Kategorier
Intervjuer Nyheter

Tony Harnell & Echobats

I juli dukket det opp en låt på youtube som fikk vår oppmerksomhet – en lystig Beatles-aktig gladlåt av en sommerhit ved navn ”Save Me From Loving You” med Echobats. Da det viste seg at musikerne her var folk fra TNT, Whitesnake, Night Ranger, Mr Big og White Lion, nølte vi ikke med å slå på tråden til vokalisten, vår gamle kjenning og Norgesvenn Tony Harnell.

I juli dukket det opp en låt på youtube som fikk vår oppmerksomhet – en lystig Beatles-aktig gladlåt av en sommerhit ved navn ”Save Me From Loving You” med Echobats. Da det viste seg at musikerne her var folk fra TNT, Whitesnake, Night Ranger, Mr Big og White Lion, nølte vi ikke med å slå på tråden til vokalisten, vår gamle kjenning og Norgesvenn Tony Harnell. 

Tekst : Geir Amundsen
Foto: Anine Desire

– Du er i London for tida, har jeg skjønt? (Intervjuet ble gjort i juli 2020.) Hva gjør du der, er du fanget i en lockdown?
– Neida, kjæresten min bor her, så jeg kom over for å tilbringe sommeren med henne, slappe av og jobbe litt med musikk. Det er full stillstand overalt, så det spilte egentlig liten rolle hvor jeg oppholdt meg i denne perioden. Hun kunne ikke reise ut av England, så det ga mening at jeg kom til London. Det føles faktisk tryggere her enn i USA for tida.
– Selv om England er det verst rammede landet i Europa?
– Ja, for vi er ikke i noen storby og menger oss med folkemengden, selv om vi er i nærheten av London. Man kan ta sine forhåndsregler og styre unna risikable situasjoner. Noe mange folk ikke gjør.
– Nei, jeg hørte engelskmennene gikk fullstendig av skaftet forrige helg da pubene åpnet igjen?
– Ja, på lørdag. Det burde ikke overraske noen at det ble fullt av folk da man åpnet engelske puber en lørdag etter at det har vært stengt i månedsvis da!
– Så hvordan har du brukt tiden din de siste månedene?
– Den første måneden gjorde jeg mange akustiske konserter på Facebook, og prøvde å planlegge fremtiden. Det er ikke så lett når ingen vet hva man har å forholde seg til! Men jeg har jobbet med musikk hele veien, først og fremst forberedt denne nye låta som vi slipper denne uken på youtube og alle digitale plattformer.
– Det siste tiåret har vi sett og hørt deg i så mange ulike konstellasjoner – med TNT og Skid Row og Mercury Train og Wildflowers og Love Killers og Starbreaker. Er Echobats nok et prosjekt som aldri kommer til å spille live, eller er det ment å være et bonafide band?  
– Stemmer, jeg har gjort mye forskjellig. Noen av disse skulle jeg gjerne ha dratt ut på veien med, mens andre var aldri ment å være et turnerende band. Starbreaker for eksempel var jeg innstilt på å gjøre konserter med, men dessverre er ikke Magnus Karlsson interessert i å turnere. Jeg har ingen planer om å gjøre noen flere av den typen album. Men det betyr ikke at jeg ikke kommer til å gi ut musikk uten planer om å turnere, for jeg aner ærlig talt ikke når ting returnerer til normalen – om noensinne. Kanskje ting endrer seg og musikk blir mer verdifullt. Men denne låta med Echobats ble gjort fordi vi alle kom sammen og bestemte oss for å spille inn musikk fra de ulike byene vi befant oss i. ”Save Me From Loving You” var den første låta vi gjorde sammen, og vi fant ut at sommeren var den perfekte tida å slippe den på. Alle er nedtrykte for tida, og dette er en gladlåt som kan muntre folk litt opp. Jeg håper vi kan gjøre mer sammen, for vi har flere låter på lager. Echobats har absolutt potensiale til å bli noe mer enn et rent studioprosjekt.
– Hvem var det som tok initiativet til dette prosjektet?
– Jeg mener at det var Matt (Starr, trommer – Mr.Big, Black Swan, Ace Frehley) og meg som begynte å snakke om det for et par år siden. Det er litt artig at alle involverte har jeg kjent i mange, mange år. James LoMenzo (bass – White Lion, Megadeth m.m.) og jeg har vært gode venner siden 1982, lenge før han var i White Lion og før jeg begynte i TNT. Vi bodde begge i Brooklyn i New York på den tida. Joel (Hoekstra, gitar – Whitesnake, Night Ranger) har jeg kjent i 8-9 år eller så, og Matt og Eric (Levy, keyboards – Night Ranger) møtte jeg for noen år siden.
– Dette er ikke noe prosjekt satt sammen av et plateselskap?
– Absolutt ikke. Vi er alle venner, så det kom sammen veldig naturlig, fordi vi hadde lyst til å gjøre noe sammen. Alle likte denne låta, så vi ville bare få gitt den ut og se hva som skjer. Og responsen på nett har jo vært glimrende, folk elsker den.

