Kategorier
Nyheter

Symphony X – På sjelden Norgevisitt

Vi har mange band som går innunder kategorien Norgesvenner, på godt og vondt. Symphony X er definitivt ikke et band som går inn i denne kategorien. Det er hele 12 år siden de progressive karene med supergitaristen Michael Romeo og sangfuglen Russell Allen i spissen besøkte oss sist.

Vi har mange band som går innunder kategorien Norgesvenner, på godt og vondt. Symphony X er definitivt ikke et band som går inn i denne kategorien. Det er hele 12 år siden de progressive karene med supergitaristen Michael Romeo og sangfuglen Russell Allen i spissen besøkte oss sist. Det var sistnevnte Norway Rock Magazine i utgangspunktet skulle få noen ord med, men slik ble det ikke denne gangen da han forsvant ut dørene på Rockefeller rett foran nesa på undertegnede for å ta seg en matbit. Derimot stilte Michael Romeo opp på kort varsel og ga oss en liten oppdatering på tingenes tilstand og bandets fremtidsplaner.

Tekst: Pål J.Silihagen
Foto: Danny Sanchez
Livefoto: Anne-Marie Forker

Hei, Michael. Hyggelig at dere endelig tok turen til Norge igjen. Det er 12 år siden dere var her sist. Det er lenge.
– Ja, jeg vet. Vi snakket om det at vi ikke er her ofte nok. Denne gangen ble vi enige om å legge inn en innsats for å komme hit. Sånt styres litt av finanser og omgivelser, men denne gangen tenkte vi at vi måtte ta turen.
– Du sa i et tidligere intervju med oss i forbindelse med solo-albumet ditt at du kunne gjøre som du ville med sologreiene dine, mens i Symphony X så må du følge formelen. Hva tenker du om det nå mens du er på turne med bandet?
– Vel, vi gjør fortsatt som vi vil i Symphony X men med spesifikke ting som innhold, kanskje noe forskjellig her og der. 
– Men nå er det fire år siden dere slapp “Underworld”, og er det ny skive på gang?
– Jeg tror at vi skal snakke om det etter turen. De siste årene har det skjedd mye, og flere av gutta har hatt andre prosjekter på gang. Russell (Allen) har også et annet band, og de hadde jo den ulykken. Og det var tøft for han. Jeg husker at jeg snakket med han, og han trengte forståelig nok en liten pause. Jeg jobbet da med soloalbumet mitt. Det var uansett greit med en liten pause fra Symphony X for alle parter. Vi trengte alle å jobbe med vårt, også tid med familien og slike ting. Så da vi bestemte oss for å samle troppene, bestemte vi oss for å dra på turne. La oss dra ut og ha det litt gøy. Så nå er vi her og på slutten av sommeren drar vi til Sør-Amerika, og til høsten skal vi snakke litt om hva vi gjør videre. Vi tenker jo på å lage en ny plate, men det er tøft. For oss alle, men spesielt for meg tar det mye tid, og hele industrien er stort sett digital. Det er hardere økonomisk. Jeg vet at mange band sliter, og mange drar på turne. Det er virkelig tøft å tjene penger, og det å lage et album koster mye tid og penger. Så jeg vet ærlig talt ikke om det er verdt det selv om jeg elsker å lage musikk og være kreativ, men samtidig bruker jeg måned etter måned på det, og tid er penger. Så ja det er en tøff ting å gjøre. Før var det lettere, nå er det som sagt tøffere. 
– Men liker du å være på turne?
– Ja, det gjør meg ingenting. Det var det vi bestemte oss for denne gangen. Vi kunne bare ha lagd en ny plate, og det hadde også vært kult. Men nå tror jeg det var en god ting å samle bandet og dra på tur sammen. Vi får muligheten til å prøve ut en del nye ting og gamle låter. Som for eksempel “Odyssey”. Vi bestemte oss rett og slett for å dra ut og ha det gøy. For oss som et band er dette en kul ting å gjøre. 

– Hvordan vil du sammenligne 90-tallet da dere startet opp med i dag? Du har allerede sagt litt, men hva er den store forskjellen synes du?
– Det var selvsagt en helt annen tid. Men alle de årene, og jeg vil ikke høres ut som han gamle gubben, men den gangen kunne man overleve gjennom å selge plater. Ikke minst gjennom royalties og avtaler med plateselskapene, og selvfølgelig hjalp det å være på turne. Streamingtjenestene tok virkelig et stort innhogg i inntjeningen til bandene. Så det er bare vanskeligere, det er alt. 
– OK, nå skal jeg mase litt mer om album. Mange har etterspurt en liveutgivelse. Kanskje et dumt spørsmål, men hvorfor har dere ikke gitt ut verken et album, DVD eller Blu-Ray?
– Haha, lages det fortsatt DVD-spillere? Nei, alt som er digitalt er ute med en gang, og jeg må jo innrømme at det er behagelig med Spotify også. 
– Ja, selv har jeg endt opp med å kjøpe enda mer fysisk etter at Spotify kom. Det er rene oppslagsverket og kjøpeguide for min del.
– Ja, jeg vet, men mange gjør ikke det…Jeg gjør det fortsatt. Hvis jeg hører et band jeg liker så leter jeg for å kjøpe det fysiske albumet. Hvis jeg bare hører på låta så får artisten nesten ingenting, men hvis jeg faktisk kjøper albumet så blir det noen dollar i det minste. Jeg kjøper albumet. Uansett band så lenge jeg liker det. Gammelt eller nytt, det spiller ingen rolle. 
– Hvor mye har Symphony X tjent på Spotify-avspillinger, for å ta det eksemplet?
– 6 cent! Nei jeg vil ikke gå inn på det finansielle, men du kan se på ratingen så vil du se. Det er noe helt “fucking insane”. 
– Hvordan føles det å lage musikk og nesten ikke få betalt for det?
– Det er derfor vi diskuterer om vi skal lage en ny plate. Det er sånn det er nå, og det er gode ting med det og dårlige ting. Men for et band er det vanskeligere enn som så. Det er det jeg sier. Finansielt vanskeligere, spesielt for et band som oss som bruker så mye tid på en plate. Tid er penger, og jeg er avhengig av en inntekt. Banken min gir faen i om plata mi er bra eller dårlig. Jeg vil at plata mi skal være fantastisk så jeg bruker mye tid. Jeg vil ikke gi ut noe dritt. Men fakta er at det økonomiske aspektet bestemmer. 

