Kategorier
Nyheter Retro Skiver

U2 | All That You Can’t Leave Behind (Super Deluxe 5-disc 20 Years Anniversary Edition)

I anledning av at 20 år har gått siden U2 ga ut det mange regner som den siste klassiske skiva si, ble det sluppet en eksklusiv og lekker boks med 5 CDer (eller 11 LPer) som fansen kan kjøpe i julegave til hverandre.

Island

I anledning av at 20 år har gått siden U2 ga ut det mange regner som den siste klassiske skiva si (personlig ville jeg inkludert 2004s «How To Dismantle An Atomic Bomb», men så var det jamnt stopp), ble det sluppet en eksklusiv og lekker boks med 5 CDer (eller 11 vinylplater i 180g) som fansen kan kjøpe i julegave til hverandre. «All That You Can’t Leave Behind» var irenes tiende album, og her vendte de tilbake til det mer tradisjonelle lydbildet sitt etter å ha eksperimentert med et mer alternativt og elektronisk sound på de foregående «Pop» (1997) og «Zooropa» (1993). Til og med coveret, et svart/hvitt bilde av fotografikon Anton Corbijn, var i skarp kontrast til de fargerike, glorete platecoverne fra 90-tallet. Skiva var en suksess, etter at fansen ikke hadde vært så veldig fornøyde med «Pop», og tok U2 tilbake til toppen av hitlistene både med albumet og de fire singlene – «Beautiful Day», «Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of», «Elevation» og «Walk On».

En boks som dette er naturlig nok beregnet på hardcorefansen – du gafler ikke ut rundt 1400 kr for et produkt som dette om du kun synes U2 er ok. Men igjen – er du hardcorefan, så har du nok det aller meste av musikken på disse fem discene fra før. La oss se på hva boksen inneholder:

1) «All That You Can’t Leave Behind» – orginalalbumet i remastret utgave. Her vet du hva du får, elleve låter som spenner fra noen av bandets beste låter («Walk On», «Elevation») til noen av bandets verste låter. («Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of», «Peace On Earth») Inkludert her er også Salman Rushdie-samarbeidet «The Ground Beneath Her Feet» fra soundtracket til «The Million Dollar Hotel», en strålende låt som ikke var på alle utgaver av det orginale albumet.

2) «B-sides, Out-Takes & Alternatives» Denne discen er nok det beste argumentet for fansen til å kjøpe boksen, for her får du ni låter som ikke er gitt ut på noe offisielt album før. Men, om du kjøpte singlene den gang da, så har du allerede de fleste låtene her, som «Summer Rain», «Always», «Big Girls Are The Best» og Johnny Cash-hyllesten «Don’t Take Your Guns to Town». Antagelig har du også «Stateless» på det overnevnte «The Million Dollar Hotel»-soundtracket. Da gjenstår «Levitate» (til overs fra film-musikken), «Flower Child» og «Love You Like Mad» (som ikke fikk innpass på «ATYCLB»), og en akustisk versjon av «Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of». Men det er ærlig talt en grunn til at disse låtene ikke kom med på skivene – ingen av de er mer enn adekvate U2-låter, de virker halvferdige, og det er neppe mange av fansen som har noen av de på sin U2 Topp 10-liste. Eller Topp 30-liste.

3 & 4) «Elevation: Live From Boston» Her snakker vi! To discer med en hel konsert bestående av nitten låter, innspilt foran 20000 fans på Fleet Center i Boston i juni 2001. Dette er nesten en «Best Of» i liveversjoner, og de aller fleste av låtene er nær sagt bedre i disse versjonene enn orginalene. Det spenner fra debuten med «I Will Follow», men naturlig nok med et fokus på den nye låtene, hele syv fra «ATYCLB». Høydepunktet er muligens trippelen fra «The Joshua Tree», representert med klassikerne «Where The Streets Have No Name», vakre «With Or Without You» og blytunge «Bullet The Blue Sky», hvor Bono sniker inn en liten hyllest til Led Zeppelins «Whole Lotta Love». Honnør også til Larry Mullen jr, en av rockens virkelig særegne trommiser, bare hør hvordan han driver «Sunday Bloody Sunday».
Men, det er et ‘men‘ ved disse to discene også. Er du fan, så har du allerede DVDen som disse livelåtene er hentet fra. «Elevation 2001: U2 Live from Boston» ble utgitt på DVD i november 2001, og er kanskje undertegnedes favoritt-U2-utgivelse, ved siden av «Live At Red Rocks – Under A Blood Red Sky». Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett «With Or Without You», hvor Bono henter opp en kvinnelig fan fra mengden, og de legger seg tett sammen på scenegulvet og synger den sammen. Helt fantastisk gåsehudmateriale fra øverste hylle!

5) Remixes. Til slutt skal du få et godt argument til å ikke kjøpe denne boksen. Hele disc 5 er såpass jævli at jeg har enda ikke klart å høre igjennom hele makkverket. Vi snakker elleve grusefulle dance/trance-remixer av låtene fra «ATYCLB», og i flere tilfeller ville jeg ikke gjenkjent orginallåten. Du får fire forvridde maltrakteringer av «Elevation» (hvorav den tredje i «Escalation Mix» er noe av det verste jeg har i CD-samlinga), to desekreringer av «Beautiful Day» og to radbrekkinger av «New York». Og får jeg høre Wyclef Jeans voldtekt av «Walk On» en gang til, tar jeg ikke ansvar for konsekvensene. Da snakker vi automatvåpen.

Utover de fem discene i lekker forpakning, inneholder boksen også en dobbeltsidig poster i 50×60 cm, og en 32-siders hardcover fotobok av Anton Corbijn, med mange tidligere upubliserte bilder. (Boksen finnes også i en dyrere vinylutgave med 11 LPer i 180g, og i enklere og rimeligere 2-discs versjon, med kun den remastrede orginalskiva samt en komprimert utgave av «Elevation: U2 Live in Boston») Det er ganske så umulig å sette én karakter for boksen når materialet er såpass sprikende, så dermed velger jeg å gjøre det på denne måten:

Disc 1: 4,5/6
Disc 2: 3,5/6
Disc 3 & 4: 6/6
Disc 5: 1/6
Innpakning: 6/6

Geir Amundsen

Utgivelsesdato 30.oktober 2020