– Ja, den har denne 70-talls Cheap Trick / The Beatles-feelgood-stemninga i seg.
– Nettopp! Så ja, jeg vet at jeg har vært innom mye rart de siste årene, men jeg må bare fortsette å lage musikk selv om vi ikke kan turnere og spille konserter for tiden. Men det er vel bedre at jeg gir ut alle disse skivene uten å turnere, enn å ikke gi de ut i det hele tatt, ikke sant? Men det skal innrømmes at jeg savner scenen for tida, jeg gjør det.  
– Hvem har skrevet ”Save Me From Loving You”?
– Jeg skrev den sammen med Joel, gitaristen. (Intervju med Joel Hoekstra her!) Foreløpig er det bare denne vi har spilt inn, og den er nå ute på alle digitale plattformer som Spotify og Amazon osv via Sony Music.
– Og kan vi forvente oss en full skive senere i år?
– Godt mulig! Hvis folk liker denne låta, noe det ser ut som at de gjør, så har vi flere på gang. Eksakt når og hvor det skjer aner jeg ikke nå, men det er absolutt store muligheter for en skive. Vi er alle smarte nok til å innse at hvis det er interesse for at vi gjør en skive, så er det bare dumt å la den muligheten renne ut i sanden.
– Og dere har alle tid til å gjøre dette i 2020, antar jeg.
– Ja, jo raskere vi kommer i gang, jo større sjanse er det for å få realisert det. Når band kan turnere igjen, så blir vi alle mye travlere. Joel er den av oss som har mest å gjøre, men det er vanskelig for meg å anslå hva som vil skje. I denne bransjen er vi tross alt avhengige av å tjene penger, så vi gjør det vi må gjøre.
– Nei, det ville jo vært galskap av Joel å takke nei til en Whitesnake-turné for i stedet å spille med et nytt og ukjent band som Echobats.
– Nettopp. Alle musikere som spiller i et band som ikke er deres eget, ønsker å ha sitt eget band også. Men det er risikabelt. For at Echobats skal kunne turnere, må alle involverte ta seg tid og forplikte seg til dette. Men jeg tror virkelig at det kan la seg gjøre.   
– Da jeg først hørte om dette prosjektet, slo det meg at de fleste av dere er i band på det italienske plateselskapet Frontiers, som stadig lager nye konstellasjoner og ”supergrupper” av musikerne de har i stallen sin. Men dette er altså på Sony?
– Ja, jeg tok ikke dette til Frontiers, men de følger sikkert nøye med! Noen musikere har kontrakter med Frontiers og gir ut all musikken sin via dem, det har ikke jeg. Jeg gjør noen prosjekter med Frontiers, men jeg er ikke bundet til de på noe vis. Jeg er fri til å spille inn musikk med hvem jeg vil. Men ja, du har et poeng der. Ikke James så mye, men Joel og Matt og Eric, riktig det.
– Pussig, men jeg så faktisk James på scenen her i Oslo i fjor uten å være klar over at det var ham.
– Jaha?
– Ja, med John Fogerty i Oslo Spektrum. (Anmeldelse her!) Jeg så med en gang at trommisen var Kenny Aronoff, men jeg gjenkjente ikke James.
– Ja, riktig. James har spilt med Fogerty i 6-7 år nå, og det var vel Kenny som foreslo ham for Fogerty.
– Hvis dere gjør et fullt album, er det du og Joel som kommer til å skrive låtene?
– Tja, James er også en dyktig låtskriver, så mulig at vi tre kan samarbeide om komponeringen. Og hvis Eric og Matt har lyst og tid til å være med, så er det bare flott! Vi har bare såvidt snakket om det, for låta har bare vært ute noen få dager, og promoteringen fra Sony har bare såvidt begynt. I dag kjører Classic Rock Magazine den som en av sine ”Song Of The Week”.
– Det er vel for tidlig å snakke om konserter med Echobats, men den potensielle setlista deres kan bli helt sinnssyk, med låter fra hvert av deres individuelle band!
– Ja, absolutt, tanken har slått meg. Og kanskje noen uventede coverlåter. Vi har litt å ta av der, ja. Det gjenstår å se hvilken retning de resterende låtene på en Echobats-skive tar, men jeg er sikker på at det kan bli glimrende.
– Det slår meg at Covid19-situasjonen antagelig kommer til å bety spikeren i kista for en rekke band. Det er jo hovedsakelig turnéer og konserter band har sine inntekter av, ikke platesalg.
– Ja, jeg er og stygt redd for det. Med en gang det åpnes for konserter igjen, kommer alle musikere til å prøve gjøre så mye som mulig, for nå har alle gått uten inntekter i månedsvis. Alle kommer til å legge ut på turné med en gang det lar seg gjøre, så det kommer til å bli en flom av konserter for fansen å velge i!

TNT m/ Tony Harnell på Rockefeller, januar 2017. Foto: Arash Taheri

– Nei, skal vi avslutte med det sedvanlige spørsmålet som du sikkert får i hvert eneste intervju? Har du noen kontakt med TNT-herrene for tida?
– Ronni og jeg snakkes stadig vekk! Det er meningen at vi skal prates senere i dag. Det er ikke noe ondt blod mellom oss, grunnene til at jeg ikke er med i TNT er kun forretningsmessige, ikke personlige. At jeg og Ronni kommer til å gjøre noe sammen, skal jeg absolutt ikke utelukke. Den døra er alltid åpen.

Først publisert i Norway Rock Magazine #3/2020