– La oss heller snakke om noe hyggeligere. Har du samme følelsen når du går på scenen i dag som i gamle dager?
– Ja, det er supert. Som jeg sa så handler det om å ha det gøy, og etter at vi alle hadde en pause fra bandet så er det godt å stå sammen på scenen igjen. Vi vitser og ler.
– Hvordan har turneen vært så langt?
– Det har vært veldig bra. Tatt i betraktning at vi ikke har noen ny plate ute, og det er ikke «The Underworld»-turné. Det er en liten annen og rar ting, men det er ikke noe annet å si at vi spiller for å ha det gøy. Det er poenget. 
– Konserten er utsolgt, så det er tydelig at dere har en stor fanskare her i Norge.
– Virkelig? Det visste jeg ikke. Det er kult.
– Ingen kan komme og si at dere lager kjedelig musikk, og hvert album har på en måte vært litt annerledes enn det foregående. Er det hemmeligheten bak suksessen og at dere fortsatt har en trofast fanskare over hele verden?
– Si det. Vi har alltid prøvd å fornye oss litt, men samtidig holdt oss til den samme formelen. Det som kjennetegner Symphony X. Vi har kanskje blitt litt mørkere og tyngre med årene, spesielt de siste tre platene. Fansen får det de forventer samtidig som de kanskje har blitt litt overrasket enkelte ganger. Uansett så har vi alltid trodd på konseptet vårt, og slik vil det nok alltid være. Vi setter selvfølgelig pris på at fansen også liker det, det er det viktigste. Det er en grunn til at vi bruker lang tid på å lage en plate. Ikke bare på grunn av det økonomiske, men det tar tid å skrive låtene og ikke minst spille de inn. Vi vil ikke gi ut noe dritt.
– Nå har vi snakket mye om Symphony X, men kan jeg spørre om det kommer en ny soloskive fra deg? Ryktene skal ha det til at du har mer enn nok egne låter på lager til “War of the Worlds Pt.2”.
– Jeg har nok til to. Mange av låtene hadde jeg liggende klare, men jeg hadde ikke hatt tid til å gjøre noe med de. Opp gjennom årene har jeg skrevet mange låter som aldri har blitt gitt ut, og jeg har flere som er tiltenkt en oppfølger. Men når det blir tid til å gå i studio med disse får tiden vise. Nå er fokuset på Symphony X. Og det var en grunn til at soloskiva ikke kom før den kom. Rett og slett fordi jeg har brukt så og si all min tid på bandet. Og så har jeg en familie som jeg også vil bruke tid på. Pausen som jeg har snakket om gjorde at jeg fikk litt ekstra tid, og da fikk jeg endelig realisert soloalbumet mitt. Det meste er klart for en oppfølger, men jeg må legge på mer gitarting og vokal. Men mesteparten er gjort. Det som skjer etter denne turneen er at vi kanskje skal planlegge en ny Symphony X-skive og sette opp en timeplan etter det. Men mulig det blir litt tid til overs så jeg får gjort ferdig oppfølgeren min. 
– Du har ditt eget studio hjemme så det er vel bare å stikke seg unna litt det?
– Det er der arbeidsdagen min starter og det er der jeg tar min første kaffe. Der sitter jeg og jobber med forskjellige ting.
– Hva med å produsere andre band? Er det aktuelt?
– Folk har spurt meg. Og det er mulig det blir aktuelt. Finne et nytt band og styre de i en retning. Det er jeg åpen for. Jeg er åpen for det meste og har lagd musikk for tv- og film også. Jeg elsker filmmusikk. Jeg er glad uansett om det er Symphony X, soloting eller andre ting. Det å være kreativ i studio, det er meg. Også det å dra på turné, det er også fantastisk. Men det er noe eget med å være i kreative omgivelser som i studioet mitt. 
– Øver du fortsatt?
– Nei, aldri, eller veldig sjelden. Jeg spiller bare mer. Jeg øver ikke som jeg gjorde før. Hvis jeg føler meg litt rusten så finner jeg fram en metronom eller loop med rytme og jammer til det. Da improviserer jeg og øver på den måten. Da får jeg øvd både på tempo og teknikk. Da jeg var yngre øvde jeg mye på skalaer, men nå spiller jeg mer. 

Først publisert i Norway Rock Magazine #4/2019