen Brothers spiller på We Låve Rock-festivalen i Asker den 25. mai. Ses der!

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 16. februar 2024