Kategorier
Skiver

Vega | Grit Your Teeth

Det siste tiåret har britisk Vega blitt en stadig mer trofast leverandør av energisk melodiøs rock med svære allsang-refrenger. Mange har sammenlignet de med Def Leppard, noe de helt sikkert ikke vil blånekte for, men Vega pr 2020 er atskillig mer hardtslående enn det Leppard har vært på et par tiår – og viktigere er at låtene til Vega er atskillig mer minneverdige enn det Leppard har levert på sine utgivelser dette millenniet.

Frontiers

Det siste tiåret har britisk Vega blitt en stadig mer trofast leverandør av energisk melodiøs rock med svære allsang-refrenger. Mange har sammenlignet de med Def Leppard, noe de helt sikkert ikke vil blånekte for, men Vega pr 2020 er atskillig mer hardtslående enn det Leppard har vært på et par tiår – og viktigere er at låtene til Vega er atskillig mer minneverdige enn det Leppard har levert på sine utgivelser dette millenniet. «Grit Your Teeth» er Vega’s sjette skive, og de viser stor utvikling fra den nå elleve år gamle debuten «Kiss Of Life». Det mest markante her er lydbildet, som er vesentlig skarpere og gitarfokusert enn tidligere, selv om vokal og keyboards også her får god plass. Og bra er det, for jeg har lenge ønsket å få høre mer av deres ypperlige gitarist Marcus Thurston. Men Vega er først og fremst styrt av låtskriverteamet og tvillingene Tom og James Martin på henholdsvis bass og keyboards, samt deres vokalist Nick Workman, som nok en gang markerer seg som en av de beste i sjangeren.

De slår an tonen med åpninga «Blind», og man vet med en gang at her kommer en bunnsolid skive – den oser av klasse og det er bare å løfte armene, legge hodet bakover og kauke med på alt som kommer susende av refrenger. Og selv om påfølgende «(I Don’t Need) Perfection» er første singel og video fra skiva, så er det på langt nær den beste låta – men når man har en skive hvor man nær sagt kan plukke absolutt hvilken som helst låt som første singel uten å trampe i salaten, så tyder det på at man har med en uhyre sterk skive å gjøre.

Og slik fortsetter det bare – det er groove og fengende refrenger fra øverste hylle. Dette er på ingen måte banebrytende musikk, men de evner å lage låter som du nesten føler at du har hørt før og kjenner. Etter tre-fire gjennomspillinger husker du samtlige låter, såpass biter de seg fast i øregangene. Det er dermed vanskelig å dra frem noen høydepunkter eller nedturer, men vi må applaudere litt ekstra for den småseige og 80-tallsinspirerte «Consequence Of Having A Heart», og påfølgende «This One’s For You» er også steintøff. At Vega enda ikke har fått et stort nok publikum til å kunne legge ut på en egen Europa-turné etter en slik rad av høykvalitetsutgivelser føles blodig urettferdig, og vi krysser fingrene for at det skal bli mulig å se de på en scene i Norge i løpet av 2021 – fans av band som f.eks Eclipse, Def Leppard eller H.e.a.t kan trygt handle inn denne uhørt. (Forøvrig har vi intervju med Nick Workman her!)

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 12.juni 2020